Kof ve koftiden işler…

Muhafazakar başbakan David Cameron ve onun koltuk değneği Liberal Demokratlar yerel seçimlerde harbi bir tokat yedi… Başbakan Cameron ikinci tokadı da Yunanistan ve Fransa’da kendisi gibi kemer sıktıran hükümetlerin düşmesiyle yedi…

Şapkasını önüne koyup düşünen Cameron pek ders çıkarmamış gibi, “yola devam” dedi… Yani kemer sıkmaya devam… Cameron seçmenin gönlünü alacak bir hükümet programıyla durumu kotaracağını düşünüyor. Kraliçe II Elizabeth’in açıkladığı programa göre hükümet “reform” dönemini başlatıyor… Finastan emeklilik sistemine 14 yasa 4 tasarıda reform yapılacak…

Türkiye’de de pek sevilir bu laf… Yenilik, iyileştirme anlamına gelen bu lafla nereye varılacağı pek bilinmez ama bazı seçmeni kandıracağı kesin…

Cameron “reform” atılımıyla “Britanya’yı yeniden inşa ediyoruz” diyor… Ana muhalefet lideri Edd Miliband ise, bu “reform”da çalışanlar ve dezajantajlı grupların yaşam standartının unutulduğunu öne sürüyor. Yani kof bir atılım…

İngiltere ulusal basınındaki ciddi yazarlara göre de; Cameron, uyguladığı politika ile kumar oynuyordu, kaybetti… Şimdi ise bütün fişlerini masaya sürüyor…

***

Bugünlerde parlamentoda tanıtım ya da toplantı yapmak moda oldu… Parlamentoda milletvekillerine “seçmenleriyle halkla ilişkilerini geliştirmek” amacıyla tanınan odaları kullanma hakkından yararlanma yöntemini Fethullah cemaatinden Cemevi’ne, sağlıkcılardan derneklere bir çok kesim pek sevdi…

Önce ev sahipliği yapacak bir milletvekili ayarlanıyor sonra da sıra yerel basına gönderilen albenili basın bültenine geliyor. Okura da “Vay be! Koskoca parlamentoda toplantı yapacaklar. Üstelik İngiliz milletvekili de ev sahibiymiş…” sözü düşüyor…

Bana göre içi kof bir çaba… Katılımcının yoğun olarak yaşadığı mekana yakın yerde toplantı yapmak daha akıllıca. Eğer milletvekilini kendi mekanına getirebiliyor ve tartışmaya katabiliyorsan, bununla da yetinmeyip sorununu merkezi ve yerel yönetime taşıttırabiliyorsan başarılı sayılırsın… Gerisi hava civa…

***

Kupanın belli olacağı derbi maçı Londra’da da ilgi ve heyecanla izlendi… Türkiye’de yazılıp çizilene bakılırsa Fenerbahçe’ye kurulan komplo cemaatin işi… Başkanları Aziz Yıldırım da bu komplodon dolayı haybeye içerde… Geçenlerde Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı Londra’da bir konuşma yaptı. Ciddi bir yazar olan Bursalı da Fener’in başına gelenlerin cemaatin işi olduğunu söyledi…

Bir Beşiktaşlı olarak ikinci takımım Galatasaray sayılır… Hayatımda hiç sarı lacivert renkleri desteklemedim… Bu kez Fenerbahçe’nin kazanmasını istedim… Fener ligin mağduruydu… Kupayı alsaydı, taraftarına teselli sayılacaktı…

Bu arada Türkiye’de tanınmış gazetecilerden Ergun Babahan “Bu kupa Amerika’ya girsin” tweet’i nedeniyle Fethullah cemaatinin Today’s Zaman’daki yazılarına son verildi… Babahan da, “Hizmet’in mensuplarından ve Hocaefendi’den kastımı aşan bu sözler nedeniyle özür dilerim” mesajı göndererek “tweet”ini yalamış oldu…

“Kaş yapayım derken göz çıkarmak” budur işte… Adam akıllı eleştirmek yerine kullandığı üsluba “patavatsız” denir. Şimdi düştüğü duruma ise yalakalık… Bana Babahan’ı sorarsanız “Koftidendir” derim artık…

1083660cookie-checkKof ve koftiden işler…
Önceki haberKıbrıslı ve Türkiyeli Türkleri yakınlaştıran güzel buluşma
Sonraki haber3 yıl sonra: Behçet Oktay öldürüldü
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.