Koalisyon çabaları sonuçsuz

Ülkede geçen hafta sonu yapılan seçimlerin ardından, yeni hükümet kurma çalışmalarına girişen üçüncü lider olan Venizelos, cumhurbaşkanıyla biraraya gelerek yeni seçimlerden kaçınılmasını sağlayacak hükümeti kurmak için çaba göstereceğini söyledi.

Venizelos’un hükümeti kurma görevini aldıktan sonra diğer lider liderlerle görüşmeleri başarısız oldu.

Yunanistan, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’nun kurtarma paketinin öngördüğü kemer sıkma önlemlerinin uygulanması konusunda derin ayrılıklar yaşıyor.

Venizelos, diğer liderlerle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, cumartesi günü cumhurbaşkanını bilgilendireceğini ve cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’le görüşmesinde bütün partilerin sorumluluklarını üstlenmesini umduğunu söyledi.

Papulyas’ın parti liderlerini ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda ikna etmesi umuluyor.

Ancak BBC’nin Atina’daki muhabirine göre, Papulyas’ın bu konuda başarıya ulaşma şansı düşük.

Seçimden sonra ilk olarak merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi, ardından da radikal sol blok Syriza hükümet kurmaya çalışmış ancak başarısız olmuşlardı.

Genel seçime dek ülkeyi, Pasok ve Yeni Demokrasi Partisi’nden oluşan birlik hükümeti yönetiyordu.

Mali kaos, Yunanistan’da büyük toplumsal hareketlenmelere ve kemer sıkmanın mimarları olarak düşünülen partilere karşı büyük bir güvensizliğe neden oldu.

Yunan siyasi yaşamının son 40 yılındaki başlıca parti olan Pasok, 300 üyeli parlamentoda sadece 41 sandalye kazanarak büyük bir oy kaybı yaşadı.

Hükümet arayışlarıSamaras’ın Yeni Demokrasi Partisi,108 sandalye alarak birinci parti oldu. Ancak Samaras, hükümet kuramadı.

Radikal sol blok Syriza’nın lideri Alexis Tsipras ise, AB ve IMF’nin talep ettiği kemer sıkma önlemlerinin reddi konusunda ısrarcı olduğu için hükümet kurmayı başaramadı.

Pasok ve Yeni Demokrasi’nin toplam sandalye 149. İki partinin hükümet kurabilmek için gereken çoğunluğa ulaşmak için iki milletvekiline daha ihtiyacı var.

Venizelos, dün 19 sandalyeye sahip olan Demokratik Sol Partisi’nin lideriyle yaptıkları görüşmede ilerleme kaydettiklerini söylemişti.

Demokratık Sol lideri Fotis Kouvelis ise, ülkeyi Euro Bölgesi’nde tutacak, ancak uluslararası kurtarma planını reddedecek geniş tabanlı bir hükümete girmeyi istediğini belirtti. (BBC)

1342330cookie-checkKoalisyon çabaları sonuçsuz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.