KKTC’li turizmciler tanıtım ve direk uçuş atağında

FARUK ESKİOĞLU – Dünya Turizm Fuarı’na (World Travel Market – WTM) Türkiye’den katılan Kuzey Kıbrıslı turizmciler bu sezon Kuzey Kıbrıs’a İngiltere’den gelen turistteki düşüşü tanıtımın yetersizliğine bağladılar. KKTC ekonomisi için turizm sektörünün önemine değinerek, direk uçuş kampanyasının süreceğini belirttiler.

WTM’de mikrofon tuttuğumuz Kuzey Kıbrıslı turizmcilerin görüşleri şöyle:

-MUHAMMET YAŞARATA (CYPRUS PARADISE): Bu yıl ki fuarı yine canlı bulduk. Sayın Turizm Bakanı da fuara katıldı. İngiltere’den dünyanın her yerine giden turist sayısı 55 milyon dolayındadır. Bizim Kuzey Kıbrıs olarak aldığımız turist sayısı yalnızca 40 bin, Güney Kıbrıs komşumuz 1.6 milyon dolayındadır. Bu rakamları düşündüğümüz zaman Güney Kıbrıs’ın İngiltere’deki yıllık reklam harcaması 10 milyon sterlinin üzerindedir. Bizim KKTC olarak tanıtım atağına geçmemiz gerekiyor. Sayın bakanımız bunun önemini biliyor ve kısa bir süre önce bir hamle başlattı. Bu hamle bile yüzde 30’luk bir artış sağladı. Bu çabaların süreceğini umut ediyorum. Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra bütün siyasi partilerin bunu desteklemesini diliyoruz.

2018’de uçuşlarda Türkiye’de uçak değiştirmek zorunda kalması yolcuların Larnaka’ya kaydırdı. Biz de direk uçuşlar için imza kampanyası başlattık. Direk seferleri başlatabileceğimize inanıyorum. Özellikle Ercan Havalimanı’nı uluslararası niteliğe kavuşturduğumuz zaman charter seferleri konusunda da ciddi adımlar atabileceğiz. Çözüm arayışlarında direk uçuşların da masaya geleceğini umuyoruz. KKTC’nin ekonomisinin gelişmesinde turizm sektörünün çok önemli bir işlevi var. Bizim gibi küçük adalarda turizm önemlidir, ayrıca turizm tek başına pek çok sektörü etkilemektedir. Turizm ülkeye döviz getirir. Bir turistin kişi başına 850 sterlin harcama yapmaktadır. İstatistiklere baktığımızda turizm bizim istediğimiz seviyeye getiremesek de aslında yükseldiğini görüyoruz.

-KADİR DORUHAN (KKTC LONDRA TURİZM MÜŞAVİRİ): Ne yazık ki son üç yılda yapılması gereken reklam kampanyasını bütçeden dolayı yapamamıştık. Son üç aydır reklam desteği veriyoruz. Bu desteğin önümüzdeki ilk baharda kendisini göstereceğini umuyoruz.

İngiltere’den Kuzey Kıbrıs’a yönelik turizmde yolcu taşımacılığı, uçaklardaki aktarma gibi aşmamız gereken ciddi sıkıntılarımız var.  Bir önceki sezona göre İngiltere’den KKTC’ye giden turist sayısında yüzde 19 azalma oldu. Şu an kesin rakamlar için erken ama Larnaka üzerinden giden turistlerle bunun telafi edildiğini umuyorum.

 

 

2242670cookie-checkKKTC’li turizmciler tanıtım ve direk uçuş atağında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.