Kolombiya isyancılarından Fransa’ya red

Betancourt’un sağlık durumunun ağırlaştığı bildiriliyor

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçler (FARC) liderliği, örgütün internet sayfasında yayımladığı açıklamada, Fransız heyetin gelişinin uygun olmadığını ve bu yardım görevini örgüte danışmadan başlattıklarını belirtmişti.

Bu yıl içinde altı rehineyi serbest bırakan FARC, Kolombiya hükümetine, ellerindeki rehinelerle Kolombiya cezaevlerinde bulunan militanları takas etme çağrısında bulunmuştu.

Örgüt, rehine değişiminin, ülkede askerden arındırılmış bir bölgede gerçekleşmesini talep ediyor.

Kolombiya vatandaşlığının yanı sıra Fransa vatandaşlığına da sahip olan Betancourt, örgütün elindeki rehineler arasında en üst düzey siyasetçi.

Son zamanlarda sağlık durumunun iyice kötüleştiği açıklanan Betancourt’a, sağlık yardımı amacıyla ekip gönderilmesi girişimi Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin isteğiyle başlatılmıştı.

FARC, internet sayfasında yayımladığı mesajında, ‘sağlık ekibi gönderilmesinin kabul edilemez olduğunu ve bunun önceden bir anlaşma yapılmadan gerçekleşiyor olmasının daha da uygunsuz olduğunu’ söylemişti.

Betancourt, 2002 yılında Kolombiya cumhurbaşkanlığına aday olduğu ve seçim kampanyası yürüttüğü sırada kaçırılmıştı.

Yakın dönemde yayınlanan bir video kaydında, zayıflamış ve güçten düşmüş halde görüntülenmişti.

Betancourt’un oğlu, acilen kan nakli yapılmadığı takdirde annesinin hayatının tehlikede olduğunu açıklamıştı.

Betancourt’un Hepatit B ve tropik bir deri hastalığına yakalandığı ifade ediliyor.

ULUSLARARASI KAMPANYA

Fransa’nın öncülüğünde iki doktor ve iki diplomattan oluşan bir heyet, eş durumundan Fransa vatandaşı da olan Betancourt’un tedavisi için girişimde bulunmuştu.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe, 46 yaşındaki Betancourt’un serbest bırakılması için ellerinden geleni yapacaklarını söylemişti.

FARC’ın üst düzey yetkililerinden Rodrigo Granda, örgütten daha fazla ‘barış jesti’ istemenin mümkün olmadığını, zira bu yıl içinde altı siyasi rehineyi serbest bırakarak yeterince iyi niyet gösterisinde bulunduklarını belirtmişti.

FARC, Betancourt ve elindeki diğer üst düzey 38 rehinenin serbest bırakılması için hapishanelerde tutulan 500 isyancının salıverilmesini şart koşuyor. (BBC)

1169810cookie-checkKolombiya isyancılarından Fransa’ya red

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.