Kıbrıslı Türkler, adayları soru yağmuruna tuttu

Birleşik Krallık’taki 12 Aralık erken genel seçimlerinde üç partiden milletvekili adayı Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nin (Turkish Cypriot Community Association – TCCA) düzenlediği toplantıda Kıbrıslı Türklerin sorularını yanıtladı.

TCCA’nin “628-630 Green Lanes, Haringey, N8 0SD” adresindeki TCCA’ın mekanında 2 Aralık akşamı İngilizce yapılan toplantıya kalabalık bir katılım oldu.

Ertanç Hidayettin’in yönettiği toplantıda konuşmacılar İşçi Partisi’nden David Lammy, Muhafazakarlar’dan James Newham ve Liberal Demokratlar’dan Tammy Palmer sunumlarından sonra katılımcıların soruları yanıtladılar.

Toplantı Euro Genc TV’den de canlı yayınlanan toplantıda adaylar sağlık, eğitim, ekonomi, başta çetelerle mücadele olmak üzere gençlik sorunları, çevre duyarlılığı, Kıbrıs sorununa bakış ile ilgili soruları yanıtladılar.

Toplantı sonunda Sosyal Demokrat Parti ve Londra Komunist Ligi adayları da kısaca söz alıp 3 parti temsilcilerini ve parti sistemini eleştirdiler. Komunist Ligi’nden Jonathan Silberman Kıbrısta bulunan İngiliz üslerinin derhal adayı terketmeleri gerektiğini söyledi.

Adayların özet olarak konuşmaları şöyle:

DAVID LAMMY (İŞÇİ PARTİSİ): Brexit’e karşıyız. Brexit ile birlikte pek çok yeni sorunla boğuşmak zorunda kalabiliriz. Özellikle NHS olumsuz etkilenecektir. Gençler arasındaki çeteleşmenin en büyük nedeni sosyal projelerdeki kesintilerdir. Ayrıca eğitim ve sağlık konusundaki kesintilerde başta göçmenler olmak üzere halkı olumsuz etkiledi. Hasta ve yaşlı bakımı bütçesi derhal artırılmalı. Haftasonu okulları göçmenlerin yaşam standartını artırması ve bu ülkeye uyum için önemli bir işlev yerine getiriyor. Bu okulların yaşayabilmesi için kira sorunlarının çözülmesi gerekir. İşçi Partisi çevre konusunda “Yeşil Sanayi Devrimi” sözünü veriyor, iklim değişikliği protestolarını destekliyoruz tabii. Muhafazakarların göçmen karşıtlığı halkın birliğine zarar veriyor. Ayrıca Birleşik Krallık Hindistan ile ticaret anlaşmasında Hindistan’a vize kolaylığı sağlamak durumunda kalacak. Parti olarak Kıbrıs konusunda tarafların federal çözümünden yanayız. Kıbrıs’ta Türk tarafının çözüm için başta Annan Planı’na Evet demesine karşın ambargolarla boğuşması adil değil ama BM gözetimindeki çözüm arayışını destekliyoruz.

TAMMY PALMER (LİBERAL DEMOKRAT): Sosyal kesinti ve kısıntılar toplumun gelir düzeyini düşürdü ve yoksulluktan ilintili sorunlara yol açtı. Gençler arasında çeteleşme ve bıçaklı saldırıların kökeninde bu yoksullaşmanın yattığı söylenebilir. Brexit gerçekleşirse durumun daha da kötüleşeceğini söyleyebiliriz. Ne yazık ki İşçi Partisi Brexit konusunda kararsız kaldı ve yalpaladı. Tottenham’da yaşayan ve haftasonu okullarına gitmiş birisi olarak bu okulları önemsiyorum. Haftasonu okullarının sorunları çözülmeli. İklim değişikliği küresel bir sorun olmasına karşın dünyanın en büyük ekonomilerinden Birleşik Krallık zaman geçirmeden gerekli bütün önlemleri almalı. Bu konudaki toplumsal duyarlılığı ve protesot yürüyüşlerini destekliyoruz.

JAMES NEWHAM (MUHAFAZAKAR PARTİ): Muhafazakar Parti tekrar iktidara gelmesi durumunda sosyal projeler başta olmak üzere yatırımları sürdürecektir. Halkın referandumdaki iradesi olan Brexit’i gerçekleştirecektir. Ben bir sporcu olarak gençlere çetelerden uzak durmaları için spor yapmalarını öneriyorum. (Kesintiler konusundaki soruyu yanıtlayamadı). Kıbrıs konusunda bildiğim kadarıyla Boris Türk asıllı, Kıbrıs konusunda Kıbrıslı Türklere yakındır. (Lammy’nin “Onun için mi Brexit olmazsa Türkler İngiltere’ye dolacak dedi” sorusunu yanıtlayamadı ve katılımcılar arasında gülüşmeler oldu. Ayrıca haftasonu okullarıyla ilgili soruyu yanıtlayamayınca Lammy sözünü keserek bu konuda bilgisi olmadığını belirtip kendisi yanıtladı).

2358210cookie-checkKıbrıslı Türkler, adayları soru yağmuruna tuttu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.