‘Kimlik numarası’ yasal zorunluluk

YSK Başkanı Aydın, 29 Martta yapılacak yerel seçimlerde, geçerli belgesinde T.C Kimlik Numarası bulunmayan vatandaşların oy kullanamayacağına ilişkin şartın, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da yer aldığını belirterek, YSK’nın kanunu uyguladığını söyledi.

Aydın, geçerli belgelerinde T.C Kimlik Numarası olmayanların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamayacağı yönündeki kararın yasa gereği alındığını bildirdi.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 87. maddesinde yapılan değişiklikle bu şartın getirildiğini anımsatan Aydın, kendilerinin de yasayı uyguladığını kaydetti.

AK Parti, CHP ve MHP’nin, ”nüfus cüzdanlarında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası olmayanların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamayacağı yönündeki kararın gözden geçirilmesi yönündeki isteklerinin” hatırlatılması üzerine Aydın, randevu talebinde bulunulduğunu, kendisinin de yarın için randevu verdiğini belirtti.

Muammer Aydın, ilgili kanun maddesinde değişiklik yapılmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, ”Yasa değişirse o zaman konuşalım” dedi.

YSK Başkanı ile görüşecekler

PARTİLER “KİMLİK NUMARASI”NA KARŞI

Öte yandan AK Parti ve CHP Grup Başkanvekilleri ile MHP Genel Sekreteri, nüfus cüzdanlarında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası olmayanların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamayacağı yönündeki kararın gözden geçirilmesi için YSK Başkanı Muammer Aydın ile görüşecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, seçmenin kimliğini belirleyen belgelerin, Seçim Kanununun 87. maddesinde, ”Nüfus cüzdanı veya üzerinde vatandaşlık numarası bulunan diğer kimlik belgeleri” şeklinde nitelendirildiğini söyledi.
YSK’nın, nüfus cüzdanını da üzerinde vatandaşlık numarası bulunması gereken belgelerden saydığını ifade eden Ergün, şöyle konuştu:

”Halbuki, 87. maddede konu çok açık. YSK, kararını bu çerçevede gözden geçirerek, hiç olmazsa, nüfus cüzdanlarını kabul etmeli. Bir çok vatandaş, henüz nüfus cüzdanını değiştirmiş değil. Nüfus idareleri 24 saat çalışma kararı aldı. Ancak, çok büyük yoğunluk var. Bu yoğunluk ne kadar giderilirse giderilsin, bütün vatandaşlar nüfus cüzdanlarını değiştirme imkanına sahip olamayacak. Belki, bir kaç milyon kişi oy kullanamayacak noktaya gelecek. Bu açıdan, YSK’nın kararını bir kez daha gözden geçirip geçiremeyeceğini, sayın başkanla 3 partinin temsilcileri olarak yarın görüşeceğiz.”
Nihat Ergün, YSK Başkanı Aydın ile yarın saat 11.00’de biraraya geleceklerini ifade etti.
Görüşmeye, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ve MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı katılacak.

1191430cookie-check‘Kimlik numarası’ yasal zorunluluk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.