Koç’a Gezi kini sürüyor

Koç Grubu’na, Gezi Parkı olayları sonrasında başlatılan vergi incelemesindeki uygulamalar, Maliye içinde de tartışma konusu. Denetiçilere zorunlu günlük tutturuluyor.

Maliye Bakanlığı’nın Gezi Parkı Eylemleri sonrasında Koç Grubu’nun üç enerji şirketi ile ilgili başlattığı inceleme, bakanlık içinde rahatsızlığa yol açtı. Özellikle incelemede görev alan 15 müfettişe, İstanbul içinde görev yapmalarına rağmen harcırah verilmesi, incelemede tespit edilen bilgi ve belgelerin günlük olarak takip edilmesi bakanlık içinde bir çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Bunun dışında, incelemede görev alan müfettişlere, “iyi iş çıkarana iyi terfi var” sözü verildiğine yönelik iddialar, vergi müfettişlerini de rahatsız etti.

Maliye Bakanlığı’nın, 23 Temmuz’da başlattığı Koç Grubu’nun enerji şirketleri Tüpraş. Opet ve Aygaz şirketleri hakkındaki incelemesi beş ayı geride bıraktı. Aramalı inceleme kararı ile polis eşliğinde yapılan baskının üzerinden yaklaşık beş ay geçti. Ve bu süre içinde, müfettişler çok büyük bir vergi cezası gerektirecek bir usulsüz işlem tespit edemedi. Bunun üzerine incelemede görev alan müfettişlere yönelik, teşvik ve baskılar arttı. Bu durum, merkezi Ankara’da bulunan Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nda görevli vergi müfettişlerine rahatsız etti.

BELGELER ÇUVALLARA

Taraf ‘ın Maliye Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Koç Grubu ile ilgili yürütülen inceleme hakkındaki son durum şöyle: Koç Grubu’na yönelik incelemede ilk olarak inceleme yeri tartışma konusu oldu. Operasyon sonucunda üç şirketten alınan hard diskler, defter ve belgeler çuvallara doldurularak, Vergi Denetim Kurulu’nun İstanbul Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı’nın Levent’teki binasında bir odaya yerleştirildi.

İncelemenin Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı tarafından yürütülmesi gerekirken inceleme için Büyük Ölçekli Mükellefler denetim elemanları görevlendirildi. Bu durum, incelemede “yer” ve “inceleme elemanı” tartışmasının yaşanmasına yol açtı.

HARCIRAH VE SERVİS

Öte yandan inceleme elemanlarına sağlanan özel haklar da vergi müfettişleri arasında rahatsızlığa yol açtı. İncelemede görev alan 15 müfettişe bir başka ilde görev yapıyormuş gibi harcırah verilmesine ilişkin karar alındı. Bunun içinde müfettişlerin İzmit’te çalışıyor gösterildikleri öğrenildi. Ayrıca aynı müfettişlerin her sabah evlerinden alınıp akşam da evlerine kurumun araçları ile bırakılması yine kurum içinde eleştirilere neden oldu. İncelemede görev alan müfettişlere teşvik olarak nitelendirilen bu uygulamalar diğer personelin de tepkisini çekti.

SANKİ KOZMİK ODA

Ayrıca, Koç Grubu’nun şirketlerine ait bilgi ve belgelerin yerleştirildiği odaya da özel şifre konuldu. Şifresi olmayan hiçbir elemanın odaya girişine ise izin verilmiyor. Bunun dışında incelemede görevli olan tüm elemanlara birer ajanda dağıtıldığı ve ajandalara, gün içinde elde edilen bilgilerin not edilerek akşam yöneticilere bildirildiği öğrenildi.

Bu kapsamdaki, kurum içinde ise çeşitli iddialar da ortaya atılmaya başlandı. Örneğin, müfettişlere “iyi iş çıkarana iyi terfi bekliyor” şeklinde sözlerin verildiğine yönelik iddialar kurum içinde had safhaya ulaştı. HÜSEYİN ÖZAY / Taraf

1403890cookie-checkKoç’a Gezi kini sürüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.