Konsolosluklarını kapatan ülkelerin büyükelçileri Dışişleri’ne çağrıldı

Güvenlik gerekçesiyle İstanbul’daki konsolosluklarını kapatan ülkelerin de aralarında bulunduğu 9 ülkenin büyükelçileri Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hollanda, İngiltere ve Almanya, Türkiye’deki vatandaşlarını uyarıp konsolosluklarını kapatmasına tepki göstererek “Yeni bir psikolojik harp yürütülmektedir” demişti.
Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada “Ülkemize yönelik olarak güvenlik uyarısı yayınlayan ve/veya bu çerçevede ülkemizdeki bazı diplomatik ve konsüler temsilciliklerini geçici olarak kapatan Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, İsviçre, İsveç, İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa ve İtalya’nın Ankara Büyükelçileri ve temsilcileri bugün (2 Şubat) Bakanlığımıza çağırılmıştır” dendi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Konuya ilişkin tepkimiz aktarılmıştır. Ülkemizde bulunan tüm diplomatik misyonların güvenliklerinin uluslararası sözleşmeler temelinde sağlandığı hatırlatılmıştır.

Bu tür eş zamanlı faaliyetlerin orantılı ve sağduyulu bir yaklaşım teşkil etmediği ve bu tarz yaklaşımların ancak terör örgütlerin sinsi gündemlerine hizmet ettiği vurgulanmıştır.

Dost ve müttefik ülkelerden beklentimizin güvenlik birimlerimizle işbirliği olduğu belirtilmiştir.”

NE OLMUŞTU?
İsveç’te, ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan 21 Ocak’ta, Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur’an yakmış, söz konusu eylem Ankara’nın sert tepkisini çekmişti. Olayın ardından İstanbul’daki İsveç Büyükelçiliği önünde de protesto gösterisi yapılmıştı.
Paludan’a destek vermek isteyen ırkçı Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld de Lahey kentinde yaptığı eylemde Kur’an yırtmıştı.
Dışişleri Bakanlığı daha önce İsveç ve Hollanda’nın Ankara büyükelçilerini söz konusu eylemler nedeniyle görüşmeye çağırmıştı.
Art arda yapılan eylemler üzerine herhangi bir saldırı tehdidine karşı önlem almak istediklerini bildiren Hollanda, Almanya, Fransa, Belçika, İngiltere ve İsviçre, İstanbul’daki konsolosluk binalarını “artan güvenlik tehdidini” gerekçe göstererek kapatmıştı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise bugün yaptığı açıklamada söz konusu ülkeleri Türkiye’ye karşı “psikolojik harp başlatmakla” suçlamıştı. Soylu, kararlara dair, “3-4 gündür DAEŞ (IŞİD) üzerinden, 60 milyon turist hedefini koyduğumuz bir günde, Türkiye’de yeni bir psikolojik harp başlatmanın eşiğini oluşturmuşlardır” iddiasını öne sürmüştü.
2665880cookie-checkKonsolosluklarını kapatan ülkelerin büyükelçileri Dışişleri’ne çağrıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.