Korona vurdumduymazları

Geçen gün korona kısıtlamalarından sıkılmış bir şoför arkadaşla mefafeli sohbet ediyorduk. Akşamları Kuzey Londra’da bir kahveye gittiğini, iki lafın belini kırarken ver kızı, al papazı kağıt oynadıklarını söyledi. “O tür yerler kapalı değil mi yahu” diye sormadan, “Tabii kapıyı kapatıp, pençereleri örtüyorlar. İçeride sigara içmek de serbest. Millet sıkıldı ne yapsaydı yani” dedi…

Ya korona? Koronada korku ve endişenin yerine vurdumduymazlık, sorumsuzluk aldı. İşin kötü yanı bu tavır başka insanların yaşamını da riske atıyor. Kahve gibi kapalı bir yerde aynı basık havayı sigara dumanıyla birlikte soluyanlar evlerine ve işyerlerine koronayı da taşımadıklarını kim söyleyebilir ki? Yapmayın kardeşim! Siz kendinizin yanı sıra başkalarını da yakıyorsunuz…

Öte yandan koronanın ortaya çıkmasıyla ilgili komplo teorileri şimdi de yerini aşıya bıraktı. Efendim aşı aslında dünya nüfusunu azaltma projesiymiş, kısırlaştırıyormuş, insanları kontrol edecek Bill Gates planıymış… Bir dolu içi kofti “miş” ve “mış”lar ortada dolaşıyor. Londra Gazete benden önce davranıp toplum üyeleriyle anket yapıp aşıya karşı olanları sayfasına taşımış. Hepsinin gerekçesinde de bilimsellikten eser yok.

Türkiye’den duyduğum bir haber de bazı pozitiflilerin işyerinin kapanmaması ya da işlerinin aksamaması için hastalıklarını saklaması. Bu açıdan hükümetin ekonomik desteği ve maddi kayıpların telafisi çok önemli. Bence hastağını bilinçli saklayanlar yargılanmalı ve ciddi cezalara da çarptırılmalı.

Korona salgını dünya genelinde kontroldan çıkmış durumda. Yalnız virüse karşı değil virütük kafalarla da uğraşınca da salgının uzayacağı anlaşılıyor. Salgınla mücadelede en büyük engellerden biri de sürü bağışıklığını savunan hükümetler. Ben bazı yetkililerin ellerini ovalayıp “Ne güzel bir virüs bu” diye sevindiklerini düşünüyorum. Nasıl sevinmesinler ki kaynakların ve sosyal yatırımların yetmezliği ile kıvranan dünyamızda devletlerin sırtına yük olarak gördüğü yaşlı ve hastalar virüsün hedefinde. Artı olarak yoksul ve göçmenler de riskli grupların başında.

Her şeye rağmen tünelin sonunda görünen ışık giderek büyüyor. Karanlıktan hep birlikte birbirimize yaslanarak ve birbirimizi uyararak çıkacağız. “Biraz daha sabredin” diyorum.

Bu konuda son olarak sevgili dostum Ertanç Hidayettin kızkardeşi Asiye Balcılar’ı (67) 14 Kasım’da Londra’da koronadan yitirdi. Hidayettin ailesine başsağlığı diliyor acısını paylaşıyorum.

***

Sky News’e açıklamada bulunan Metropolitan Polisi Terörle Mücadele Birimi Başkanı Neil Basu, karantina uygulamaları döneminde ülkede aşırı sağ düşüncenin gençler arasında endişe verici seviyelere ulaştığı ve ülke için hızla büyüyen bir tehdit haline geldiği açıkladı. “Daha çok gencin terörist faaliyetler içerisine çekildiğini görüyoruz” diyen Neil Basu, son 18 ayda 17 çocuğun terör suçlamasıyla tutuklandığı ve aynı dönemde 15 yaş altında olan 1500’den fazla çocuğun da radikalleşmeyi önleme programına yönlendirildiği bilgisini paylaştı.

Bir başka virüs de ırkçılık. Bazıları “uç düşünce” olarak niteleyip hoşgörüyle karşılayabilir fakat ırkçılık hoşgörülemeyecek kadar tehlikeli ve bulaşıcı bir virüstür. Irkçılığın kontrası da dahil her türüne karşı dünyanın neresinde olursak olalım sesimizi çıkarmak zorundayız. Dünyayı daha yaşanabilir kılmamız için biraz cesaret.

2471240cookie-checkKorona vurdumduymazları
Önceki haberİKİ KÜFÜR – İKİ DOMUZ
Sonraki haberKıbrıs festivali beğenildi
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.