Kılıçdaroğlu’ndan AB için 9 madde

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti olarak AB’ye tam üyeliği hedeflediklerini vurgulayarak dokuz maddelik yol haritasını açıkladı.

Kılıçdaroğlu’nun, Maltepe Forum “Yeni Dönemde AB ve Türkiye” toplantısının açılışındaki aktardığı maddeler şöyle:

  1. Vize serbestisi sürecinin hız kazanması gerekmektedir.
  2. Türkiye; Yeşil Mutabakatı, öncelikli hedef olarak belirlemelidir.
  3. 23. yargı ve temel haklar ve 24. adalet, özgürlük ve güvenlik… Bu fasıllara konulan blokaj kaldırılmalıdır. Bu konuda Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi muhalefetine karşı Türkiye’nin yalnız bir ülke olarak bırakılmaması gerekmektedir. Kuşkusuz bunun için Türkiye’nin yani bizim bu fasılların gereklerini yerine getirmemiz gerekir. Bunun da bilincindeyiz.
  4. Terörle mücadele yasası, uluslararası hukuk normlarına göre yeniden şekillendirilmelidir.
  5. Kamuda şeffaflık öncelenmeli; bunun için de gerekli alt yapı oluşturulmalıdır.
  6. Kişisel verilen korunması ve kişisel veriler ile ilgili kurulan kurulun tam yetkin ve bağımsız olması sağlanmalıdır.
  7. Gümrük birliğinin modernizasyonu için Türkiye ve Avrupa Birliği karşılıklı olarak kendilerine düşen yükümlülükleri yerine getirmelidir.
  8. Enerji güvenliği konusunda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yalnızlaştırılmasının önüne geçecek dış politika hamleleri yapılması gerekmektedir. Avrupa Birliği ülkeleri, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan’ın güdümünde hareket etmemelidir. Haklı olarak sormamız gerekiyor, Doğu Akdeniz Doğalgaz Forumu’nda neden Türkiye yer almıyor? Türkiye, bu sorunun yanıtını almak zorundadır.
  9. Mülteci ya da sığınmacı konularında Türkiye, sığınmacıları tutmak zorunda olan bir ülke konumuna sokulmamalıdır. Biz Türkiye ile Avrupa Birliği’nin sığınmacılar sorununa ortak sorumluluk ve külfet paylaşımı üstlenerek yaklaşmalarını beklerdik.
2611910cookie-checkKılıçdaroğlu’ndan AB için 9 madde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.