Konsoloslukta üç kobra skandalı

Türkiye’nin Musul Konsolosluğu’nun, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün 11 Haziran’daki baskınından beş ay önce Ankara’yı uyardığı ancak tüm çabalarına karşın devlete sesini duyuramadığı ortaya çıktı. Konsolosluk yetkililerinin baskın ihtimaline karşı üç ayrı zırhlı kobra araç talep ettiği de belirlendi. Ancak konsolosluğun bu talepleri devlet tarafından kabul edilmedi.

10 MAYIS’TA ÇEKİLMEK İSTEDİLER

Taraf’ın edindiği bilgiye göre, Musul Konsolosluğu 2014’ün Ocak ayında, bölgedeki durumla ilgili olarak Özel Harekât Başkanlığı’na bir rapor sundu. Raporda, bölgedeki riskler anlatıldı. Olumsuz gelişmeler meydana gelmesi hâlinde konsolosluğun terk edilmesi gerektiğinin de vurgulandığı raporda, bunun için üç zırhlı kobraya ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Konsolosluk personeli, bölgedeki durum hakkında günlük olarak Ankara’yı bilgilendirdi. Bilgilendirme işlemi Bağdat Büyükelçiliği aracılığı ile gerçekleştirildi. Hatta 10 Mayıs tarihinde durumun vahamiyetine ilişkin ayrıntılı bir rapor sunularak tahliye kararı alınması istendi. Söz konusu talep de kabul görmedi. Konsolosluğa, 10 Mayıs tarihli taleple ilgili olarak, “Şimdilik tahliyeye gerek yok” cevabının verildiği öğrenildi.

“KARŞILIK VERMEYİN”

Konsolosluktaki özel harekât polislerinin, IŞİD’cilere karşılık vermemesi de tartışma konusu olmuştu. IŞİD üyelerinin konsolosluğa baskın düzenlendiği gün, konsolosluk personelinin Ankara ile irtibat kurduğu ve Ankara’nın, IŞİD üyelerine karşılık verilmemesi konusunda talimat verdiği bildirildi. Bu arada, konsolosluktaki özel harekât ekibinin başında bulunan komutanın kısa bir süre önce özel harekât branşından çıkarıldığı belirtildi. Söz konusu tim komutanının İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından konsolosluğa gönderildiği kaydedildi. HÜSEYİN ÖZAY / Taraf

1422930cookie-checkKonsoloslukta üç kobra skandalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.