KKTC’ye turist başına £25 teşvik


Ekonomi ve Turizm Bakanı Enver Öztürk, Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti merkezli noktalardan, Ercan Havaalanı’na yolcu getirmeleri ve KKTC’de en az 7 gece konaklama yaptırmaları şartıyla, tur operatörlerine getirdikleri her yolcu için 25 Sterlin teşvik verileceğini açıkladı.


Öztürk, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek, İngiltere için belirlenen teşvikler hakkında bilgi verdi.


Basın toplantısına, Ekonomi ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Başel, TC Yardım Heyeti Koordinatörü Mehmet İlhan, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Turhan Beydağlı, Türkiye Tur Operatörleri Derneği Başkanı Akın Koç, İngiltere’den gelen tur operatörleri ve bakanlık yetkilileri katıldı.


Enver Öztürk basın toplantısında yaptığı konuşmada, sektör temsilcileri ve Londra’dan gelen tur operatörleri ile yoğun temaslar sonucunda, İngiltere ile ilgili ulaşım teşvikleri konusundaki çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.


İçinde bulunulan imkanlar ölçüsünde varılabilecek en iyi noktaya gelindiğini, ilk kez Birleşik Krallık ve İrlanda merkezli noktalardan, Ercan Havaalanı’na yolcu getirmeleri ve KKTC’de en az 7 gece konaklama yaptırmaları şartıyla tur operatörlerine getirdikleri her yolcu için 25 Sterlin teşvik verileceğini kaydetti.


ÖDEMELER AYLIK, DENETİMLER SIKI


Yapılacak teşviklerin ödemeleri ile ilgili gerekli düzenlemelerin de yapıldığını belirten Öztürk, tur operatörlerinin rahatlaması ve pazarlamalarını kolay yapabilmeleri için ödemlerin aylık yapılacağına işaret etti.


Tur operatörlerinin aylık getireceği yolcu sayısının tespit edilerek, bir sonraki ay ödemelerinin  yapılacağına dikkat çeken Öztürk, gelen yolcuların tespiti, konaklayıp konaklamadıklarının anlaşılması ve doğru kişilere ödeme yapılmasını kontrol etmek amacıyla da; bakanlık bünyesinde, sektör temsilcileri, KTISAB ve KITOB ve TC yardım heyetinden oluşacak bir komite ile denetlemelerin yapılacağını  vurguladı.
Herhangi bir şekilde, gerçeğe aykırı bir beyan tespit edilmesi halinde, operatöre verilen teşvikin geri alınacağının ve o tur operatörüne bir sonraki faaliyetleri için de teşvik verilmeyeceğinin altını çizen Öztürk,  denetimlerin çok ciddi yapılacağını belirtti.


Öztürk, 25 Sterlin’lik teşvikin, 20 Sterlin tutarındaki kısmının reel sektörün desteklenmesi projesi kapsamında, TC yardım heyeti kapsamında verileceğini, geriye kalan 5 Sterlin tutarındaki kısmının da Turizm Bakanlığı’na bağlı Turizm Geliştirme ve Tanıtma Fonu’ndan karşılanacağını ifade ederek, tur operatörlerinin yapmış oldukları reklam harcamalarına da katkı koyacaklarını kaydetti.


Bu katkının daha önce de verildiğine, fakat bu yıl ilk kez broşür harcamalarına da katkı yapmayı kararlaştırdıklarına işaret eden Öztürk, bu amaçla hem reklam hem de broşür harcamaları için ilk 50 bin sterlin tutarına yüzde 50, ikinci elli bin Sterlin’e yüzde 40, üçüncü elli bin Sterlin için yüzde 35 ve son elli bin Sterlin’e de yüzde 30 katkı sağlanacağını söyledi.


Öztürk, yapılan teşviklerle tur operatörlerinin ülkeyi turizm açısından pazarlayabilmelerinin daha etkili, daha kolay olacağını ve onlar için daha cazip şartlar yaratılacağını belirtti. 


“2007 HEDEFİ: OTELLERDE % 50 DOLULUK


Bakanlıklarının, 2007 yılı turizmi için elinden geleni yaparak, sektörün bütün temsilcileriyle yoğun çalışmalar yaptığına, bu yılı geç de olsa telafi etmeye çalıştıklarına dikkat çeken Bakan Öztürk, 2006 yılının yüzde 30 doluluk oranıyla tamamlanmak üzere olduğunu, kendilerinin hedefinin ise; 2007 yılında otellerin asgari yüzde 50 doluluğa ulaştırılması olduğunu vurguladı. 


Öztürk, kendilerinin ulaşılabilir gerçekçi hedefleri olduğunu da ifade ederek, yapılan çalışmaların sonuçlarının gelecek yıl yaz döneminde değerlendirileceğini, çıkan sonuçların olumlu olması halinde de,  2007 yılı yaz döneminde, 2008 yılının teşvik ve organizasyonlarını açıklayabilecek durumda olacaklarını söyledi.


Yapılacak uygulamayla, “sektörün turizmde geç kalınıyor” şikayetlerini ortadan kaldırmış olabileceklerine, 2008 yılında daha büyük hedeflere yönlenebileceklerine işaret eden Öztürk, İngiltere’den buraya kadar gelen tur operatörlerine ve çalışmalara katkı koyan herkese teşekkür etti.


Öztürk, bugün yapılan toplantının ardından, bir heyetle Antalya’ya uçacaklarını ve orada Medi Tur Kongre ve Fuar etkinliklerine katılacaklarını söyleyerek, bu organizasyonun uluslararası olduğunu ve tüm   Akdeniz ülkeleri turizm bakanlarının katılacağı bu turizm forumunda kendisinin de bir konuşma yapacağını kaydetti.


Etkinliğin uluslararası düzeyde olması nedeniyle KKTC’nin tanıtımı bakımından çok önemli olduğuna dikkat çeken Öztürk, 6 Kasım’da başlayacak olan Londra’daki turizm fuarına da katılacaklarını sözlerine ekledi.


Öztürk, 2007 yılının tüm sektör ve halk için daha iyi bir yıl olması temennisinde bulundu. 


Bu arada Bakan Öztürk’ten sonra söz alan Türkiye Tur Operatörleri Derneği Başkanı (ASTO) Akın Koç, tüm tur operatörleri adına Öztürk’e sorunlarını çözdüğü ve katkıları için teşekkür etti.


FOTOĞRAF: Ekonomi ve Turizm Bakanı Enver Öztürk

693900cookie-checkKKTC’ye turist başına £25 teşvik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.