KKTC hükümetinin karnesi

Yavru vatan KKTC’de seçimler sonrası iktidara gelen Ulusal Birlik Partisi hükümeti kurulalı 6 ay bile olmadı. Ancak, hükümetin kararlı adımlarla ekonomide yeniden yapılanma çalışmalarına hız verdiği, ülkede istikrara ve toplumsal barışı sağlamak amacıyla doğru adımlar attığı, geçmiş dönemdeki yıkımın izlerini ortadan kaldırmaya çalıştığı ve özellikle yaramaz çocuklar gibi grev tehditleriyle siyasal ve ekonomik istikrarı tehdit eden siyasileşmiş sendikalarla doğru bir iletişim içine girdiği açıkça görülüyor. Bu süreçte KKTC hükümetinin ilk 4 ayında başarılı bir grafik çizdiği, ilk 1 yılda başarılı olmak için ise acil konularda üç temel hedefe ulaşmak için çalışmalarını yoğunlaştırması gerektiği anlaşılıyor.

KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın yetkilerini adeta gasp edercesine ülkenin dış politikasını belirlemeye çalışan Cumhurbaşkanlığı’nın parlamenter sistemin ruhuna aykırı ve KKTC Dışişleri Bakanlığı’nı dışlayarak çalışmalar yaptığını belirten ve bu süreçte KKTC Dışişleri Bakanlığı’nı daha aktif olmaya çağıran yazımdan sonra, Sayın Bakan Hüseyin Özgürgün ile bir telefon konuşması gerçekleştirdim. KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün, sıkıntılarını ve çalışmalarını anlattığı görüşmede görünmeyen ama önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Bu çalışmaları siz değerli okurlarımız ile ilerideki günlerde paylaşmak isteriz. KKTC Dışişleri Bakanı’nın basına karşı bu duyarlı davranışının takdir edilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum.

KKTC Hükümetinde İçişleri Bakanı İlkay Kamil gibi deneyimli bakanlar yanında, işine sımsıkı sarılan genç ve deneyimsiz bakanlar da mevcut. Bunların isimlerini saymaya gerek yok. Ancak, iyi niyetle ve uyum içinde çalışmalar yürüttükleri görülüyor.

KKTC’nin en önemli güncel sorunu olan ekonomide patron durumunda olan Maliye Bakanı Ersin Tatar ile genç bakan Sunat Atun arasında uyumlu ilişkilerin önemsenmesi ve takdir edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Türkiye ile uyumlu ilişkiler kurarak doğru adımlar atıyor ve bu yolla da KKTC ekonomisine olan güveni yeniden tesis etmeye çalışıyor. Bu niteliği ve çalışmalarıyla KKTC Maliye Bakanlığı, takdiri hak edecek çalışmalar içinde.

Elbette, her hükümetin olduğu gibi KKTC’de UBP hükümetinin de eksiklikleri ve yanlış uygulamaları, ihmalleri olmaktadır. Yeri geldiğinde bu konularda yazmayı, Kıbrıs Türk halkı ve hükümeti bilgilendirmeyi, uyarı görevimizi yerine getirmeyi ihmal etmeyeceğiz.

KKTC Hükümetinin ekonomide istikrarın sağlanması konusunda ve uyumlu çalışmalar açısından oldukça başarılı olduğu çok açıktır. Ancak, geçmiş KKTC hükümetleri döneminde yapılan haksızlık ve adaletsizlikleri bir an önce ortadan kaldırmak konusunda hızlı davranmalıdır. Özellikle toplumu, kurumları ve bireyleri “Bizden-Sizden” biçiminde ayıran geçmiş hükümet uygulamalarının bütün kalıntılarına son verilmelidir. Özellikle geçmiş hükümete yandaş olmayan basın ve yayın organlarına karşı adaletli davranışların bir an önce belirlenmesi, eski iktidara yandaş basının kayrılmasına dönük taraflı uygulamaların uzantılarına ve kalıntılarına hemen son verilmesi halkın beklentisidir. Hükümetin bu konudaki çalışmalarına destek vereceğiz. Çünkü, adalet devletin temelidir.

Gelecek dönemde KKTC hükümetinin yoğunlaşması gereken 3 acil konu başlığı bulunmaktadır. Bunlar ,

1. İşsizlikle mücadele
2. Özel sektörün güçlendirilmesi
3. Ambargo ve izolasyonların kırılması amacıyla KKTC’nin güçlendirilmesi ve tanıtılması.

KKTC’de genç ve eğitimli işsizler ordusu yaratan geçmiş hükümetler, toplumsal barışı tehdit eden işsizliğe göz yummuşlar ve duyarsız kalmışlardı. Yeni KKTC hükümeti, acil olarak ve adaletli biçimde davranarak genç ve eğitimli işsiz kitlenin sorunlarıyla yakından ilgilenmelidir. İşsizlik, toplumlarda derin yaralar açan, toplumsal barışa zarar veren çok tehlikeli bir durumdur. Devletin varlığı ve vatandaşın devletine güveni için işsizlikle amansız bir mücadele yapılmalıdır.

KKTC’de ekonominin yeniden ayağa kalkmasını sağlayacak olan, üretim artışı ve hayat pahalılığının düşürülmesidir. Bunun yolu da KKTC’deki hantal kamu ekonomisinin ağırlığına son vererek özel sektörün acil olarak güçlendirilmesidir. Güçlü özel sektör, işsizliğin azaltılması, üretimin artması ve hayat pahalılığının düşürülmesinde çok önemli bir rol üstlenecektir. Yeni hükümetin bu konuda başlattığı uygulamaları yaygınlaştırarak sürdürmesini bekliyoruz.

KKTC üzerindeki haksız ve insanlık dışı ambargo ve izolasyonların kaldırılmasının biricik yolu, devletin güçlendirilmesi ve uluslararası toplumda KKTC’nin sıkıntılarının daha iyi anlatılmasıdır. Bu konuda hükümetin etkin çalışmalar içine girmesi gerekir. Yeni dönemde KKTC hükümetinden Kıbrıs Türklerinin beklenti, yukarıda açıkladığım acil üç konuda çalışmalara hız vermesidir.

KKTC Hükümetinin bugüne kadarki uygulamalarına, bazı eksikliklerine rağmen iyi puan veriyorum. Bundan sonraki çalışmalarında ise işsizlikle mücadele etmesi, özel sektörü güçlendirmesi ve ambargo ve izolasyonları kırmak için aktif dış politika hamlesine girişmesi gerektiğini düşünüyorum. KKTC Hükümetine kolaylıklar diliyorum. Yavru Vatan’a selamlar.

670820cookie-checkKKTC hükümetinin karnesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.