‘Kongra-Gel Dostları’ Avam Kamarası’nda

İngiltere Parlamentosu’nda ‘Kongra-Gel tarafından ilan edilen ateşkes ve Kürt sorununa demokratik çözüm’ konulu bir konferansta İngiliz konuşmacılar, Parlamento bünyesinde ‘Kongra-Gel Dostları’ adlı bir kurumun oluşturulmasını ve bu kurumun parlamento içinde lobi çalışması yapmasını önerdi.


Kürt kurumlarının İngiltere tarafından ‘terörist örgütler’ listesine alınmasının da ele alındığı konferans’ta konuşan İşçi Partisi Milletvekili Jeremy Corbyn, Kürt sorunun barışçıl yollarla çözülmesi için ateşkes sürecinin değerlendirilmesi ve İngiltere’nin çözüme destek sunması gerektiğini vurguladı. Konferanstan önce Parlamento önünde toplanan bir grup ise  Kongra-Gel İngiltere tarafından ‘terör örgütleri’ listesinden çıkarılması için gösteri yaptı.


Londra’daki İngiltere Parlamentosu’nda yapılan “tek taraflı ateşkes, Kürt sorununa demokratik çözüm ve Kongra-Gel’in yasaklanmasına hayır” konulu konferansa Galler Milletvekili Elfyn Llwuyd’nin ev sahipliği yaptı. Ünlü İngiliz komedyen ve yazar Mark Thomas, “Peace in Kurdistan-Kürdistan’a barış” ve “CAMPACC and Liberation” isimli örgütler tarafından desteklenen konferansa İşçi Partisi Milletvekili Jeremy Corbyn, Galler Milletvekili Hywel Williams, Demokratik Toplum Partisi Eşbaşkan Yardımcısı Alaattin Erdoğan, EUTCC Danışma Konseyi Üyesi Desmond Fernandes, CAMPACC Temsilcisi Les Levdow, Ben Hayes ve Nick Hildyard konuşmacı olarak katıldılar.


MİLLETVEKİLİ DİYALOG İSTEDİ


Konferansta konuşan İktidardaki İşçi Partisi milletvekili Jeremy Corbyn, İngiltere’nin uzun yıllar benzer şekilde Kuzey İrlanda sorunu ile yüz yüze kaldığını ve sonunda sorunu diyalogla çözmek zorunda kaldığını belirtti. “Elbette diyalog ve siyasi süreç başladığında sorun hemen çözülmedi. Ama süreç karşılıklı çabalarla ilerledi, gelişti ve çözüme doğru gitti” diyen Corbyn, İngiltere’nin de sonunda İrlanda sürecinden sorunu şiddetle çözemeyeceğini öğrendiğini ifade etti. Güney Afrika’yı da örnek gösteren Jeremy Corbyn “bütün bu deneyimler bize şiddetle ve yasaklamalarla hiçbir yere varılamayacağını gösterdi” şeklinde konuştu. İngiltere’de bulunan Kürt kurumlarına yakınlığıyla tanınan Corbyn, Türkiye ile ilişkileri ve Türkiye’nin talebi üzerine İngiltere’nin Kürtlerin iradesini temsil eden Kürt kurumlarını yasaklamak ve terörist örgütler listesine almakla çözümsüzlüğe hizmet ettiğini de sözlerine ekledi.


Ateşkes sürecinin mutlaka değerlendirilmesi ve soruna bir çözüm bulunması gerektiğini kaydeden Corbyn sözlerini şöyle sürdürdü:


“Acilen bir diyalog süreci başlatılmalı. Hepimiz burada adalet istiyoruz, demokrasi istiyoruz, barış istiyoruz. Barışın yolu diyaloktan ve birbirini anlamaktan geçiyor. Diyalog istiyoruz, çözüm istiyoruz. Buradan Britanya hükümetine sesleniyorum lütfen yasaklama. Çözüme ve barışa destek ol.”


DTP’DEN KONUŞMACI


DTP’li Erdoğan’da konuşmacılar arasındaydı


Konferansta bulunan konuşmacılar arasında DTP Esbaşkanı Alaattin Erdoğan’da yer aldı. Avrupa’da etnik sorunlarını çözmeyen tek bir ülke kaldığını bunun da Türkiye olduğunu ifade eden Alaattin Erdoğan’da 1 Ekim’de ilan edilen tek taraflı ateşkes süreci şansı değerlendirilmediği takdirde sadece kırsalda değil metropollerde bile bir Türk-Kürt boğazlaşmasından kaygı duyduklarını belirtti. Erdoğan sorunun bir an önce demokratik zeminde çözümü için Avrupa ülkelerinden olumlu rol oynamaları çağrısında bulundu.


Ateşkes sürecinin Avrupa Parlamentosu tarafından da desteklendiğini belirten EUTCC Danışma Konseyi Üyesi Desmond Fernandes de Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin Kürt sorunun çözülmesinden geçtiğini artık herkesin bildiğini kaydetti. Bundan dolayı artık Avrupa’nın da soruna demokratik bir çözüm istediğini ifade eden Fernandes “Avrupa Parlamentosu da ateşkes sürecini desteklediğini bildirdi. Ancak Türkiye’de diyalog ve demokratik bir platformun başlatılması için AB’nin üzerine düşeni yapması ve aktif rol alması gerekiyor. Kürt kurumlarını yasaklamak ve Kürtleri kriminalize etmekten artık vazgeçmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.


Ateşkesin desteklenmesi, diyalog ve Kürt sorununa siyasi çözüm başlığı ile hazırlanan konferans bildirgesini okuyan İngiliz Parlamentosu’ndaki Galler Milletvekili Hywel Williams da “Bu ateşkes süreci değerlendirilerek soruna acilen çözüm bulunmalı. Bu ülke barış için bu şansı değerlendirmeli” dedi.


CAMPACC Temsilcisi Les Levdow da “biliyorum ve inanıyorum bir gün Kürdistan’a barış gelecek. Biliyorum Kongra-Gel’in ve Öcalan’ın da bir gün barışın temsilcileri olduğu kabul edilecek” diye konuştu.


REMZİ KARTAL’IN MESAJI


İngiltere’de yasaklanan Kongra-Gel’in yöneticilerinden olduğu gerekçesiyle vize talebi reddedilen ve konferansa katılamayan Remzi Kartal’ın gönderdiği mesaj da katılımcılar tarafından alkışlandı. Konferans’ta ayrıca İngiliz hükümetinin Kürtlere yönelik yasakları ile mücadele için İngiliz katılımcılar tarafından ‘Kongra-Gel Dostları’ adı ile bir kurumun kurulması önerisi yapıldı.


Bu arada konferans başlamadan önce parlamento önünde toplanan Kürt ve İngilizlerden oluşan bir grup İngiltere’nin Kürt kurumlarını yasaklaması ve terörist örgütler listesine almasını protesto etti. “PKK biziz hepimiz PKK’yiz” “Biji PKK Biji Öcalan” sloganları atan grup İngiliz hükümetini Kürtlere yönelik politikalarını kınayan döviz ve pankartlar açtılar.


FOTOĞRAF: İşçi Partisi’nin sol kanat milletvekili Jeremy Corbyn parlamentoda konuşurken


 



 

796590cookie-check‘Kongra-Gel Dostları’ Avam Kamarası’nda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.