Kolej öğretmenleri ‘Yeter!’ dedi

2003 yılında yapılan bu anlaşma doğrultusunda öğretmenlere iki ayrı ücret artışı yapılacaktı.  Anlaşma ilk ücret artışının 2003 yılında yüzde 3 oranında, ikincisi ücret artışının ise eylül 2004’de yüzde 5 oranında yapılması  anlaşılmıştı.  Ücret artışı yüzde 3 oranında 2003’de gerçekleşti.  Ancak anlaşmaya bağlı olarak ikinci ücret artışı Eylül 2004’de gerçekleşmedi.  Son  gelişmeler sonucunda liselerin yüzde 35’inde yönetim 2. ücret artışı gerçekleşirken, geri kalan yüzde 64’ünde hala vaad edilen artış gerçekleşmedi.   Bundan ötürü liseli(kolej) öğretmenler bu hafta ve gelecek hafta grevler düzenledi. 


SONUNA KADAR GREV
NATFHE başkanı Barry Lovejoy ‘kolej öğretmenlerin moralleri bozuk ve aynı zamanda hükümete kızgınlar.  Perşembe günü başlayan grevler, eğer hükümet anlaşmaya uymazsa sonuç alıncaya kadar devam edecek’ dedi. 


Öte yandan Liseler Birliği’nin sözcüsü yaşanan gelişmelere ilişkin ‘ Lise alanındaki yaşanan gelişmeleri sadece ücret sorunu olarak görmemeliyiz.  Aynı zamanda eğitime gerekli harcamanın yapılmamasınında bir göstergesidir.  Birçok lise şu an finansal bir kriz yaşıyor.  Bunun sorunuda hükümettir’ açıklamasında bulundu.. 


NATFHE ve Liseler Birliği 16 Mart’da parlemento önünde, Liselere daha fazla harcama yapılması için protesto eylemi düzenleyecekler.   


Kuzey doğu Londra’da yer alan City and İslington Koleji’nde grevde olan kolej öğretmenlerine neden grevde olduklarını ve emeklilik haklarına yönelik saldırılar konusunda düşüncelerini sorduk.  Öğretmenler de şöyle yanıtladı:


“HÜKÜMET SÖZÜNÜ TUTSUN”


Shaun Vanelle (Holloway branşı, City and İslington Koleji, NATFHE şube sekreteri):


Bugün grevde olmamızın sebebi ücret sorunundan dolayıdır.  2003 anlaşmasına göre, 2003’de ve 2004’de iki ayrı yıl içersinde ücretlere zam yapılacaktı.  İlk ücret zammı yapıldı ama ikinci ve daha önemli olan zam yapılmadı, bu nedenle grevdeyiz.  Yaklaşık 70 kolejde bu grev gerçekleşiyor. Bu grev sonucunda söz verilen 2. zam gerçekleşmezse grevlerimiz devam edecek. 


Öncelikle emeklilik haklarına yönelik kararlar dehşet verici.  Hükümetin emeklilik hakkına yönelik tartışmalarını izlediğimizde, tartışmaların ne kadar saçma olduğunu görebiliriz.


Blair’e göre gereğinden fazla yaşlı yani emekli insan var, bence bu bir sorun değil.  Bunu söyleyen hükümet ve bu kararı hayata geçirmek isteyen Ekonomiden sorumlu bakan Goldon Brown Irak savaşına para harcayabiliyor ama emeklilerine para harcamaktan aciz.  Burdada görüldüğü gibi hükümetin öncelikleri farklı. 


Biz onların önceliklerine karşı çıkıyoruz.  Çok fazla emeklilerin olması kötü birşey değil.  Hükümetin yeterince bütçesi var.  Örneğin Irak’a harcadığı 6 milyarı emeklilere harcasaydı bu sorun bir gün içersinde hallolurdu. 


Bütün eğitim alanındaki sendikalar yani, ortaöğrenim sendikası olan NUT, Lise öğretimde örgütlü  olan NATHFE, üniversitelerde örgütlü olan sendikayla beraber grev oylaması gerçekleşecek.  23 Mart’da yapılması düşünülen genel grev okulların paskalya tatilene geldiğinden dolayı, büyük olasılıkla tüm eğitim alanında öğretmenler 14 Nisan’da greve çıkacaklar.


“SORUN HÜKÜMETTE”


Brian Toberman, (City ve İslington Koleji, İslington bölümü part-time NATFHE şube sorumlusu):


Yapılan ulusal bir anlaşmaya göre geçen Eylül ayında maaşlarımıza zam yapılması gerekiyordu ve  bu zam yapılmadığı için bugün grevdeyiz. 


Ulusal çapta yapılan bu anlaşmanın hayata geçmemesindeki en büyük sebep, hükümetin lise öğretmenlerine ilişkin hiç bir ulusal anlaşmayı olduğu gibi hayata geçirmek istememesinden kaynaklanıyor. 


Bunun sebebi de bizlerin artık yerel belediyelere bağlı olmamamızdan kaynaklanmasıdır.  Daha doğrusu üç sene önce bütün kolejler yerel belediyelerin sorumluluğu altındaydı. 


Bugün okullara bağımsızlık adı altında bir çok lise, yerel belediyelerin elinden alınıp, sözde bağımsız okul yönetimlerine devredildi.  Bu gelişme ise öğretmenlerin düzenli biçimde ödenmemesini getirdi. Örneğin okul yönetimindeki yöneticilere yüksek miktarda maaş öderken, öğretmenlere düşük ücret ödeniyor.  Bütün bu sorunların kaynağı okulların özel şirket mantığı ile yönetilmesindendir.


Emeklilik büyük bir sorun ve bir çok sendikanın beraber çalışması gerekiyor.  Uygulanmak istenen saldırılar görüldüğünden daha da pervasızca gerçekleştirilmek isteniyor.  Bu hükümet, ülkedeki emekçilerin mezarda emekli olmasını istiyor.  Bunun içinde biz sessiz kalmayacağız.  

778570cookie-checkKolej öğretmenleri ‘Yeter!’ dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.