Konsey Başkanı: Ambargoların kalkması uzar

Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Ali Ratip Doğruer LTR’da Haber Müdürü Nazif Akpınar”in sorularını yanıtladı. Akpınar’ın ‘Kıbrıs Gündemi’ programındaki söyleşinin özetini aşağıda sunuyoruz:


– KKTC’de izolasyonun kaldırılması gündemde. Ne diyorsunuz?


– Ambargoların kısa dönemde kaldırılabileceğini sanmıyorum. Aralık’a kadar bu böyle gider. Ambargoların kaldırılması konusunun bu kadar uzun süredir oyalanması beni şüphelendiriyor.


İzolasyon’un hayvancılık ve ürünlerinin dışında kaldırılsa bile ürünlerin taşınması sorun olacak. Bu açıdan direk uçuşların da serbestleştirilmesi gerekir değil mi?


– Direk uçuşların olmasıyla ticaret canlanabilir. Direk uçuşların kalkması biraz zordur. Direk uçuş beklenen ülkelerdeki ‘Hava yollarının tanınmış devletlerle işbirliği yapar’ maddesi işi biraz zorlayacak. Limanlar açılmış olabilir ama KKTC’de üretilen naranciyenin 10 gün gibi kısa bir süre içinde dış dünyaya taşınması zor olacak.


 Annan Planı yine oylansa ben yine ‘Hayır’ derim ama önümüzdeki bir yıl içinde benzeri başka bir plan önümüze konacaktır. Bu durumda bizim çıkarımıza maddeleri kazanmamız gerekiyor. En az 10 bin askerin Kıbrıslı Türk’ün güvencesi için kalması ve sınırların düzenlenmesi gerekir. Türkiye’nin de desteği ile alabilindiğince haklar alınmalı. Rumlar AB’ye girmiştir, biz ‘Evet’, Rumlar ‘Hayır’ dediği halde AB’ye girmiştir. KKTC’nin referandum sonrası kazanımları söylenildiği gibi olmamıştır.


Bizler de ambargoların kaldırılması konusunda bir yürüyüş düzenliyoruz. Hep birlikte kendi haklarımızı korumak için daralan vakit içinde yoğun olarak çalışmalıyız.


– Kosey olarak ambargo karşıtı çalışmalarınız var mı?


– 10 sayfalık bir rapor hazırladık. Bütün milletvekillerine postalanacak hatta Tony Blair’e elden verilecek… Eylül, ekim ayında Brüksel’e gidilerek AP milletvekillerine kulis çalışması yapılacak. Bu aylarda İngiliz milletvekillerinin katılacağı bir konferans düzenleyeceğiz…


Konsey yoğun çalışıyor demenize karşın son günlerde pek sesi çıkmıyor?


– Konsey olarak yollara dökülüp eylemde bulunmak yerine yazışma gibi etkin kuils çalışmaları yapma kararı aldık. Bunun içinde AB ve BM’nin yaptığı haksızlıklar araştırılarak ispatlarıyla konferans gibi etkinliklerle ortaya konmaya çalışılacaktır. Hatta Annan Planı konusunda da bir kitap hazırlığı var. Bir ay sonra yayınlanacak.


– Kıbrıs’taki değişimleri izliyor musunuz?


– Basın bizi Denktaşcı görse de biz bağımsız sivil toplum örgütüyüz. Biz Başbakan Sayın Talat’a İngiltere’deki Türklere sahip çıkılması yönünde mektup göndermiştik. Bir yanıt alamadık. Bizim mektubumuza cevap verilmiyorsa demek ki bizi öenmsemiyorlar demek’ diye düşündük. Cumhurbaşkanlığına yakınılığımız, mektuplarımıza bir hafta içinde yaıntlayarak bizi desteklediğini belirtmesidir…


Sayın Talat buraya geldiğinde, Sayın Temsilci’ye görüşme isteğimizi ilettik. Başbakan’ın hiç bir sivil toplum örgütüyle görüşmeyeceğini öğrendik. Ne yazık ki görüşlerimiz farklı da olsa görüşmek istemedi.


 

729090cookie-checkKonsey Başkanı: Ambargoların kalkması uzar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.