Kıvrak’tan ‘toprakları yabancılara satmayın’ çağrısı

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Anadolu Yörük Türkmen Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Kıvrak, toprağın, suyun ve havanın korunamadığına dikkat çekerek toprakların yabancılara satılmaması çağrısında bulundu. Yazar ve televizyon programcısı kimliğiyle 30 yılı aşkın süredir Anadolu’daki Yörük-Türkmen coğrafyasının yaşadığı dönüşüme tanıklık eden Kıvrak, “Toprağa, toprakta yetişene, topraktan yetiştirene iyi davranmadık. Toprağı, suyu, havayı koruyamadık. Ya sattık ya betonlaştırdık, yok ettik. Doğayla, köylüyle, çobanla,  üretenle olan kavgayı bitirip, darılttığımız doğayla barışamadık” ifadelerini kullandı. 

KIVRAK’TAN ‘YÖRÜK OBALARIMIZ’ İLE 30 YILI AŞAN KÜLTÜR HİZMETİ

Türk televizyonlarında 30 yılı aşkın süredir yayınlanan ‘Yörük Obalarımız’ adlı televizyon programının yapımcı ve sunucusu olan Ramazan Kıvrak, aynı zamanda yerel tohumların ve toprağın korunması için yıllardır çaba harcıyor. Kendisi de bir üretici olan Kıvrak, aynı zamanda Anadolu Yörük Türkmen Federasyonu Genel Başkanı olarak da Yörük-Türkmen kültürünün yaşatılması için çabalarını sürdürüyor. Kıvrak, her fırsatta yerel üretimin ve kültürün korunarak gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini savunuyor.

‘BİR ZAMANLAR ÜLKEMİZDE VERİMLİ TOPRAKLAR, ÇALIŞKAN İNSANLAR VARDI’ DERSİNİZ

Toprağın ve üretimin önemine değinen Kıvrak, toprakların yabancılara satılmaması çağrısında bulunarak, “Toprağı yabancıya satmayacağız, betonlaştırmayacağız. Toprağı, suyu, havayı kardeş bilip yaşatacağız. Birlikte yaşayacağız. Çok çalışacağız, tam bağımsız olacağız. Ürettiğimizi tüketeceğiz. Toprakta yetişene, yetiştirene saygılı olacağız ki bizler ve bizden sonrakiler aç kalmasın. Ya da bu fotoğrafları saklayın, çocuklarınıza, torunlarınıza; ‘bir zamanlar ülkemizde verimli topraklar, çalışkan insanlar vardı. Toprağa, toprakta yetişene, topraktan yetiştirene iyi davranmadık. Toprağı, suyu, havayı koruyamadık. Ya sattık ya betonlaştırdık, yok ettik. Doğayla, köylüyle, çobanla, üretenle kavgayı bitirip, darılttığımız doğayla barışamadık’ dersiniz” görüşünü dile getirdi.

Ramazan Kıvrak aynı zamanda bir üretici

 

2718040cookie-checkKıvrak’tan ‘toprakları yabancılara satmayın’ çağrısı
Önceki haberSelin vurduğu Libya’da kolera tehlikesi
Sonraki haberA Milli Kadın Voleybol Takımı Bulgaristan’a set vermedi
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.