Konsey, Kıbrıs’taki gelişmelerden memnun

Konsey Başkanı Akmen Sıtkı’nın yaptığı açıklama aynen şöyle:


“Çözüm iradesini 2004 yılında açıkça ortaya koymuş olan Kıbrıs Türk halkının, Birleşmiş Milletler çatısı altında yapılacak  kapsamlı görüşmelerde aynı tavrını sürdüreceğine inanıyoruz.


2004 yılında yapılan referandumlar neticesinde GKRY’nin çözümsüzlük yönündeki katı tutumunun ise daha barışçıl ve çözüme katkı koyacak yönde şekillenemesini bekliyoruz.  Çözüme hayır diyen taraf olmasına rağmen Avrupa Birliği’ne üye olarak alınan GKRY’nin, Avrupa Birliği tarafından çözüm yönünde teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Başta Garantör ülke olarak İngiltere’nin ve ilgili tüm tarafların da GKRY’ni kapsamlı ve adil bir çözüme ulaşılması amacıyla teşvik etmesini bekliyor ve talep ediyoruz.


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Garantör Devlet Türkiye Cumhuriyeti’nin çözüm yönünde elinden geleni fazlasıyla yaptığına ve bu yeni süreçte de yapacağına ancak  şimdi de GKRY’nin, yeni liderlerinin öncülüğünde iyi niyet göstermesi gerektiğine inanıyoruz.


Cumhurbaşkanımız Sayın Mehmet Ali Talat’a, olmazsa olmazlarımızı savunduğu sürece görüşmelerde destek verdiğimizi beyan ederken,  Türkiye’nin garantörlüğünün devamı, siyasal eşitlik, iki bölgeli, iki toplumlu ve adil eşitliğe dayalı temsiliyetin altının çizileceği ve taviz verilmeyeceği bir anlaşmayı arzu ettiğimizi belirtmek isteriz. Sayın Cumhurbaşkanımıza güveniyoruz ve haklarımızın sonuna kadar arkasında duracağına, başlarımızı dik tutacak bir anlaşmaya doğru ilerleyeceğine inanıyoruz.


24 derneğin temsil edildiği Konseyimiz, İngiltere’de yaşayan vatandaşlarımızın görüşme sürecine destek vermesi ve davamıza sahip çıkması yönünde çalışmalarını sürdürmektedir. Vatandaşlarımız uzun yıllardır ülkelerinden uzak yaşamakla birlikte, vatanlarına sahip çıkmayı hiç bir zaman terk etmemişlerdir. Çözüm ve barış hepimizin ortak hedefi olmakla birlikte, Kıbrıs Türkü’ne yakışır şekilde, azınlık durumuna düşmeden, eşit koşullarda, güvende hissederek ve gençlerimize hayırlı bir gelecek vaadeden bir çözüme ulaşılması gerektiğinin de ortak görüş olduğunu belirtmek isteriz.”

811550cookie-checkKonsey, Kıbrıs’taki gelişmelerden memnun

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.