Kılıçdaroğlu: Başkanlık referandumu yapacaklar. Hazır olun!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi teklifinin referanduma gidebileceği uyarısında bulunarak, parti teşkilatına hazırlıklarını buna göre yapması talimatı verdi.

Kılıçdaroğlu’nun, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çıkışıyla başlayan başkanlık sistemini içeren bir Anayasa değişikliği paketinin TBMM’ye gelmesi durumunda referanduma gidilebileceği uyarısında bulunarak, “Başkanlık sistemi tartışmalarını doğru bulmuyoruz. Parlamenter demokratik sistemin güçlendirilmesinden yanayız” dediği belirtildi. Kılıçdaroğlu, CHP’nin hazırlıklarını referandum olasılığına göre yapması talimatını verirken, MHP’nin tavrının netleşmesi gerektiğini ifade ettiği öğrenildi.
Hazinedar disipline

Kılıçdaroğlu başkanlığında yaklaşık 3 saat süren MYK toplantısında Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın durumu ele alındı. Alınan bilgilere göre 15 Temmuz’da PM’de disipline sevkedilmesi yönünde tavsiye kararı alınan ancak geçen 3 ay içinde hakkında işlem yapılmayan Hazinedar’ın geçtiğimiz hafta Beşiktaş Belediye Meclisi toplantısında aralarında milletvekilleri Aykut Erdoğdu ve İlhan Cihaner ile PM üyesi Mehmet Ali Çelebi’nin de olduğu bazı partililer hakkındaki ifadeleri bardağı taşırdı.

Hazinedar, parti tüzüğünün 70. maddesi kapsamında, “parti üyelerine hakaret” nedeniyle geçici ihraç istemiyle YDK’ya sevkedildi. YDK’nın Hazinedar hakkındaki iddiaları araştırarak daha yüksek ya da daha düşük bir ceza verebileceği belirtiliyor. Bu konuda parti kurmayları, “Hazinedar hakkındaki iddialar artık partinin kurumsal kimliğine zarar verecek boyuta geldi. Bu konunun bir an önce halledilmesi gerekiyor” görüşünü savundu.

Teşkilata talimat

Toplantıda, MHP lideri Bahçeli’nin başkanlık sistemi çıkışı ve ardından Başbakan Binali Yıldırım’ın TBMM’ye başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliği paketini kısa sürede sunacaklarını ifade etmesi de değerlendirildi. Alınan bilgilere göre başkanlık sistemi tartışmalarının yeniden gündeme getirilmesinin iyi niyetli olmadığını değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Başkanlık sistemi tartışmalarını doğru bulmuyoruz. Parlamenter demokratik sistemin güçlendirilmesinden yanayız. Bunu halka anlatmalıyız” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin hazırlıklarını referandum olasılığına göre yapma talimatını verirken, MHP’nin tavrının netleşmesi gerektiğini ifade ettiği öğrenildi. Bazı parti kurmayları, “MHP, AKP’nin yanında yer alacak, referandum kesinlikle olacak gibi gözüküyor” değerlendirmesini sunarken, bazı kurmaylar, “MHP’nin bu tartışmayı yeniden gündeme getirmesinden neyi murat ettiği konusu açıklığa kavuşmalı. MHP’nin tavrında soru işaretleri var, bu aydınlanmalı” değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi.

Ekonomik kriz beklentisi

Toplantıda Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, ekonomik sürece ilişkin bir değerlendirme yaptı. Böke’nin, “Artan terör ve ekonomideki istikrarsızlık tek adam rejimini doğurabilir. Türkiye’de 1 yıl içinde ekonomik kriz olabileceği beklentisi yükseliyor, reel sektör çökme aşamasında. Bu krizin reel sektörü daha fazla etkileyecek olması nedeniyle vatandaşa yansımaları da daha olumsuz olacaktır. AKP, yurttaşın sorunlarını öncelemeyen bir ekonomi politikası yürütüyor” dediği ifade edildi.

Musul krizi

Toplantıda, Başika’daki Türk askeri varlığı nedeniyle başlayan Irak ve Türkiye arasındaki siyasi gerilim de değerlendirildi. Bu noktada, “Bu tartışmalar Türkiye’yi sıkıntılı bir sürece doğru götürüyor, tartışmalar Türkiye’nin lehine değil, tehlikeli bir Oyun oynanıyor” değerlendirmesinin yapıldığı belirtildi. Milliyet / Meriç Tafolar

2017780cookie-checkKılıçdaroğlu: Başkanlık referandumu yapacaklar. Hazır olun!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.