Kıbrıslı toplumda “Tek festival” sancısı başladı

KKTC Turizm Bakanı Ünal Üstel geçen hafta İngiltere’de bu yılda yapılması planlanan festivalleri bir çatı altında toplamak amacıyla Kıbrıs Türk Dernekler Konsey’i ve İngiltere Kıbrıs Türk Vakfı yöneticileriyle görüştü.

Konsey yetkilileri Turizm Bakanı Ünal Üstel’in bu önerisine soğuk baktığı öne sürülürken İngiltere Kıbrıs Türk Vakfı’nın Bakanlık himayesi  altında tek festival için hazır olduklarını belirttiler.

Konsey Başkanı Leyla Kemal, tek festival tartışmalarıyla ilgili sorumuzu şöyle yanıtladı:

“Turizm Bakanı’na kendi düşünce ve örerilerimizi söyledik. Diğer kurum başkanlarına iyi niyet göstergesi olarak öneri mektubu göndermiştik ama cevap alamadık. Bizim söyleyecek bir şeyimiz yok. Turizm Bakanı’na sorunuz. Söyleyecek bir şeyimiz yok. Bu tartışmalardan uzak durmaya çalışıyoruz. Bizim odaklandığımız nokta toplumudur. Toplumun ihtiyaçlarını gönüllü  bir şekilde elimizde geldiği kadar karşılamaya çalışıyoruz.”

Vakıf çatısındaki Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere’nin Başkanı Nafiya Horozoğlu da son iki yıldır ayrı festival gerçekleştiğini belirterek, Kıbrıslı Türk toplumunun giderek asimile olduğundan duyduğu kaygıyı dile getirdi. “Gücümüzü hırlaşmak için değil, birleşmek için harcamaya başladığımız gün, asimilasyon ile karşı karşıya kalan gençlerimizi kazandığımız gün olacaktır” diyen Horozoğlu, “Bakanlık himayesi altında ‘tek festival’ için hep birlikte bir olalım, varoluş mücadelemize sahip çıkalım, gençlerimiz ve geleceğimiz için bunu başaralım… Umutlarımızın elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz” mesajını verdi.

KONSEY’İN ÖNERİSİ: SİZ ÇİLEK FESTİVALİ YAPIN

Konsey Festival Komitesi adına Leyla Kemal‘in Vakıf çatısındraki başkanlara gönderdiği mektup aynen şöyle:

“Sayın Niyazi Enver, Serdar Sarı, Nafiya Horozoğlu,

Konsey bu yılki Festival tarihini 28 Haziran 2020 olarak belirlemiştir. Geçmiş iki yılda, festivalleri birleştirip bir festival yapılması konusunda yapmış olduğumuz tüm görüşmelere rağmen bunu başaramamıştık. Tartışmalar hepimizi çok üzmüştü. Yine de halkımıza iki güzel festival yaşatmıştık.

Geçen yıl sözlü olarak yapmış olduğumuz öneriyi bu yıl da yazılı olarak tekrarlıyoruz:

Geliniz yine iki festival yapalım ancak Konseyin görüşü Kıbrıs Türk Kültür Festivali her toplumda olduğu gibi bir tane olmalı Festivali ilk düzenleyen kurum olarak ve de tescilini alan kuruluş olarak Konseyin kurdugu Festival komitesine katilarak bunu Konsey organize etsin. Sizler de katkılarınızı koyarak ister komiteye katılarak isterseniz güne katılarak birlikte yapalım. Sizler de değişik isim altındda bu “Bahar Festivali, 19 Mayıs Festivali, Çilek Festivali, Sonbahar Festivali veya Lea Valley Festivali“ diye arayı en az bir ay açarak ikinci festivali de yapalım. Biz de gelip sizin hazırlıklarınıza ve o günkü çalışmalarınızda yardımcı olalım. Gerek emekle, gerekse var olan çadırlarımızla.

Festivallerin anlaşarak yapılması halkımızı da mutlu edecektir. Güzel de bir dayanışma örneği olacaktır. Bu birlikte yürüme ilerideki yillarda daha güzel işbirliklerine de yol açabilecektir.

Konsey olarak 4. Kıbrıs Türk Kültür Festivali hazırlıklarını başlattık ve zaman kaybı olsun istemiyoruz. Aşağıda çıkan haberlerden örnekleri bulabilirsiniz. Kapanan yaraları, kabukları yeniden kazıyıp birbirimizi kırmayalım. İyi niyetle yardımlaşalım. Saygılarımla,”

2384840cookie-checkKıbrıslı toplumda “Tek festival” sancısı başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.