Konsey “Tek festival” toplantısından çekildi…

İngiltere Türk Dernekleri Konseyi (Konsey), Turkish Cypriot Trust UK (TCT) çatısındaki dernekler ile birlikte yapılacak ortak Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivali’nin 12 üyelik “Komite” toplantısına katılmadı.

Konsey Başkanı Leyla Kemal, olaydan haberi olmadığını belirtirken, Konsey Genel Sekreteri Ertuğrul Mehmet, KKTC Başbakanı Tufan Erhürman’ın çabalarıyla yapılan “tek festival” anlaşmasına, karşı tarafın uymadığı için toplantıya gitmediklerini söyledi.

TCT çatısındaki Kıbrıs Türk Toplum Merkezi Başkanı Niyazi Enver de ortak festival çabalarının kendilerinden geldiğini fakat Konsey’in toplantıya katılmayarak ortaklığı bozduğunu söyledi. Enver, “Toplumumuz tek festival çabalarımıza tanıktır. Bu durumda TCT olarak 23 Haziran’da festivali geçen yılın da deneyimlerimizle hayata geçireceğiz” dedi.

KKTC Başbakanı Tufan Erhürman ve eşi Nilden Bektaş geçen Mart’ta 4 günlük Londra gezisinde süper bir performans sergileyerek toplumun her kesimiyle görüşmeye çalışmış, ayrıca Kıbrıslı Türk toplumun gündemindeki iki ayrı festival sorununu da çözerek tarafları tek festivalde anlaşmalarını sağlamıştı.

Konsey Genel Sekreteri Ertuğrul Mehmet konuya ilişkin ayrıntılı basın açıklamasının kısa süre içinde yapılacağını belirtirken, TCT aşağıdaki açıklamayı yaptı:

TRUST’UN BASIN AÇIKLAMASI

“Mart ayı başlangıcında İngiltere’ye ziyarette bulunan sayın KKTC Başbakanı Tufan Erhürman, 8 Mart tarihinde KKTC Londra Temsilciliğinde sivil toplum örgütleri ile bir toplantı yapmıştı.

Toplantı esnasında Haziran ayında planlanan iki ayrı festival konusu gündeme geldi ve sayın Başbakan bu konudaki rahatsızlığını dile getirerek tarafları anlaşıp tek festival yapmaya davet etmişti.

Toplantıda hazır bulunan İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi ve Turkish Cypriot Trust (TCT) temsilcileri birkaç saatlik toplantı sonucu tek festival konusunda anlaşmışlardı.

Anlaşmaya göre taraflar festival Komitesini eşit şekilde olmak üzere birlikte yöneteceklerdi.

Ayrıca, Konseyin ısrarı üzerine festival gelirlerinin yüzde 55’inin Konseye kalmasını ve geriye kalan yüzde 45 geliri TCT olarak Eğitim Konsorsiyumu ile paylaşmayı da seve seve kabul ettik. Çünkü bizim amacımız maddi kazanım değil halkımıza hizmet etmek, gençlerimizin asimilasyonunu önlemekti.

O tarihten uzun bir aradan sonra KKTC Londra Temsilcisi sayın Oya Tuncalı Konsey, Eğitim Konsorsiyumu, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi ve Türk Toplumu Futbol Federasyonunu bir resepsiyona çağırdı.

İddia edilen anlaşmanın bu dört kurum arasında yapıldığı idi. Halbuki biz bu anlaşmayı TCT olarak yapmıştık. Böyle olmasına rağmen tek festivalin gerçekleşmesi adına ve toplumsal çıkarlarımız adına resepsiyon esnasındaki konuşmalarda taviz verdik ve bu emrivakiyi kabul ettik.

Bu sefer Konsey temsilcileri Festival Komitesinde de üstünlük sağlamak isteyip Komitenin de yüzde 55 ve 45 onların lehinde olmasında ısrar etmeye başladılar. Buna izin veremezdik. Çünkü ortaklık anlayışımız buna ters düşerdi.

Uzun süren tartışmalar sonucu Festival Komitesinin 4 gruptan 3’er temsilci ile oluşmasında mutabakat sağlandı. Komitede her temsilcinin eşit olmasına ve Komite başkanının olmamasına da karar verildi. Komitenin ilk toplantısı 8 Nisan olarak saptandı.

Toplantı tarihinde, toplantıdan bir saat önce Konsey Genel Sekreteri Ertuğrul Mehmet Toplum Merkezi Başkanı Niyazi Enver’i arayarak Konseyin toplantıya katılmayacağını bildirdi ve Başbakana bu kararın nedenlerini mektupla bildirdiklerini ve ondan talimat beklediklerini belirtti.

Konseyin bu tutumu gösteriyor ki festivali bizlerle birlikte yapmayı hiçbir zaman istememişlerdi. Bizim uzlaşıcı tutumumuza rağmen maalesef Konsey toplumsal çıkarları göz önünde bulundurmadı ve bizi kendi festivalimizi yapma kararı almamıza zorladı.

TCT olarak 23 Haziran tarihinde askıya aldığımız festivali yeniden gündeme getirip planlama kararı aldığımızı değerli halkımıza duyururuz.”

 

2289230cookie-checkKonsey “Tek festival” toplantısından çekildi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.