KIBRIS’TAN… Yunanistan’ın bitmeyen askeri desteği

Yunanistan’dan Kıbrıs’a bitmeyen askeri destek…


Rum polisi birkaç gün evvel tanınmış bir Rum işadamının evinde ve çiftliğinde yaptığı aramada ele çok sayıda silahın geçirdi. Bu silahların 18 tanesi yasadışı çıktı. İş adamının iddiası bunların Yunanistan’dan gönderilen eski silahlar olduğu ve koleksiyon yaptığı şeklindeydi.


Arkasından buna benzer bir başka olay daha gelişti ve 1974 öncesi ve sırasında kullanıldıkları iddia edilen ve bir depoda bulunan Brengun, Stengun ve Martini tipi 9 bin adet silahın, Kıbrıs Rum Savunma Bakanlığı ve Rum polisi arasında tartışmaya neden olduğu basında yer aldı.


Tabi, tarihimize olan düşkünlüğümden ve geçmişte yaşadığımız çok acı deneyimlerden aklım hemen gerilere gitti.


Papadopulos’un 1961 yılında, “Türkiye adaya çıkarma yapmak isterse Kıbrıs’lı Türkleri 75 dakika da imha ederiz” sözleri ve bu sözlerin Rum Bakanlar kurulunda da yasallık kazanması aklımdan hiç mi hiç silinmedi.


Nede olsa bu sözlerin mimarı şimdi Rumların Cumhurbaşkanı ve aradan yıllar geçmesine rağmen kafası hiç değişmemiş.


Bakın 10 sene evvel neler olmuş.


10 Kasım 1996 tarihinde Rum ve Yunan Ordusu’nun ortaklaşa düzenledikleri Nikiforos Tatbikatında, Yunanistan’ın hava, deniz ve kara kuvvetlerinin RMMO içinde nasıl etkin bir rol oynadığı bir kez daha ortaya çıkmış ve gözler önüne serilmiş.


RMMO askerleri “Yunan Ordusu Geçiyor” marşı eşliğinde geçit resmi yapmışlar ve selamı dönemim Rum Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides ile RMMO Komutanı “Yunanlı General” Nikolaos Vorvolakos almış.


Peki Klerides bu selamı nerede almış. Tamı tamına, Yunan bayrağının karşısında ve de altında, hazır olda almış. Ortalarda Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti Bayrağı hiç gözükmüyor ve ellerde coşkuyla sallanan yüzlerce, binlerce Yunanistan Bayrağı var sadece.


Bakın daha sonra neler olmuş. RMMO’da ki tüm zırhlı araçlar, törende kamufle edilmiş şekilde yer almış ve bu zırhlı araçları RMMO’da görev yapan “Yunanlı paralı askerler” kullanmış.


“Bu paralı asker lafını ben uydurmadım, kafadan da atmadım”. Paralı asker sözünü (EPİ) Rumların kendileri kullanıyorlar ve ben bu sözleri aynen Rum gazetelerinden iktibas ettim.
Yılı size tekrar hatırlatayım, yıl 1996 ve Rum basını RMMO’da “Paralı asker” olduğunu yazmış. Günümüzün Rum Dışişleri Bakanı Lillikas bunu ne kadar da inkar etse, güneyde paralı asker olduğunu gene kendi insanı söylüyor ve yazıyor.
 
Sonra geçit resmi sırasında, Yunan Hava Kuvvetleri’ne ait 4 tane F-16 savaş uçağı, geçit yolu üzerinde gösteri uçuşu yapmış ve Yunan uçaklarından ikisi Girit’eki üslerine dönmüş, iki tanesi de Baf Havaalanı’na inmiş. Niye Baf’daki Andreas Papandreu havaalanına inmiş, çünkü aralarında “Ortak Savunma Doktrini” diye tanımladıkları bir “Askeri İşbirliği” anlaşması var. Bu anlaşma 1961 patentli. Dün bu gün değil, tam 56 yıllık bir anlaşma bu. Önceleri sözlü mutabakat şeklinde yapılmış sonra da kâğıda dökülmüş.


56 yıl öncesine bakarsak, gene aynı olayların yaşandığını ve Yunanistan’ın adadaki Türklerin imha edilmesi için asker ve silah göndermiş olduğunu görürüz.


1960’ta Kıbrıs’taki Türk ve Rumların ortaklaşa kurdukları bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yıkılması için Kıbrıs’lı Rumları eğiten ve silah gönderen, 1964’de gizlice, adaya takviye edilmiş 20,000 kişilik bir tümen çıkaran da işte gene bu Yunanistan.


Bakın, Yunanistan Savunma Bakanı Garafulyas, 28 Mayıs 1964’de Grivas’a gönderdiği bir mektupta konu ile ilgili neler demiş. “Bu amacı (Enosis’i) gerçekleştirmek için hükümetim, başından beri hemen her gün Kıbrıs’a top dahil, her türlü savaş malzemesini göndermekle yetinmemiş çok sayıda subay da göndermiştir”.


 Gördünüz mü? Kıbrıs’a 1963 öncesi hem silah hem de asker göndermiş Yunanistan. Açıkça Yunanistan o dönemde Kıbrıs’ı işgal etmiş ama ses çıkarak hiçbir Avrupa ülkesi olmamış. Aynen bu gün de çaktırmadan işgal ettiği gibi. Şimdi de, her partide 1000 adet olmak üzere, paralı Yunan askerlerini RMMO’ya göndermeye başladı.


RMMO’nun ne kadar askeri var biliyor musunuz? Tamı tamına 78,000 adet. Rum Bakanlar Kurulu bu sayıyı yeterli bulmamış ve mevcut 78,000 Rum askerinin kısa vadede 100 bine çıkarılması kararını da almış.


Bu asker sayısını, adadaki mevcut nüfus oranına vurursanız, çoluk, çocuk, kadın ihtiyar dahil olmak üzere her 3 Türkü öldürmek için tepeden tırnağa silahlı 2 RMMO askeri görevlendirilmiş demektir.


Yapılan yasal değişiklikle RMMO daki asker sayısı önce yerel kaynaklardan yani Ermenilerin, Maronitlerin ve Latinlerin de askere alınması ile arttırılması yoluna gidilecek ve eksik kalan kısım da paralı Yunan askerleri ile tamamlanacak.


İsterlerse, aramızdaki Rum hayranları da bu paralı askerlere veya RMMO’ya katılabilirler. Herhalde bu kafadaki Kıbrıs’lı Türkler için RMMO özel bir birlik kurar artık. Yüzyıllar önce Kıbrıs krallarının kurdukları “Turkopol” birlikleri gibi.


_______________________


* Prof. Dr.



 


 

655390cookie-checkKIBRIS’TAN… Yunanistan’ın bitmeyen askeri desteği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.