KKTC’de Gezi’nin ayak sesleri

Kıbrıslı genç işçi Fikri Maraşali’nin KKTC’de yolların bozuk olmasına karşın otomobillerdeki  yol vergisinin (araç pulu / road tax) artışını protesto için “Yol yoksa, seyrüsefer da yok” sloganıyla facebook’ta başlattığı kampanya hayat ülkedeki pahalılığı, yolsuzluk, partizanlık ve adam kayırmaya karşı eyleme dönüşüyor.

Facebook’ta kısa sürede onbinlerce üyesi olan “Yol yoksa, seyrüsefer da yok” grubu “Şemsiyeni al da gel, halk burada!” sloganıyla 8 Ocak Çarşamba saat 18’de Lefkoşa Terminal’inde kitle eylemi yapmaya hazırlanıyor.

SOL DESTEKLİYOR

Kıbrıs solunun da desteklediği eyleme onbinlerin katılması bekleniyor. Londra’daki Kıbrıs Demokrasi Derneği de eylemi desteklediklerini açıkladı. Grubun kurucusu Fikri Maraşali, sosyal medyadan yaptığı görüntülü çağrıda yakalanan bu fırsatın kaçırılmamasını istedi.

Face’deki videoda Fikri Maraşali üniversite mezunu olmasına karşın bir yıl işsizlik sonrasında işçilik yaptığını belirtti. Her hangi bir siyaset ve sendikanın olmadığını tek başına ayaklanma yapmaya çalıştığını söyledi.

Maraşalı sosyal medyadan 30-40 bin kişilik bir destek olduğunu vurgulayarak oluşan ortak akıl ile eylem yapacaklarını, ancak örgütlü mücadele ile haklarını alabileceklerini dile getirdi.

Genç işçi, bu girişimin bireysel olmadığını aktararak, “Biz olmazsak hiç bir şey olmaz, hiç bir şey ayakta kalmaz. Zaman durdurulamaz. Biz bu zamları durduramazsak arkası gelecektir. O zaman hiç durduramayız” dedi.

“Yol yoksa, seyrüsefer da yok” grubu, üyelerin demokratik olarak eylemde atılacak ve evde hazırlanacak pankartlardaki sloganları da şöyle açıkladı:

– Halkız haklıyız!
– Sizden yol dilenmiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz!
– Yolumuz yol değil!

SOSYAL MEDYADAKİ PAYLAŞIMLAR

“Yol yoksa, seyrüsefer da yok” grubunda yoldaki dev çukur resimleri ve yol mağdurlarının fotoğarf ve videoları yayınlanmaya başladı. Aynı zamanda grup üyeleri yazışmalarında KKTC hükümetine ağır eleştiriler yönetiyor. İlginç yazışmalardan örnek sunuyoruz:

Hamza Irkad (Londra’da yaşayan Kıbrıslı sanatçı): Avrupada kaldırımda yürüyorsunuz , devletin ve ilgili belediyenin süistimaliynden kaynaklanan her hangi bir çatlak , veya bir kırık , yada engele ayağınız takılıp yere düştünüz , eliniz , ayağınız kırıldu , yada vucudunuzun herhangi bir yerinden yara aldınız hastanelik oldunuz … Devlete veya ilgili belediyeye dava açıp yüksek bir tazminat alabilirsiniz … Bir kaç tanıdığım böyle bir vakayla sonuçlan kazalarla karşılaştı . Birinin omuz köprücük kemiği diğerinin ise kalça kemiği kırıldı . 150 bin ve 500 bin stg tazminatla kayıpları giderildi . Kuzey kıbrısta böyle

Hurkan Bolel (“Yol yoksa, seyrüsefer da yok” grubundan): Önce kaldırım yapsınlar da sonra onu düşünürük…

Alim Yıldır (“Yol yoksa, seyrüsefer da yok” grubundan): Tabi ki var böyle bir uygulama diyelim ki kaldırımda yürüyosun az ilerde açık olan çukura düştün bunun için devlete yüklü tazminat ödemen lazım necin dikkat etmeyip cukura düstün yada cukuru tıkadin diye

Fikri Maraşali’nin çağrı videosu şöyle:
https://www.facebook.com/groups/2634551156773126/wp/1175838725952138/

2373690cookie-checkKKTC’de Gezi’nin ayak sesleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.