KKTC’de Petrol Kuyusu

20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı öncesindeki yıllarda, ünlü bir petrol firması Kıbrıs’ın kara kabuğu üzerinde araştırmalar yapmış ve Barış Harekatından kısa bir zaman önce de tanınmış bir otelde verdiği resepsiyonda da, yakın bir zamanda petrol kuyuları açacağını açıklamıştı.
Yunanistan’daki Albaylar Cuntasının Makarios’u devirmek ve Kıbrıs adasını Yunanistan’a ilhak etmek için 15 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirdiği darbe ve sonrasında Türkiye’nin gerçekleştirdiği Mutlu Barış Harekatı bizlerin adadan silinip atılmamızı önlerken, bizlere özgürlüğümüzü ve devletimizi kazandırmıştı.
Göçlerin yaşandığı, göz yaşlarının silindiği, yepyeni bir devletin kurulumu için canla başla çalışmaların sürdürüldüğü o dönemde, petrol konusu önceliklerini kaybetmiş ve zaman içinde de unutularak uygun bir zaman da açılmak üzere rafa kaldırılmıştı.
O ünlü petrol firmasının, o dönemde açmaya karar verdiği kuyular, Geçitkale- Alaniçi-Yıldırım-Akova köyleri arasındaki bölgedeydi.
Daha darbe olmadan adada nelerin yaşanacağının kokusunu almış olmalı ki, kuyuları darbeden çok önce kapattı ve gitti.
Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Doğu Akdeniz’de Hidrokarbon yatakları araştırmasına girmesi ile petrol konusu tekrar gündeme geldi ve o ünlü petrol şirketinin kapattığı kuyularla ilgili dosyalar da tozlu raflardan indirildi.
“Ünlü petrol şirketi buralarda petrol arayıp tespitlerde bulunmuştu, bizde bir bakalım” dendi ve çalışmalar başladı.
İlk etapta Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında uluslararası kurallara uygun olarak “Kıta Sahanlığı Sınırlandırması Anlaşması” yapıldı ve bu anlaşma 21 Eylül 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı.
Ardından 2 Kasım 2011 tarihinde TPAO Genel Müdürlüğü ile KKTC ‘deki ilgili Bakanlık arasında, KKTC’nin kara ve deniz alanlarında sahip olduğu ruhsat alanlarını kapsayan bir “Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi” imzalandı.
Bu sözleşme 23 Kasım 2011 tarihli KKTC Resmi Gazetesi’nde yer alan Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanarak yasallık kazandı.
Sözleşmeye göre, 6’sı deniz ve 1 tanesi de kara alanlarında olmak üzere toplam 7 tane ruhsat TPAO’ya tahsis edildi ve bu faaliyetlerin tüm masraflarının da TPAO tarafından karşılanması konusunda anlaşıldı.
Koca Piri Reis gemisinin sismik araştırma verileri, KKTC ile Türkiye arasında,- özellikle de Karpaz Burnu İskenderun Körfezi ve Koruçam Burnu Antalya Körfezi arasında Nil Deltası içinde yer alan ve altında petrolün bulunduğu volkanik tepelerin aynısının bu bölgelerde yer almasından dolayı- petrolün bulunduğu doğrultusunda.
Deniz her zaman hırçın ve zorlu olduğundan, araştırmalara iki koldan devam edilmesi kararı alındı. TPAO’da elindeki güçlü veriler doğrultusunda önceliği karaya verince KKTC kara alanlarında sahip olunan ruhsat sahasında açılması planlanan Türk Yurdu-1 arama kuyusu için düğmeye basıldı.
Petrol kuyusu açmak için gerekli olan tüm aksamlar, TIR’lara ve konteynerlere yüklenmeye başlandı. Yaklaşık 300 TIR ve Konteyner dolusu malzeme gelecek KKTC’ye sırf 1 adet Petrol kuyusunu açabilmek için.
Tabii bir o kadar da mühendis, teknisyen ve kalifiye eleman gelecek, kıymetini asla biçemeyeceğimiz “Now How” yani “Petrol Kuyusu Açma Teknolojisi” ile birlikte.
Bu bölgede petrol var mı?
Evet var.
Eldeki bilgiler, araştırma sonuçları çok detaylı ve spesifik, yani kesin.
Açılacak kuyunun nerede olacağı ise herkesin merak ettiği konu.
Söylentiler Geçitkale bölgesinde olduğu doğrultusunda ama kuyu orada değil.
Kuyunu açılacağı yer, Sınırüstü Göletinin güneyindeki, Boğaziçi ile Sınırüstü köylerinin arasında yer alan ve kuzeyinden Lefkoşa-İskele yolunun geçtiği tepenin batı yamaçları.

Prof. Dr. Ata ATUN
[email protected]
http://www.twitter.com/ataatun
http://www.ataatun.com
4 Ocak 2012

661280cookie-checkKKTC’de Petrol Kuyusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.