KIBRIS’TAN… Rum yerleşikler 230,000 kişi

Kıbrıs Rum tarafındaki Milletvekilliği seçimleri 21 Mayıs tarihinde yapılacak.
Seçim tabiî ki kıran kırana geçecek. 


Özellikle muhalefette olmaktan bıkmış usanmış olan DISY bu defa başa oynamaya ve birinci parti olmaya niyetli. DISY Genel Başkanı Nikos Anastasiades’in atakları şimdiden başladı.


Rum İçişleri Bakanı Andreas Hristu evvelki gün seçim bölgelerini ve seçmen sayısını açıkladı. Seçim sandık merkezi bin 300 adet ve seçim yöresi de 6 tane. (Baf, Limasol, Larnaka, Lefkoşa, Mağusa ve Girne). Kıbrıs Rum Milletvekilliği seçimleri 2.5 milyon KL (5 milyon dolar)  mal olacak. Bu sefer de yurt dışında sandık kurulmuyor.


Mevcut seçim yasasına göre Meclis 13 Nisan tarihinde dağıtılacak, 3 Mayıs’ta siyasi partiler aday listelerini sunacak ve 5 Mayıs’ta da seçim merkezleri ile sandık numaraları tam ve kesin olarak belirlenip ilan edilecek.


Seçimin ilk sonuçları, hayali seçim bölgesi olan Girne’den alınacak, sonra onu Baf takip edecek. Diğer bölgelerdeki partisel sonuçlar ise akşam saat 21:00 ve 22:00 saatlerinde belli olacak. Kimlerin milletvekili olduğu ise sabaha doğru belli olacak. Sayım elle yapılacak.


Bu yıl ilk defa olarak Güney Kıbrıs’ta ikâmet eden ve seçmen kütüklerine kayıtlı olan Kıbrıslı Türkler de oy kullanacak. Seçimlere katılacak olan Kıbrıslı Türkler, yerel İngilizce yayımlanan gazetelere verilecek olan ilanlarla ve televizyon ile radyolarda yapılacak Türkçe programlarla seçimler ve oy kullanma hakkında bilgilendirilecekler.


Yerel seçimlerdeki seçmen listesine ilave olarak tamı tamına 30 bin kişi daha seçmen listesine yeni kayıt yaptırdı ve böylece seçmen sayısı 470 binden 500 bine çıktı.


Bu beşyüz bin seçmen içindeki “RUM YERLEŞİKLER”in dökümü yaklaşık olarak şöyle;
a) Pontus Rumları : 60,000 -70,000
b) Eski SSCB vatandaşları : 30,000
c) Lübnan’dan kaçan hristiyanlar : 15,000 -20,000
d) Yunanistan’dan göç edenler : 100,000
e) İltica eden Kürtler : 2,500-3,000
f) İltica eden 3.cü ülke vatandaşları : 9,500


Toplam “Rum Yerleşikler” : yaklaşık 230,000


Mevcut 1964 yasasına göre, Kıbrıs’ta askerliğini yapan her Yunan vatandaşı otomatikman Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti vatandaşı oluyor. Yıllardır Kıbrıs’ta 1 adet Yunan Alayı, 2 Tabur Yunan Komandosu ve RMMO’da onlarca Yunanlı subay var. Her iki yılda bir değişen bu er ler ve subaylar otomatikman vatandaş oluyorlar. Yüksek öğrenim için Yunanistan’a giden Kıbrıs’lı Rumların çoğu evlenip geri geliyor. Eşleri de hemen vatandaş oluyor.


Pontus Rumları ve eski SSCB vatandaşları zaten 1974’den sonra gelip hemen vatandaş oldular. Lübnan savaşından kaçan Hıristiyan zenginlere kucağını açan Rumlar onları hemen vatandaş yaptı. Kürtlerin ve iltica eden 3.cü ülke uyrukluların vatandaşlığı ise AB normlarına göre otomatikman hemen oluyor.


Toplam “Rum Yerleşikler” 230,000 kişi. Bunların içinde oy kullanacakların sayısı ise yaklaşık 160,000 kişi. Yani mevcut toplam sayının %32’si.


Rumlar gözlerindeki merteğe bakmadan, KKTC’ye Türkiye’den gelen ve otuz yıldır bu topraklarda yaşayan vatandaşlarımıza hem “ Yerleşik” diyorlar hem de geri dönmelerini istiyorlar.
Kendi  yerleşikleri ne olacak peki. Lütfen biri bana söylesin.


Papadopulos %51 oyla seçilmişti. Aldığı %51 oyun %16’lık bölümü bu yerleşiklerden geldiğine göre Kıbrıs’lı Rumlardan aldığı oy oranı %35 demektir. Bu durumda Papadopulos’un Cumhurbaşkanlığı yasal mı?  


___________


* Prof. Dr.
  


 


 

654040cookie-checkKIBRIS’TAN… Rum yerleşikler 230,000 kişi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.