KKTC seçimlerini yorumladılar

KKTC’de pazar günü yapılan kesin olmayan 50 sandalyeli milletvekilliği seçimlerinde UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, DP 3, YDP 2 milletvekili kazandı.

KKTC’deki seçimler bir değişim umuduyla yapılsa da Cumhuriyet Meclisi’ndeki siyasi partilerin 50 milletvekilliği koltuğunun dağılımına bakılınca çok radikal değişimin olmadığı görüldü.

KKTC’de yapılan 50 milletvekilliği seçim sonuçlarını toplum üyesi Kıbrıslılar ve KKTC’deki gazetecilere sorduk, şöyle yorumladılar:

BARIŞ UZUNAHMET: CTP ve HP genel başkanları UBP ile hükümet kurmayacaklarını açıkladı. Geriye UBP’nin DP ve YDP ile 26 vekilli bir hükümet kurma olasılığı var. Böyle bir hükümet seçeneğinde de YDP ve DP’nin mecliste grubu olmayacağı için komitelerde de yer alamayacak. Bu da bütün meclisten geçecek yasaların CTP ve HP engeline taıklacağı anlamına gelir. Şu anda görünen en güçlü seçenek yeniden seçime gidilmesi…

ARTUN ÇAĞA: KKTC seçimlerinde çıkan sonuç aslında sürpriz değil. Zaten UBP, DP ve YDP sağın klasik oy oranını aldı. CTP oylarının bir kısmını HP’ye kaptırdı. UBP en zor dönemlerinde olmasına rağmen oylarını artırdı, çünkü muhlefet partileri halka umut veremedi. Kıbrıs sorununa yer vermeyen muhalefet özellikle çözüm yanlılarının bir kısmının sandıktan uzak kalmasına neden oldu.

OSMAN BALIKÇIOĞLU: Televizyonlarda KKTC’ de bugün yapılan seçimlerin sonuçlarını izliyorum ve kendi kendime sormadan edemiyorum. “Bu seçimler niçin yapıldı?” Yüzünü gösteren tabloya göre, yine Ciğerci Ahmet’in seçim literatürümüze giren sözü ile karşı karşıyayız. Fasulyenin yahnisi gitti geldi aynisi. Oy dağılımlarına baktığımız zaman da, sandığa gidenlerin çoğunluğunun, Kıbrıs’ta bir çözüme sıcak bakmayan partilere oy verdiğini görüyoruz. Yani alan memnun satan memnun. Daha kırk sene bu bozuk düzen sürüp gidecek. Bu yüzden Kıbrıs’a gittiğimde, kimse bana sıkıntılardan, zorluklardan söz etmesin. Mercedes’lerde gezerek, haftada birkaç kez mangal yakan, mutlu bir insan topluluğu var Kuzey Kıbrıs’ta. Kimse bana masal okumasın.

AYŞE OSMAN: Komedi başladı! Minnacık bir ülke ve 9 parti. UBP kiminle birleşecek, DP ile diyorum. Milletvekili satın alacaklar gibi.  Para çok ya. CTP, Halk Parti ve bir tane daha birleşmeli ki millet vekili seçsinler veya alsınlar. Seçim 2018 Hayırlara vesile olsun diyorum.

NAFİYA HOROZOĞLU: Seçimlerde oyumuzu yanlış politikacılara vermişsek, başımıza herşey gelecektir. Boyun eğdiğimiz, sindiğimiz sürece yok olmamız kaçınılmazdır. Bu akşam, demokrasi aracılığı ile adaletsizliğe, eşitsizliğe ve yolsuzluğa boyun eğen ve siniye çeken bir kesimin zaferi söz konusu. Biz Kıbrıs’ta yok olmaya mahkumuz, kendi kendimizi yok ediyoruz hatta. Bu düzen değişmiyor, değiştirmek istemiyorlar ve sonuç olarak göç kaçınılmazdır. Benim gibi yurtdışında doğup büyüyen ve yaşayan gençler asla memleketine dönmeyecektir. Çoğunluğun verdiği kararlar doğrultusunda, gerçek yurtseverler bedel ödemeye mahkumdur. Çoğunluk her zaman doğru istikamette değildir ve bazen umut etmekte yetmiyor. Gün geçtikçe inancımızı ve umudumuzu yitiriyoruz, acı gerçekler.

TİMUR TAYYARECİ: Seçim sonuçları cok ilginç. Seçmenler akillarindakine göre oy verdi. Hicbir parti doğru dürüst politikalarının ne olacağını anlatmadı. Negatif propaganda yürüttüler.CTP eski bakankarı devreye sokmakla da belki de hata yaptı.  Herkes Eski hamam eski taş dedi.  Yalnız bu kez UBP ile DP milletvekili sayısı hükümet kurmalarına yeterli degil. Yeni parti HP kilit parti konumuna geldi.

ESAT MUSTAFA: Büyük bir ihtimalle UBP, DP koalisyon hükümeti kurulacak diye düşünüyorum. Seçim sonuçları, “Bozuk düzenin devamı” anlamında.

ARİFE RIDVAN: Üzgünüm olacağı buydu. Seçimlerin sistemi ve yöntemi değişti fakat mantıklar ayni işledi. Ve sonuç ne gideni aratacak ne gelenı tahta çıkaracak. Kırgınlar ve küskünler ülkesi olan memlekette yine oy kullanma ve şu-bu nedenle arka sıvazlama öne çıktı diye düşünüyorum. Çok konuların içinde olmasak da perşembenin yağmurlu olacağını çarşambadan anlamayı becermiştik. Uzaktan gazel okuyan bizler yine uzaktan bir hayırlısı olsun demeyle yetinelim. Nasıl olsa bizi  bağlayan ipler çoktan kopuk.

2152080cookie-checkKKTC seçimlerini yorumladılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.