‘Küçümsenen, Türkler uzaklaşıyor’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Daily Telegraph’de yazısı yayınlanan Muhafazakar Parti’nin milletvekillerinden Boris Johnson Osmanlı İmparatorluğu’nun son İçişleri Bakanı ve cumhuriyetin kurulması sürecinde ülkeden ayrılan muhalif gazeteci Ali Kemal’in de torunu olduğu basında yer almıştı.


Boris Johnson, İslam’la ilgili endişelerin Doğu ve Batı arasında uzlaşma sağlanmasına yönelik çabaları tehlikeye atmaması gerektiğini söyledi. Muhafazakar milletvekili çekincenin nedenini şöyle açıkladı:


“Ortada, Türkiye’nin üyelik başvurusuyla ilgili bir sorun olduğu açık. Sorunun ekonomiyle falan fazla ilgisi yok. Zira Türkiye’nin gayri safi milli hasılası, Avrupa Birliği’ne giren bazı ülkelerden fazla. Kıbrıs, yoksulluk, nüfus falan da değil sorun… Sorun, ‘değerler’: Papa’nın, papazların, siyasetçilerin saçma değerleri…”


Boris Johnson, Avrupalıların Türklere onları “küçümseyen” bir şekilde baktığını, bu nedenle Türklerin Avrupalıları sevmemeye başladığını öne sürerek şu değerlendirmeyi yaptı:


“Birbirimizden uzaklaşmaya değil, birbirimizle barışmaya ihtiyacımız var. Düşman ‘değerler’ hakkında mırıldanıp farklılıkları pekiştirmek yerine, Türkiye’yle tartışmalarımızda çok kritik bir noktaya geldiğimizi görmeliyiz. Ya Atatürk’ün başarısını, Türkiye’nin Müslüman bir nüfusla laik bir demokrasi olarak elde ettiği başarıyı destekleyeceğiz; ya da dinleri yüzünden Türklere burun kıvıracağız…”

799990cookie-check‘Küçümsenen, Türkler uzaklaşıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.