Koronavirüse karşı doğru beslenme

Biliyorsunuz ki hepimizin gündemi belli: Covid-19. Zor dönemlerden geçtiğimiz bu günlerde uyarmak istediğim birkaç konu var.

Covid-19 tedavisinde, beslenmenin dışında psikolojik durumumuz da oldukça önemli. Birçok şirketin enfeksiyonun yayılmasını önlemek amacıyla evden çalışma kararı verdiği bu dönem inaktif bir yaşamşa birlikte anksiyete ve depresyona neden olabilir.

Öncelikle eğer güvenli ortamlara sahipseniz veya evden çalışma sürdürüyorsanız fiziksel aktivite ve egzersiz rutininizi sürdürmeye çalışın. Kaydetmiş olduğunuz pilates ve yoga hareketlerini yapmanın bence tam zamanı. Bu sayede hem bağışıklığınız güçlenecek, hem de egzersiz yapmak serotonin seviyenizi arttıracağı için psikolojik olarak iyi hissedeceksiniz. 

Serotonin seviyesini egzersiz dışında proteinlerden de sağlayın. Protein içeriği yüksek besinler en küçük yapıtaşı olan aminoasitlere kadar parçalanır. Bu aminoasitlerlerle oluşan nörotransmiter adı verilen maddeler uyanık kalmanızı ve enerjik hissetmenizi sağlar.

Bol sıvı tüketimi çok önemli. Mutlaka hepimiz 2-2.5 litre su tüketmeliyiz. Sıcak limonlu su, zencefilli su gibi versiyonları da kullanırsak çok daha iyi olur. Ağız ve burun içi temizliği önemli. (Hasta olanlar tuzlu su veya sirkeli su tercih edebilir).

Günlük rutininize 1 diş sarımsak ekleyin. Çiğ veya pişmiş şekilde olabilir.

Zencefil ve zerdeçal çok kıymetli baharatlar. Bir tuzluğun içine toz zencefil ve toz zerdeçal karıştırıp her yemeğinize ilave edebilirsiniz.

Çörekotu bağışıklığımız için çok önemli. Her gün 1 tatlı kaşığı çörekotu veya (soğuk sıkım) çörekotu yağı tüketmeye gayret edelim.

İlikli kemik suyu çorbalarınızda, yemeklerinizde olsun.

Daha çok ev yemeği tüketmeye, yanınızda yemek taşımaya özen gösterebilirsiniz. Dışarıdan tüketeceğimiz besinlerde (özellikle çiğ salatalarda) hijyen kuralları doğru uygulanmıyor olabilir.

Bitki çayları özellikle de ada çayı, ekinezya çayı, zencefil çayı, beyaz çayı günde ortalama 1-2 fincan tüketmekte fayda var. 

Takviye olarak mutlaka C vitamini ve probiyotik takviyesi alınmalı. Aynı zamanda öğünlerinize kırmızı-mor meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kuzu eti, kefir, turşu eklenebilir.

________________

Uzman Diyetisyen Ezgi Pekgöz
http://www.enphealthylife.co.uk

Instagram : dyt.ezgipekgz

07539157528

Whatsapp: +905393589383

 

2397680cookie-checkKoronavirüse karşı doğru beslenme

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.