Kök hücre kelliğe de çare olacak

Hematoloji Kongresi için Antalya’ya gelen Prof. Dr. Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, embriyonik kök hücre ile deri araştırmaları yürüttüğünü söyledi. Dünya nüfusunun yaşlandığına ve yaşlılığın neden olduğu hastalıkların arttığına dikkati çeken Türkmen, bu hastalıkların tedavi maliyetlerinin ülke ekonomilerini tehdit eder boyuta ulaştığını bildirdi.


Bu nedenle embriyonik kök hücre araştırmalarının büyük önem taşıdığını dile getiren Türkmen, “Embriyonik kök hücre araştırmaları, yaşlanan dünyamızda sağlıklı yaşayabilmek için doku yenilemesi anlamına geliyor. Henüz araştırma aşamasındaki bu çalışmalarda hayvanlarda çok iyi sonuçlar alınıyor. Ancak bu tedavilerin insanlara uygulanabilmesi için uzun yıllara ihtiyaç var” dedi.


Embriyonik hücreden tüm vücut dokularının üretilebildiğini belirten Türkmen, bu hücrelerin yıllar sonra diyabet, parkinson, kalp kası yetersizlikleri ve MS hastalıklarının tedavileri için umut olduğunu söyledi.


DERİ ÇALIŞMALARI


Kendisinin başkanlığında bir grup bilim adamının Kanada’da çalışmalara devam ettiğini ifade eden Türkmen, embriyodan elde edilen kök hücreleri, laboratuvar ortamında yeni deri hücrelerine dönüştürdüklerini dile getirdi.


Ağır yanıkların ve ayaklardaki diyabet yanıklarının tedavisini amaçladıklarını belirten Türkmen, aynı yöntemle saçlı deri ürettiklerini de dile getirdi.


Yöntemi farelerde denediklerini ve başarı sağladıklarını dile getiren Türkmen, çalışmanın daha sonra maymunlarda deneneceğini, gerekli izin ve denetimlerin ardından yıllar sonra tedavi amacıyla kullanılabileceğini kaydetti.


Bu yöntemle, diyabet yaraları ile ağır yanık izlerinin laboratuvar ortamında üretilmiş yeni deri hücreleriyle tedavi edilebileceğini ve hastalarda iz kalmayacağını vurgulayan Türkmen, saçlı deri ile de kelliğe çözüm olunabileceğini sözlerine ekledi.

694260cookie-checkKök hücre kelliğe de çare olacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.