Konuk sanatçılar: Türkiye’de direniyoruz

“Türkçe Tiyatro Festivali”ne Türkiye’den katılan konuk sanatçılar Türkiye’de sanata ve sanatçılara yönelik baskılara karşı direndiklerini belirterek yine de umutlarını yitirmedikleri ortak görüşünde birleştiler. Sanatçı Rutkay Aziz, “Ülkemde sanata ölümcül darbeler vuruluyor. Ona rağmen biz gerçekten ileri ve devrimci olan bizler bu düşmanca tavırlara karşın demokrasi özgürlük ve barış adına “düşmana inat” gereken kavgayı vermekle yükümlüyüz” diye konuştu.

Saray Karakuş ve Ümit Baysal’ın girişimleriyle başlatılan “Türkçe Tiyatro Festivali”nin ikincisi 27-28-29 Nisan tarihleri arasında Kuzey Londra’da bulunan Milfield Art Centre’de gerçekleşecek. “Türkçe Tiyatro Festivali” kapsamında, tiyatro oyunu, çalışma atölyesi ve söyleşiler yer alıyor.

Türkiye’den gelen konuk sanatçılar arasında Tamer Levent, Cezmi Baskın, Meltem Cumbul, Rutkay Aziz, Füsun Demirel, Müfit Can Saçıntı, Belcim Bilgin, T. Yılmaz Öğüt, Kemal Başar, Eda Kandullu, Galip Erdal, Tuğçe Aydın, Özgün Uğurlu ve Savaş Özdemir de gala gecesinde bulundu…

Galada kokteyl sonrasında konuk sanatçıların seyircilerin sorularını yanıtladığı söyleşi ve Gözlerin Ardında Müzikal oyun yer aldı. Gecenin son programında da Kemal Başar ve konuk sanatçı Özgün ile canlı müzik dinletisi sunuldu…

Milfield Art Centre tiyatro salonunun dolu olduğu gala gecesine Londra’da yaşayan sanatçılardan Seylan Levent, Füsun Demirer, Melisa Kenter, Ahenk Demir, Günyol Bakoğlu ve İnci Türkay da katıldı.

SANATÇILAR: DİRENİYORUZ

Saray Karakuş ve Ümit Baysal’ın teşekkür konuşması sonrasında tek tek takdim edilerek sahneye davet edilen konuk sanatçılara teşekkür plaketi sunuldu. Sanatçıların konuşmaları özetle şöyle:

“GELDİKLERİ GİBİ GİDECEKLER”
– RUTKAY AZİZ: Shakespeare’in anavatanında böyle tiyatro festivali yapmak cesaret ister. Bu cesaretiniz için sizi yürekten kutluyorum. Efendim bizim yaşımıza gelindiğinde yaşam boyu onur ödülü verilmesi aslında giderayak ödülleridir. Bunların da yeri vardır, almak lazım.

Biz ülkemizde ne düşüyorsa, size de o düşüyor. Öncelikle 2 aya girdik. Sizler de oy kullanacaksınız. Çok açık bir şey var. Ülkemde sanata ölümcül darbeler vuruluyor. Ona rağmen biz gerçekten ileri ve devrimci olan bizler bu düşmanca tavırlara karşın demokrasi özgürlük ve barış adına “düşmana inat” gereken kavgayı vermekle yükümlüyüz. Sizlerin de böyle olduğuna inanıyorum. Ülkemde 1 Mayıs’ı büyük bir coşkuyla kutlayacağız. Siz de burada kutlayınız. İnanıyorum ki geldikleri gibi gidecekler…

Dizilerdeki şiddet sorusuna yanıt olarak dram başka bir yerde. O pencereden bakın.  İktidarın en üst yetkilisi 4 bin 438 kişiyi etkisiz hale getirdik diyor ve bu halk alkışlıyorsa burada düşünmemiz gerekir. Orada bizim insanlarımız da ölüyor. Öldürmekten kıvanç duyulmaz. Siz öyle başlarsanız arkasından diziler de gelir tabii…

“YAŞAMIN SANATSALLAŞMASI İÇİN ÇABA GÖSTERMELİYİZ”
– TAMER LEVENT: “Türkçe Tiyatro Festivali”nde bulunmaktan çok mutluyum. Frankfurt ve Berlin’de de “Türkçe Tiyatro Festivali”leri var. Enteresan bir şekilde örnek oluyor. Bazen bir şey yapamadığımızı düşünüyoruz fakat bazen de sürpriz gelişmeler oluyor. Bu anlamda Frankfurt’taki oyunlara Almanlar da geliyor. Burada da öyle olacak. İnsanlar aslında birbirlerinden farklı değil, birbirine benzer olduklarını tiyatrolar aracılığıyla öğrenecekler. Yaşamın sanatsallaşması konusunda belki ortak bir çabaya başlayacaklar. Bu festivalin beşinci ya da onuncusunda da görüşürüz.

Sanat kavramında ürünün değil sürecin sonucu olduğunu düşünüyorum. Eğer ticari değil kültürel çalışmalar yapabilmişseniz ürün de o derece gelişmiş olacaktır. Zaman zaman Türkiye bunu yaptı. Yaşamın sanatsallaşması konusunda çaba gösterebiliriz. Seyircilerden “Bizden ne beklersiniz” sorusuna yanıtım, bu festivale sahip çıkmanızdır.

“O UÇURTMA BİR GÜN UÇACAK”
– FÜSUN DEMİREL: Buradan büyük bir enerji alıyoruz sonra memlekete dönüyoruz. Saray ve bütün ekibine gerçekten çok teşekkür ediyorum. Müthiş bir buluşma. Buradan enerji ve umutla dönüyorum çünkü sanatı besleyen umuttur. Umut olmazsa sanat üretilemez sevgili dostlar. Baktığımızda düşüncenin ve ifadesinin yasaklandığı, kısıtlandığı hatta cezalandırıldığı ülkelerde direnen sanatçılar her koşulda yolunu buluyor ve umudu yeşertiyor. Bizlerde buradan aldığımız güç ve umutla ülkemize gidiyoruz ve sanat üretmeye direnmeye devam ediyoruz. Biliyor musunuz? O uçurtma bir gün uçacak.

Tek başına değilim tabii ki. Benden önce işsiz bırakılan, ötekileştirilen, izole edilen arkadaşlarım oldu, benden sonra da olacak gibi görünüyor. Önemli olan gerçekten Türkiye’de ayakta kalabilmek. Bunun mücadelesini veriyoruz. Kendi işimizi üreterek ayakta kalmaya çaba harcıyoruz.  Avrupa’daki Türkiyelilerin özellikle moral desteğine çok büyük ihtiyacımız var. Onu da bu buluşmalarla zaten gerçekleştiriyoruz. Umudumuzu hiçbir zamanla yitirmedik. Sonuna kadar kuyruk havada dik oralarda duruyoruz.

“SANATIN HER DALINA ÖZGÜRLÜK DİYORUM!”
– CEZMİ BASKIN: Kendimi Türkiye’de dolu bir tiyatro salonunda hissediyorum. Dilimizi, kültürümüzü buralarda da yaşattığınız için çok teşekkür ederim. Bu şovence bir cümle değil. Bu bizim ülkemizi sevmemizi bir sonucu. Sanatı desteklediğiniz her yerde bizler yaşayacak, mutlu olacağız. Ülkemiz de mutlu olacak. Sanatın her dalına özgürlük diyorum. Sanatsız dünya olmaz diyorum. Festivali de kutluyorum.

Şimdiye kadar bir sürü rol oynadım. Sizlerin hissedemeyeceğiniz bir baskı altındayım.  Son oynadığım dizideki “Osman Ağa” karakteri tuttu ve bana yapıştı. Ünlü olmanın belaları da var. Benim ismimi bilmeden benim Osman Ağa olduğumu bilenler var. Oysa oyuncuların da bir yaşamı olduğu bilinmeli.

Şiddet içeren dizilerde oynayan oyuncular yalnızca ekmek parası peşinde. İktidarın kurguladığı diziler bunlar. Böylece kendilerine cemaat yaratıyor, bir seçmen gurubu oluşturuyorlar. Bu iktidarı seçenler bu dizileri seyrediyor, bu dizileri seyredenler de bu iktidarı seçiyor.

“DİZİ SEKTÖRÜ İYİLEŞTİRİLMELİ”
– MELTEM CUMBUL: Bizi burada böyle ağırladığınız için teşekkür ediyorum. Eric Morris System çalışmasını burada Türkçe öğretme şansı verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Dilerim çok güzel bir üç gün geçiririz. Bunun başlangıcını burada attık.

12 yaşındaki oğlunun tiyatrocu olması için izlemesi gereken yol konusundaki önerim, oğlunun tiyatroyu sevmesi ve doğru kişilerle bir araya getirilmesidir.

Dizilerdeki sanatsallık konusundaki bir soruya yanıt olarak sektör haline gelmiş bir alanda işgücünün hiçe sayılmış olduğu gözümüze sokuluyor. Bu kadar büyük bir sektörde çok daha disiplinli, işçi haklarının korunduğu bir alan yaratılabilir. Oyuncular Sendikası, Yapımcılar Derneği ve reklam verenler de dahil sektörü iyileştirmek için adımlar atabilir.

“TÜRKÇE KONSOLOS SARAY KARAKUŞ”
– MÜFİK CANSAÇINTI: Büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden ortancaların alınlarının ortasından öperim. Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın Türkçem benim ses bayrağım şiiri görür. Londra’da Türk konsolosu kimdir bilmiyorum ama Türkçe konsolosu Saray Karakuş olarak ilan ediyorum. Ustaların önünde saçmalamak istemiyorum. Tarihe baktığımızda devlet yıkılabiliyor ama halklar yıkılmıyor. Halklar ise kültür ve sanat yıkıldığı zaman yıkılıyor.

“TİYATRO SANATINA KİTAPLA YARDIM EDİYORUM”
– TURHAN YILMAZ ÖĞÜT (YAYINCI VE YAZAR): Ben tiyatro sanatçısı değilim. Tiyatro kitapları yayıncısıyım. Tiyatro sanatına yardım etmeye çalışıyorum. 25 yıldır 800’ü aşkın kitap bastık. Beni buraya çağırma nezaketi gösteren festival komitesine teşekkür ediyorum.

“ÖZGÜR DÜŞÜNCE OLMADAN ÖZGÜR SANAT OLMAZ”
– KEMAL BAŞAR: Burada olduğumuz için çok mutlu olduk. Saray Karakuş ve Ümit Baysal önemli bir iş yapıyorlar. Siz sanatın gereklilik olarak gören bir ülkede yaşıyorsunuz, biz ise Türkiye’de gerçekten sıkıntılar çekiyoruz. “Özgür sanat” dedi arkadaşım, özgür düşünce olmadan özgür sanat olabilir mi? Ne mutlu ki buradasınız. Londra’da güçlü bir tiyatro sevgisi var. Bu çok sevindirici. Çağdaş tiyatro konusunda yerel kültürümüzden çıkıp, kültürümüzün değerini bilip, zengin kültürümüze yaslanıp evrensel işler üretmeliyiz. Burada olmaktan onur duyuyorum.

SU ESKİOĞLU’NUN GALA FOTOĞRAFLARI

 

 

2180920cookie-checkKonuk sanatçılar: Türkiye’de direniyoruz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.