Kissinger: Türkiye K.Irak’a girmemeli

Akbank Kurumsal Bankacılık Grubu’nun davetlisi olarak bir konferans vermek üzere İstanbul’da bulunan ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger NTV’den Banu Güven’in de sorularını yanıtladı.


ABD’nin Irak’a en baştan daha fazla askerle girmesi gerektiğini belirten Kissinger sözlerine şöyle devam etti:


“ABD samimi olarak Irak’ta kitle imha silahları olduğuna inandı. Şimdi tüm bölgenin kontrol edilmesi gerekiyor, bu da mümkün değil. Ama çok tehlikeli şeyleri engelleyebiliriz. Yeterince askerimiz olduğunu düşünmüyorum tüm bölgeleri kontrol altına almak için. Bugün çok fazla ihtilaf var bu bölgede. Bir iç savaş sürüyor farklı mezhepler arasında, Kürt bölgesi ve Araplar arasında ihtilaf söz konusu. Yabancı bir işgal de söz konusu. Ben Vietnam Savaşı sırasında yönetimdeydim. 550 bin askerimiz vardı. Vietnam değişik bir savaştı, soğuk savaş dönemi sonrasında bir savaştı. Irak’taki ise ideolojik bir savaş gibi, bir din savaşı gibi.”


Kissinger İran sorunu konusunda ise “ABD Irak’tan hemen çekilirse bu sorun olabilir. ABD’nin İran’la ve Suriye’yle görüşmesi gerektiğini savunuyorum. Sorunların çok uluslu çözülmesi gerektiğine inanıyorum” dedi


“EN İYİSİ IRAK’IN BÖLÜNMEMESİ”


Irak’ın bölünüp, bir Kürt devletinin kurulması halinde Türkiye’ye etkileri olacağını öngören, Kissinger “Türkiye açısından Kürtlerle ilişkilere bakılacak olursa en iyisi Irak’ın bölünmemesidir” diye konuştu.


Kissinger, ABD’nin PKK meselesine isteksiz bakmasıyla ilgili soruya da “ABD bu konu için Ralston’u atadı. Ralston’un önerileri var. Bunlar yerine getirilecek mi buna bakmak lazım. ABD’dekiler Kürt bölgesinde kendileriyle savaşılmadığını düşünüyor, bir de Kürtlerle savaşmak istemiyorlar. Bana göre Türkiye’den Kürt bölgesine bir saldırı olmaması gerekiyor. Tabii oradan da Türkiye’ye olmaması gerekiyor” dedi.


KISSINGER’E RESEPSİYON


ABD Dışişleri eski Bakanı Dr. Henry Kissinger, öğle yemeğinde Sabancı Center’da Akbank yönetimi ile bir araya geldi. Dr. Kissinger, konferansı takiben de Akbank Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer tarafından, onuruna düzenlenen resepsiyona katıldı.


Türk iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin de davetli olduğu resepsiyonda, Akbank Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, ABD’nin bölgedeki politikaları ile ilgili görüşlerini Kissinger ile paylaştı. Sabancı Dinçer şu değerlendirmeyi yaptı:


“ABD Türkiye’nin bölgedeki dengelerin korunması konusunda gösterdiği hassasiyete önem vermelidir. Türkiye bölgedeki en önemli güç unsurudur. Türkiye’nin katılmadığı, onaylamadığı bir bölgesel çözümün kalıcı olması zor olacaktır. Türkiye, dinamik ekonomisi ve istikrarı ile bölgede bir vahadır. Türkiye’de ve bölgede istikrarın sürekliliği başta ABD’nin güvenliği olmak üzere tüm dünya barışının yararınadır. Tüm dünyanın umudu, Irak’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde kalıcı bir barışın sağlanması ve böylelikle ABD’nin bölgedeki varlığına ihtiyaç kalmaması yönündedir.”


Suzan Sabancı Dinçer ayrıca, Akbank Kurumsal Bankacılık Bölümü’nün dünyada alanının en yetkin kişilerini Türkiye’ye davet ederek, bir tartışma platformu yaratmayı ve iş dünyasına vizyon kazandırmayı amaçladığını söyledi.


Sabancı Dinçer bu kapsamda, ABD dış politikasına yıllarca yön vermiş olan Dr. Henry Kissinger’ı, ABD’nin İran ile ilişkilerine yönelik kritik kararlar almaya hazırlandığı bir dönemde Türk iş dünyası ile bir araya getirmekten mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.


FOTOĞRAF: ABD Dışişleri eski Bakanı Dr. Henry Kissinger ve Akbank Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer

1043430cookie-checkKissinger: Türkiye K.Irak’a girmemeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.