KIBRIS’TAN… Denktaş’a suikast (II)

SUİKASTÇİ-İLTER TÜRKMEN İLİŞKİSİ

Kosta Karras’ın en önemli ilişkilerinden biri de emekli büyükelçi İlter Türkmen. İlişkileri, Türkmen’in Atina Büyükelçiliği dönemine kadar uzanıyor.

TESEV (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı) içinde Türk-Yunan Dostluk Forumu var. Bu forum, İngiliz-Birleşik Servisler Kraliyet Enstitüsü ve Oslo Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü tarafından kuruldu.

Forumun Türkiye Koordinatörü İlter Türkmen. Yunanistan Koordinatörü Kosta Karras. Forum’da yer alan diğer isimler şunlar: Özdem Sanberk (TESEV Genel Direktörü-Emekli Büyükelçi), Cem Duna (Emekli Büyükelçi), Muharrem Kayhan (TÜSİAD eski başkanı), Soli Özel (Bilgi Üniversitesi), M. Ali Birand (Gazeteci-CNN), Ziya Bülent (Denizcilikten Sorumlu Bakanlık Danışmanlığı yaptı), Sami Kohen (Milliyet yazarı), Prof. Theodore Kouloumbis, Prof. Argyris Fatouros (Eski Enformasyon Bakanı), Kosta Zepos (Emekli Büyükelçi), Paulina Lampsa (Makedonya ve Trakya’dan Sorumlu Bakan Yardımcısı).

KIBRIS’I YUNANLILAŞTIRMA

30 Haziran 2001 tarihinde İstanbul Mercure Otel’de yapılan Kıbrıs Sempozyumu’nda, Aydınlık muhabirinin, Karras’la ilişkisini sorması üzerine Türkmen şu yanıtı vermişti: “Benim öyle bir sicilim var ki, 42 sene Büyükelçilik ve Dışişleri Bakanlığı yaptım. Sizin beni gammazlamanızla hiç bir şey olmaz. İstediğiniz kadar gammazlayın.”

Türk-Yunan Dostluk Forumu-Politik Analiz Grubu, Kıbrıs ve Ege sorunları ile ilgili sık sık toplanıyor. Toplantıların değişmez konuşmacılarından biri Karras. TESEV bünyesinde toplanan grup, Türkiye’nin Kıbrıs politikasına karşı tezler geliştirmesiyle ünlü. Karras, Kıbrıs’ın Yunanlılaştırılması çalışmalarını, “Beyin Fırtınası” adı verilen bu toplantılarda etkili hale getiriyor.

Yeni Şafak gazetesi yazarı Cengiz Çandar da bu toplantıların müdavimi. Kıbrıs yazılarını yazdığı tarihlerle TESEV toplantılarla da yürütüyor.

PSİKOLOJİK SAVAŞIN PARA KAYNAĞI

TESEV Türk-Yunan Forumu’nun Türk üyeleri, kamuoyunda genellikle “Kıbrıs’ı verelimciler” olarak biliniyor. Aydınlık muhabirinin, “Karras’la ortak mesaileri olan bu isimlerin Kıbrıs konusunda, KKTC ve Türkiye aleyhine yazmalarında Karras’ın rolü var mıdır?” sorusuna, İlter Türkmen şu yanıtı vermişti: “Sizin bu şekilde değerlendirmeleriniz bana vız gelir. Karras, kendini Kıbrıs’a adamış bir adam.”

Kıbrıs konusunda Türkiye ve KKTC aleyhine yürütülen propaganda savaşlarına büyük paralar harcandığını, Aydınlık dergisi daha önce de yazmıştı. Bu para kaynağının Kosta Karras olduğu bilgisi birçok kaynak tarafından ifade edildi.

Bir diğer para kaynağının ise Yunanistan Olimpiyakos Futbol Takımı’nın sahibi ve Yunanistan’ın telekomünikasyon devi “Sokrates Kokkalis” olduğu belirtiliyor.

SUİKASTÇİ-HALİL BERKTAY İLİŞKİSİ

Tarihçilik ortak noktaları. Karras, Oxford Üniversitesi Trinity Koleji’nde Eski Yunan ve Latin Edebiyatı, Felsefe ve Eski Tarih konularında öğrenim gördü. Özellikle Türk ve Yunan tarih kitaplarındaki “hataların” düzeltilmesi ve yeniden yazımı konusunda yoğun çalışmaları var. Karras’ın ilgi alanlarından biri, tarih kitapları projeleri.

28-29 Şubat 2000 tarihlerinde, Kıbrıs’ın karma köyü Pile’de Rum Kültür Merkezi’nde, BM Barış Gücü’nün denetiminde bir toplantı yapıldı. Toplantıyı, “Güney Doğu Avrupa Uzlaşma Grubu (SECI) Ortak Tarih Kitapları Projesi Komitesi” örgütledi.
“Kıbrıs’ta Tarih Eğitimi” konulu seminerin katılımcıları şu isimlerden oluşuyordu.
KKTC’den Katılanlar:
Ulus Irkad (Öğretmen-gazeteci),
Muharrem Faiz (YDÜ Psikoloji Bölümü öğretim üyesi),
Şener Elçil (İlköğretim Sendikası Genel Sekreteri),
(ABD’nin Kıbrıs’taki Fulbright Komisyonu üyeleri.)
Kıbrıs Rum kesiminden katılanlar:
Neşe Yaşın (Gazeteci),
Niyazi Kızılyürek,
Yannis Papadakis (Rum kesimindeki Kıbrıs Üniversitesi’nde Türkoloji Bölümü öğretim üyesi)
Yunanistan’dan katılanlar:
Kosta Karras (Tarihçi. TESEV’in Türk-Yunan Dostluk Forumu Yunanistan Koordinatörü)
-Türkiye’den katılanlar:
Halil Berktay (Tarihçi. Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi),
Herkül Millas (Edebiyat tarihçisi. Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi).

Konuşmacıların anlatımlarından birkaç çarpıcı cümle aktaralım:
Neşe Yaşın: “Türklerin İstiklal Marşı ‘korkma’ diye başlıyor. Ama çocuklarımız her sabah bu marşın okunmasından korkuyor.”

Ulus Irkad ve Niyazi Kızılyürek: “Türk ders kitaplarında Atatürk resmi, Türk Bayrağı ve İstiklal Marşı’na çok yer verilmesi, çocukların beynini yıkamak içindir.”
Halil Berktay: “Türk Kurtuluş Savaşı, Küçük Asya’da bir Rum katliamına yol açtı.”
Kosta Karras: “Burada çıkan ortak saptamaların Türk ve Rum tarih ders kitaplarında yer almasını sağlamalıyız.”

SUİKASTÇİ-KIBRIS İLİŞKİSİ
İlter Türkmen, Karras için, “Kendini Kıbrıs’a adamış adam” diyor.
Karras, Kıbrıs’ın Yunanlaştırılması için çalışan bir adam. Gerçekten de çalışmalarının neredeyse tamamına yakınını Kıbrıs konusuna ayırmış.
Yunan Armatörler Birliği yöneticisi olarak, 1974’de navlun gelirlerinin önemli bir bölümünü Kıbrıs Rumlarının silahlanmasına aktardı. 1974 Barış Harekâtı’ndan sonra, dünya üzerindeki tüm Rum ve Yunan armatörlerin sağladıkları navlun gelirlerinin yüzde 15’lik bölümünün Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri’ne karşı silahlanmak amacıyla ayrılmasını sağladı.

Yunan asıllı Amerikalı John Brademas ile birlikte, Türkiye’ye ambargo uygulanması için çalıştılar. Brademas, “Kıbrıs’taki bütün üsler kapatılsın. NATO yerleşsin” diyen adam. Prof. Brademas, New York Üniversitesi Onursal Başkanı. Onassis Vakfı, Dünya Din ve Barış Konferansı gibi kurumlarda aktif görevli. 10 Nisan 2001’de TESEV’in konuğu olarak, “Türkiye ve Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi” üzerine, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Salonu’nda bir konferans verdi. Konferansta SECI’yi tanıttı. SECI’nin “Ortak Tarih Kitapları Projesi”ni anlattı. Karras, bu proje kapsamında Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs Türk ve Rum tarih kitaplarındaki “yanlış bilgileri düzeltmek” için kurulan komisyona başkanlık ediyor. Sabancı Üniversitesi’nden Herkül Millas ve Halil Berktay bu konuda Karras’ın yardımcıları.

Bu iki günlük yazı serisinde ilginç bilgiler ve uçları günümüze kadar uzanan bilinçli çalışmalar var. Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’a yapılan suikastların arkasında kimlerin olduğu ve Kıbrıslı Türklerin verdiği Kurtuluş Mücadelesinin yer aldığı Tarih kitaplarımızı değiştirmek fikrinin kimlerden çıktığı ve kimlerin bu kitapları değiştirmek için örgütler kurup paralar harcadığı, bu yazı ile daha da açıklığa kavuşuyor. Bu yazının 1.ci bölümündeki ilk iki paragraf ile bu son paragraf bana ait olup geri kalan bilgiler Sayın Ali KUZU’nun yazdığı ve Bilge Karınca Yayınevi’nin 978-9944-183-03-1 ISBN numarası ile 2007 yılında yayınladığı MİT-MOSSAD-CIA-GLADIO adlı kitabının 146, 147, 148 ve 149.cu sayfalarından aynen alınmıştır.

Prof. Dr. Ata ATUN
http://www.ataatun.com

656950cookie-checkKIBRIS’TAN… Denktaş’a suikast (II)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.