Konferans’ta BM elçisi devrede

Muhabirler, Cumhurbaşkanı Beşar Esad hükümeti ile isyancı gruplar arasındaki derin uçurumun gözler önüne serildiğini bildiriyor.

Lahdar Brahimi, tarafların aynı odada bir masa etrafında oturmaya hazır olup olmadıklarını dahi henüz bilmediğini itiraf etti.

Uluslararası elçinin bugünkü temaslarındaki amacı, iki tarafın birlikte çalışmaya ne kadar istekli olduğunu ve Cuma günü Cenevre’de başlaması planlanan resmi pazarlıklarda masaya taşınacak konuları belirlemek olacak.

Önce küçük adımlar

Brahimi’nin ilk etapta büyük siyasi konulara girmeyip, yerel ateşkes anlaşmaları ve yardım konvoylarına izin gibi daha küçük ve somut adımlar atmaktan yana olduğu biliniyor.

Suriye rejimi ve muhaliflerin karşılıklı birbirlerini suçladığı açılış gününde 40 farklı ülkenin dışişleri bakanları da konuşma yaptı.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Beşar Esad’ın meşruiyetini kaybettiği görüşüne sert biçimde karşı çıktı ve isyancılara destek olan yabancı ülkelere de öfkesini dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetini “teröristleri” barındırıp silahlandırmakla suçlayan Muallim, ”iç savaşın yabancı ülkeler tarafından körüklendiğini” ifade etti.

Muallim-Davutoğlu düellosu

Muallim, Suriye’nin ”komşularının ülkeyi sırtından bıçakladığını” belirtip Ankara yönetimini şu sözlerle eleştirdi:

“Suriye’yi yok etmek için uzun yıllardır yapılan planlarını uygulama emri aldılar. Erdoğan hükümeti olmasa bunların hiçbiri yaşanmazdı.”

Konferansta Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise yaptığı konuşmada Muallim’in savunma tarzını ‘utanmazlık’ olarak yorumlayıp “Tarih onları çok kötü yargılayacak” dedi.

Davutoğlu, Suriye’de 11 bin kişinin işkenceyle öldürüldüğü iddialarına gönderme yaparak Şam yönetimini insanlığa karşı suç işlemekle itham etti.

Muallim’in “Türkiye’nin topraklarında terörist barındırdığı” sözlerine de karşılık veren Davutoğlu, “Biz Suriye’de kimin terörist olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

1408370cookie-checkKonferans’ta BM elçisi devrede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.