Kopyala yapıştır projeyle ağaç katliamı girişimine bilirkişi keşfi!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Mersin’in Anamur ilçesinde, Wikipedia’dan kopyalanan bilgilerle ÇED raporu hazırlanan mermer ocağına karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı…

Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Korucuk köyündeki ormanlık alanda yaklaşık 1000 dekarlık ruhsat sahasına sahip mermer ocağına karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. İlk aşamada 210 bin metrekarelik kısmında mermer çıkarma faaliyeti gerçekleştirilmesi planlanan ve 1350 ağacın kesileceği belirtilen mermer ocağı için verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için açılan dava açılmıştı. Ruhsat sahasında inceleme yapan bilirkişi heyetinin keşfi sırasında Korucuk ve Ovabaşı köylüleri de mermer ocağına izin verilmemesi yönündeki taleplerini dile getirdi. Mermer ocağı açılmak istenen bölgede zeytin, harnup (keçiboynuzu) ve avokado ağaçları ile çilek ve fıstık tarlaları bulunduğuna dikkat çeken Anamur Çevre Platformu, “Masa başında oturup, Vikipedia’dan kopyala yapıştır yapılarak hazırlanmış ÇED raporuna onay verenler, bu ürünler yerine, mermer mi yemek istiyorlar yoksa?” ifadelerini paylaştı.

Anamur’a bağlı Korucuk ve Ovabaşı köyleri tarımsal üretimle geçimini sağlıyor. Ancak ormanlarla çevrelenen ve zorlu arazi koşullarına sahip olan bölge son yıllarda mermer ocaklarının tehdidi altında. Korucuk köyünde izin verilen bir mermer ocağına karşı açtıkları davayı kazanan köylüler, ikinci bir ruhsat daha olduğunu ve yeni projeye de ÇED gerekli Değildir kararı verildiğini öğrenince ikinci kez yargıya başvurdu.

MERMER OCAĞI RUHSAT SAHASINDA BİLİRKİŞİ KEŞFİ YAPILDI

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ile yöre köylülerinin Mersin İdare Mahkemesi’nde açtığı dava ile proje için verilen ÇED Gerekli Değildir kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi. Davaya bakan mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti, önceki gün mermer ocağının ruhsat sahasında inceleme yaptı.

‘ÇİLEK VE ZEYTİN YERİNE MERMER Mİ YEMEK İSTİYORLAR?’

Korucuk ve Ovabaşı köylüleri açtıkları pankart ve dövizlerle mermer ocaklarına yönelik tepkilerini yansıtırken yaşanan kuraklığa dikkat çekerek mermer ocağına izin verilmemesini talep ettiler. Anamur Çevre Platformu ise bilirkişi keşfinin ardından yaptığı paylaşımda, “Mermer ocağı açılacak tepenin önündeki alanda ve yamaçlarda, zeytin, harnup ve avokado ağaçları, çilek ve fıstık tarlaları var. Masa başında oturup, Vikipedia’dan kopyala yapıştır yapılarak hazırlanmış mermer ocağının ÇED raporuna onay verenler, bu ürünler yerine, mermer mi yemek istiyorlar yoksa?” ifadelerine yer verdi.

ÇED RAPORUNDAKİ ANAMUR BÖLÜMÜ WİKİPEDİA’DAN KOPYALANMIŞ

Lion Mermer Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından işletilmesi planlanan mermer ocağında ilk etapta 210 bin (21,87 ha) metrekarelik alanda mermer çıkarılması planlanıyor. Proje için hazırlanan ÇED raporunda yer verilen bilgilere göre yılda 9.600 m3 blok mermer üretilmesi hedefleniyor. Projeyle ilgili ÇED raporunda Anamur ilçesi hakkında yer alan bilgilerin internet ansiklopedisi wikipedia’dan olduğu gibi kopyalandığı ortaya çıkarken, çıkarılması gereken mermerin inşaat sektörü ile mezar taşı gibi alanlarda kullanılacağının belirtilmesi dikkat çekiyor. (https://gazeteciyazaryusufyavuzblog.wordpress.com/2021/02/04/mezar-tasi-cikarmak-icin-mermer-ocagi-aciyorlar/)

ÖZENSİZCE HAZIRLANAN PROJEYE ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI

Proje dosyasında yer verilen bilgilere göre orman arazisinde açılması planlanan mermer ocağı için kızılçam ve meşe gibi türlerden oluşan 1350 ağacın kesileceği kaydediliyor. Özensizce hazırlanan ÇED raporları ile ağaç kıyımı yapılmasının yanı sıra yöredeki tarımsal üretim ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek projeye Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ÇED Gerekli Değildir kararı vermesi tepkiyle karşılanmıştı.

2555130cookie-checkKopyala yapıştır projeyle ağaç katliamı girişimine bilirkişi keşfi!
Önceki haberHollanda’da Türkiye kökenlilerin yarıdan fazlası aşı olmadı
Sonraki haberBU GÖL İZNİK GÖLÜDÜR:  “SARIKIZ” EFSANESİ
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.