KKTC’ye ihracat serbestisi geliyor

Paketin, Avrupa Komisyonu toplantısında kabul edildikten sonra Avrupa Birliği Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanması gerecek.
 
Komisyonun hazırladığı pakette, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Avrupa Birliği ülkelerine doğrudan ticaret yapılabilemesinin önü açılıyor.
Bu çerçevede KKTC limanlarının uluslararası ticarete yeniden açılması öneriliyor. KKTC’den Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilecek tarım ürünleri içinse, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’ndan menşei alınması öngörülüyor.
      
AB PAZARINA DİREKT GİRİŞ
Böylece tarım ürünleri dahil olmak üzere, KKTC’de üretilen ürünler, Güney Kıbrıs Rum kesiminden geçmeden doğrudan Avrupa Birliği pazarına giriş yapabilecek.
Bu maddelerin kabul edilmesi için nitelikli oy çoğunluğu yetiyor. Bir başka deyişle, sözkonusu maddeler Rum kesimi tarafından veto edilemeyecek.
      
YARDIM İÇİN OY BİRLİĞİ GEREKİYOR
Komisyon’un hazırladığı pakette, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne 3 yıllığına toplam 259 milyon Euro’luk mali yardım verilmesi öngörülüyor. Ancak sözkonusu yardımın kabul edilmesi için komisyon üyelerinin oy birliği, yani Rum yönetimi ve Yunanistan’ın da onayı gerekiyor.
Söz konusu paketin, Avrupa Komisyonu toplantısında kabul edildikten sonra Avrupa Birliği Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanması gerecek.
 

1092560cookie-checkKKTC’ye ihracat serbestisi geliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.