Klerides: Sonunda ayrılık olacak

Rum Politis gazetesini haberine göre, Klerides, Rum Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Kıbrıslı Türk Niyazi Kızılyürek’le yaptığı söyleşide, ”Ağır ama istikrarlı şekilde Kıbrıs’ın ayrılığına sürükleniyoruz. Sonunda ayrılık olacak” değerledirmesini yaptı.


Klerides, “referandumların üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına rağmen, Annan planının reddedilmesi tehlikesine ilişkin uyarıların gerçekleşmediği” şeklinde bilinen tezi yorumlarken şunları söyledi:


“Sonunda olacak olan; Kuzey’deki rejimin meşru olarak tanınmasıdır. Hemen ayrı egemenlik olarak tanınmayacak, bu birkaç yıl sonraya bırakılacak ve ayrılık bugünkü bölücü hatlar temelinde gerçekleşecek. Aniden uygulanmayacak, aşamalı olarak gerçekleştirilecek. Biz, yılanın kuyruğunu gördüğümüzü söylüyoruz; yılan olduğunu görmen için seni ısırması gerekmez.”


Annan planının Kıbrıs Rum tarafınca reddedilmesiyle ilgili olarak ise Klerides, “Planda hoşumuza gitmeyen şeyler var, ancak bir yandan planın ne olduğunu biliyorum, diğer yandan da düşeceğim ve derinliğini tahmin edemediğim bir uçurum var” açıklamasını yaptı.


“PADOPULOS’UN SAÇMA POLİTİKASI”


Klerides, Papadouplos’un izlediği politikayı neden saçma bulduğunu açıklarken, şu üç temel unsuru ortaya koydu:


“-Kofi Annan’ın planına ‘evet’ dedikleri andan itibaren Türkler; o tutumlarını değiştirip senin hoşuna gidecek başka bir çözüme gitmeyecekler. Eğer sen de bazı başka karşılıklar vermezsen.
-Avrupa ve Birleşmiş Milletler; Kıbrıslı Türklerin izolasyonlar içinde kalamayacağını söylediler. Ticaret yapabilmeleri, limanlarını ve havaalanlarını kullanabilmeleri ve kendilerine mali destek verilebilmesi için, bu, aşamalı olarak bir hukuki rejimin tanınmasını gündeme getirecek. Kıbrıslı Türkler meşru bir rejim olarak tanınmayı başarırlarsa daha iyi bir çözüm yönündeki talepleri, bugün olduğundan çok daha fazla olacak.
-Belki de en acı olan, şu anda federasyondan bahsediyorsan bile, meşruiyetleri tanındığı andan itibaren bunu yapamayacak olmandır. Çözümün; bunca yıldır savaştığımız konfederasyon olması gerekecek.”


“AKEL İKTİDAR İÇİN ÇÖZÜMÜ FEDA ETTİ”


Glafkos Klerides, referandumdan Rum kesiminden “hayır” çıkmasında etkili olan AKEL partisinin liderliğini de eleştirerek, “AKEL iktidara gelebilmek için Kıbrıs sorununun çözümünü feda etti” dedi.


Klerides, AKEL’in, Annan planıyla ilgili aldığı kararı aniden değiştirmesini, şöyle yorumladı:
“Büyük hata buradadır. Çözüm istediğini söyleyen, Kıbrıslı Türklerin kardeşlerimiz olduğunu söyleyen bir partinin; bütün bunları iktidara gelebilmek için feda etmiş olması. Ben inanıyorum ki Polit Büro’nun görüş değiştirdiği o gece, Papadopulos kendilerine, ‘bana karşı çıkarsanız istifalarınızı vermeniz gerekecek’ dedi ve onlar da iktidarda kalmayı tercih ettiler.”


 

695770cookie-checkKlerides: Sonunda ayrılık olacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.