Koltuğa oturmadan Çin ile ilişkileri gerdi

ABD’nin yeni başkanı Trump’ın Tayvan konusunda Çin ile yaşadığı gerginlik sürüyor.

Trump Fox News ile gerçekleştirdiği mülakatta ülkesinin “Tek Çin” politikasını eleştirdi ve Pekin’le yeni bir anlaşmaya varılması gerektiğini belirtti. Uzmanlar Trump ve Çin arasındaki gerilimin sürebileceğini açıklıyorlar.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin ile mevcut politikaya devam edilebilmesi için ticari anlaşmaların da dahil olduğu bir dizi değişikliğin gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen Trump, aksi takdirde “Tek Çin” politikasının bağlayıcılığının kalmayacağını açıkladı.

ABD’nin Çin ile ilişkilerinde çok önemli bir safha olan “Tek Çin” politikasının kabulü, 1972 yılında Richard Nixon ile Mao Zedong arasında gerçekleşmişti. Bu politikaya göre Tayvan bağımsız kabul edilemiyor ve Çin’in parçası olarak görülüyor.

Trump ve Çin arasında geçtiğimiz günlerde de Tayvan gerilimi yaşanmıştı. Başkan seçildikten sonra Tayvan Başkanı Tsai Ing-wen ile yaptığı telefon görüşmesi Çin’de büyük tepki yaratan Trump, Twitter üzerinden de Çin’e eleştirilerde bulunmuştu.

İlişkileri normalleştirmek adına Çin yönetimi tarafından “Çin halkının eski bir dostu” olarak tanımlanan Iowa valisi Terry Branstad’i Pekin Büyükelçisi olarak atayan Trump, 1979’dan beri gergin olan Tayvan-ABD ilişkilerinde Tayvan yönetimiyle iletişim kuran ilk ABD Başkanı olmuştu.
Çin Tayvan’ı “hain” bir bölge olarak tanımlıyor ve ülkelerin hem Çin, hem de Tayvan ile diplomatik ilişki içerisinde bulunmasını kabul etmiyor.

Telefon görüşmesi tartışmasıyla ilgili olarak “Çin’in, benim kiminle görüşüp görüşemeyeceğimi dikte etmesini istemiyorum.” diyen Trump, sınırlarda uygulanan yüksek vergiler, Güney Çin Denizi’ndeki askeri hareketlilik ve Kuzey Kore gibi konularda eleştirilerde bulundu. Kuzey Kore’nin nükleer silahları konusunda Çin’in kendilerine yardım etmediğini açıklayan Trump Tayvan ile görüşmemesinin saygısızlık olacağını belirtti.

Çin Hükümeti’nden ise Trump’ın yorumlarına karşı tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, “Tek Çin” politikasının Çin-ABD ilişkileri için temel olduğunu söyledi ve ABD yönetiminin Tayvan meselesinin hassasiyetini anlaması için çağrıda bulundu.
Yönetime yakın gazetelerde yapılan yorumlarda ise Trump “bir çocuk kadar cahil” ve “manipüle edilmeye açık” olarak tanımlanırken, “Tek Çin” politikasının satılık olmadığı vurgulandı.

 

2037710cookie-checkKoltuğa oturmadan Çin ile ilişkileri gerdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.