KKTC’de bayraklar yarıda

1974 sonrası hemen hemen bütün evlere çerçevelenmiş fotoğrafları asılan, adı ve soyadıyla 30’lu yaşlardaki birçok Kıbrıslı Türkün adıyla yaşatılan, “Karaoğlan” olarak adlandırılan Bülent Ecevit’in vefatı dolayısıyla KKTC’de bayraklar da yarıya indirildi.


Başbakanlık genelgesine göre, bugün yarıya indirilen bayraklar, Bülent Ecevit’in toprağa verileceği günün mesai saati sonuna kadar yarıda kalacak. Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Türk siyasetinin en saygın kişilerinden biri olan Ecevit’in manevi şahsiyetinin sonsuza dek yaşatılacağına inandığını belirtti.


Ecevit’in ölümü üzerine KKTC’deki siyasilerin yayınladıkları mesajlar şöyle:


Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat: Sayın Bülent Ecevit’i kaybettik. Kıbrıs Türk halkı açısından son derece önemli bir haber. Beklenen ancak üzüntüyle ve olmaması temenni edilen bir haberdi. Tüm Türkiye ve Türk Ulusu için önemli bir kişiydi. Tüm Türk Ulusu’nun başı sağolsun.


Başbakan Ferdi Sabit Soyer: Türkiye Cumhuriyeti’nin eski başbakanlarından Bülent Ecevit’in ölümünü derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyorum. Siyasi yaşamı boyunca aldığı her görevde ve farklı dönemlerdeki başbakanlığı sırasında Türkiye’nin güçlenmesine, çağdaşlaşmasına ve demokratikleşmesine çok büyük katkı sağlayan, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı dönemi Başbakanı Bülent Ecevit’in, Türk siyasetinin en saygın kişilerinden birisi olarak manevi şahsiyetinin sonsuza dek yaşatılacağına olan inancımı bildirir, ölümünden duyduğum üzüntüyü bir kez daha dile getirir, başta Sayın Eşleri Rahşan Ecevit olmak üzere Demokratik Sol Partililere, Türk ulusuna ve Kıbrıs Türk halkına başsağlığı dilerim.


Eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş: Barış Harekatı yapılmamış olsaydı, bugün Kıbrıs’ta tek bir Türk kalmamış olacaktı… Ecevit, Türkiye’nin, her baskıya boyun eğmeyeceğine, hakkını aramak için kararlılıkla hareket edeceğine dünyayı inandırmıştır. Barış Harekatı’nı barış için yapmıştır. Kıbrıs Türkleri açısından zannedersem ‘Ecevit’ dendiğinde barış harekatını ve dolayısıyla doğum günümüzü hatırlayacağız. Barış harekatı yapılmamış olsaydı, bugün Kıbrıs’ta tek bir Türk kalmamış olacaktı. Ecevit, Kıbrıs’ın önemini bilen bir kişiydi. Ecevit, bana göre unutulmaz bir lider, büyük bir başbakan, bir devlet adamı… Allah rahmet eylesin.


Demokrat Parti: Dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan Bülent Ecevit’in, Kıbrıs Türk halkı için 1974 Mutlu Barış Harekatı’nın gerçekleştiricisi olarak da anılacaktır. Kıbrıs Türk halkının kalbinde kurtarıcı Karaoğlan olarak anıtlaşan Ecevit, sonsuza dek unutulmayacak ve hep anılacaktır. Ecevit tarihimizi yazanların en başında yer alacaktır…


Özgürlük ve Reform Partisi (Özgür Parti) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı:  Ecevit Kıbrıs Türkü’nün gönlünde yaşamaya devam edecektir. Kıbrıs Türkü, Bülent Ecevit ismini bugüne kadar unutmadı ve hiçbir zaman da unutmayacaktır. Barışçı, cesur, kararlı, dürüst ve güven verici kişiliğiyle örnek bir siyasetçi olan merhum Bülent Ecevit, 32 yıl önce Kıbrıs Türkü’nün kaderini değiştiren 1974 Barış Harekatı’nın mimarlarından birisi olarak Kıbrıs Türkü’nün gönlünde ölümsüz bir yer edinmiştir. 


Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün: Eserleri, yaptığı hizmetler, saygın duruşu ve onurlu mücadelesiyle, Türk tarihindeki önemli yerini alan Ecevit’in vefatını, derin bir üzüntüyle karşıladık. Kıbrıs Türk halkı Ecevit’i asla unutmayacaktır. Tanrı rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Tüm insanlığa, Türk ulusuna ve Kıbrıs Türk halkına başsağlığı diliyoruz.


Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan: Acı kayıp… 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı Fatihi, Karaoğlan ve Kıbrıs Türk halkının özgürlüğünün kazanılmasında büyük rolü olan kahraman, büyük devlet adamı Bülent Ecevit’i kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz.

694040cookie-checkKKTC’de bayraklar yarıda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.