Kırgızistan’da seçim sonucunu tanımayan muhalefet sokağa çıktı

Kırgızistan’da çok sayıda kişi, dünkü parlamento seçimlerinde sonuçlarla oynandığını öne sürerek sokaklara çıktı. Eski Sovyet ülkesinde çok sayıda kentte protesto düzenlenirken en büyük kalabalık başkent Bişkek’te bir araya geldi. Polis kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve tazyikli su kullandı.

Seçime katılan 16 partiden yalnızca dördü yüzde 7’lik seçim barajını geçebildi ve bunlardan üçünün Devlet Başkanı Sooronbay Ceenbekov ile bağlantılı.

Uluslararası gözlemciler seçimlerde oy karşılığı para dağıtanlar olduğuna dair söylentiler bulunduğunu, seçmenlerin tehdit edildiğini ve endişe duymak için meşru gerekçeler olduğunu açıkladı.

Ülkedeki muhalefet partileri ise bu sonuçları tanımayacaklarını duyurdu. Partiler, Kırgızistan Merkezi Seçim Komisyonu’nun bu sonuçları iptal etmesi gerektiğini belirtti. Muhalif siyasetçilerden Riskeldi Mombekov, 5 binden fazla protestocuya seslendiği konuşmasında “Devlet Başkanı adil seçim sözü verdi ve sözünü tutmadı” dedi.

Mombekov’un partisi Ata Meken seçime gireceğinden eminken kendini baraj altında buldu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Seçim Gözlem Misyonu Başkanı Thomas Boserup seçimin genel olarak sorunsuz geçtiğini fakat oy karşılığı para dağıtma iddiasının “ciddi bir endişe” yarattığını söyledi. (BBC TÜRKÇE)

2457610cookie-checkKırgızistan’da seçim sonucunu tanımayan muhalefet sokağa çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.