16.8 C
Istanbul
Thursday, March 28, 2024
Ana Sayfa DÜNYA Koronavirüse karşı koruyan gen bulundu

Koronavirüse karşı koruyan gen bulundu

Glasgow Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve sonuçları Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, OAS1 adı verilen ve belirli bir proteini kodlayan gene sahip insanlar korona virüse karşı doğal bir korumaya sahip.

Glasgow Üniversitesi’nden salgının seyrini değiştirebilecek bir araştırma geldi. İngiliz Independent gazetesinde yer alan habere göre, bu üniversitede görev alan araştırmacılar korona virüse karşı bağışıklığı şekillendirebilen geni tespit etti.

Ekip, bazı hastanın genetik yapısındaki küçük farklılıkların, bazı insanların Kovid enfeksiyonuna karşı nasıl güçlü bir doğal savunma geliştirebilmesini sağladığı görüşünde.

EN ŞANSLI GRUP

OAS1 adı verilen ve belirli bir proteini kodlayan geni keşfeden ekip bu gene sahip olan kişilerin korona virüse karşı doğal bir savunma geliştirdiğini belirledi. Ekip söz konusu proteinin insanları nasıl koruduğuna da açıklık getirdi.

SCİENCE DERGİSİ

Sonuçları Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, bazı insanları OAS1’in daha koruyucu bir türünü taşıyor. Bu tür ise virüsü tespit etmede ve hücresel silahları onunla mücadele etmek için yönlendirmede daha etkin bir rol oynuyor.

Başka bir deyişle OAS1’in daha koruyucu türüne ev sahipliği yapan kişiler korona virüse karşı daha etkili bir korumaya sahipler. Hastaneye yatan Kovid hastalarını inceleyen ekip oldukça ilginç sonuçlara ulaştı.

DAHA KORUYUCU TÜRÜ YENEBİLİYOR

OAS1’in daha koruyucu türüne sahip olan ve olmayan hastalar karşılaştırıldı. Buna sahip olmayan hastaların yoğun bakım ünitesine kaldırılma ya da ölme olasılığının 1,6 kat daha fazla olduğunu belirlendi.

Ancak uzmanlar bu durumun olası bir mutasyonda değişebileceğinin altını çiziyor. Zira virüsün yeni bir versiyonu OAS1’in daha koruyucu türünü yenmenin bir yolunu bulabilir.

2553460cookie-checkKoronavirüse karşı koruyan gen bulundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.