Kökhücre ile tedaviye kilise engeli

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Independent, ileri yaşlarda milyonlarca kişiyi etkileyen Parkinson hastalığı konusunda bir atılım sağlandığını duyurdu… Gazetenin kapak sayfasını ayırdığı haber özetle şöyle


“Nature Medicine dergisinde yayımlanan son çalışma, tedavi amaçlı klonlamanın etkin bir şekilde beynin faaliyetlerini bozan hastalıkla mücadelede hatta tedavide kullanılabileceği ilkesini destekliyor.


Bilim adamları ilk kez cilt hücrelerinden klonlanmış embriyolardan alınan olgunlaşmamış kök hücrelerden sağlıklı beyin hücreleri geliştirdi. Sonra da bunları yeniden beyne nakletti. Kobay fareler beyindeki belli sinir hücrelerinin ölümüne yol açan bir tür Parkinson hastalığı taşıyordu. Ancak hücrelerin naklinden sonra, Parkinson hastalarında kötüye giden bazı becerilere yönelik testlerde aldıkları sonuçlar kayda değer şekilde iyileşti.”


KİLİSENİN ENGELİ


Gazeteye göre kilise embriyo araştırmaları yasasını engellemeyi başarırsa bu araştırma sekteye uğrayacak.


Katolik din adamlarının hükümetin kök hücre ve embriyoloji araştırmaları konusunda planlanan değişikliklere karşı çıkmasıyla alevlenen tartışma bugün tüm İngiliz gazetelerinin en geniş şekilde tartıştığı konu oldu.


The Daily Telegraph tartışmadaki temel savları şöyle özetledi:


“Doğurganlık ve embriyoloji yasası, ölümcül (ya da motor nöron veya multipl skleroz gibi yaşamsal becerileri etkileyen) hastalıkların tedavisinde ilerleme getirebilecek araştırmaların önünü açmayı hedefliyor. Ancak muhalifleri, önerilerin ahlaki açıdan yanlış olduğunu ve Katolik hükümet mensuplarının vicdanları doğrultusunda aleyhte oy kullanmasına izin verilmesini savunuyorlar. Çünkü öneriler arasında kök hücre deneyleri için yarı insan yarı hayvan embriyolar yani ‘kimera’lar yaratılmasına da izin veriliyor. Katolik kilisesi ise bunu ‘canavarca’ diye niteliyor ve bu gibi deneylerin yaşamın kutsiyetine müdahale olduğunu savunuyorlar.


Bu tartışma, iktidardaki İşçi Partisi’nin mecliste büyük önem verdiği yasayı geçirtmek için grup kararı alıp almayacağına kilitleniyor.


Tartışmaya yaklaşımları farklı olsa da tüm gazeteler, parlamento oturumunda grup kararı alınmaması, milletvekillerine bireysel tercihlerini ifade imkanı verilmesi görüşünü savunuyorlar.”


“HÜKÜMETİN KRİZİ OLABİLİR”


The Daily Telegraph’a göre bu konudaki tartışma Gordon Brown’un başbakanlığının en ciddi krizlerinden birisi olabilir. Bulvar gazetelerinden The Daily Mail, parti içinde bir isyan oluştuğunu ve bunun Başbakan Gordon Brown’un otoritesi açısında ciddi bir meydan okuma olduğunu savundu.


The Guardian, İşçi partisinin milletvekillerini retçi durumda bırakmamak için çekimserlik için açık kapı bırakacağı yorumunu yaptı.

811190cookie-checkKökhücre ile tedaviye kilise engeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.