Korunan alanda 2500 yataklı kasaba büyüklüğünde otel yapılacak!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – AKP’nin logosundaki ampulün fikir babası olduğunu öne süren Green Park Otellerinin sahibi Adil Üstündağ, Antalya Gazipaşa’daki korunan alan niteliğindeki Selinus sahilinde 2500 yataklı otel yapacak…

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde bulunan Selinus Sahilinde inşa edilmek istenen 2508 yataklı 5 yıldızlı otel projesi için ÇED toplantısı yapılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın duyurduğu ÇED toplantısının 8 Şubat Çarşamba günü yapılacağı kaydedildi. Antalya’nın doğu ilçelerinde betonlaşmadan korunabilmiş son sahillerden biri olan Selinus Kızılin bölgesi, kıyı ve denizel biyoçeşitlilik için önemi nedeniyle 3. Derece doğal sit alanı olarak koruma altına alınmıştı. İş İnsanı ve otel zinciri sahibi Adil Üstündağ’a ait Yeşilyurt İnşaat ve Turizm San. Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 5 yıldızlı otelin 4 katlı olarak inşa edileceği, 841 oda ve 2508 yatak kapasitesine sahip olacağı belirtiliyor. Otel yapılmak istenen Cumhuriyet Mahallesi’nin nüfusunun 2933 olması dikkat çekerken korunan alan statüsündeki Selinus sahilinde kasaba büyüklüğünde bir kulanım baskısı oraya çıkacak.

Sahip olduğu doğal ve kültürel mirasıyla Antalya’nın yeterince keşfedilmemiş ilçelerinden biri olan Gazipaşa, bu güzelliklerini tıpkı komşu Alanya ilçesi gibi betona kurban etme aşamasında. Akdeniz’de yalnızca belirli alanlarda yaşamını sürdürebilen ve nesli tehlike altında bulunan Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından biri olan Selinus-Kızılin sahili, 3. Derece doğal sit alanı olarak koruma altına alınmıştı. 2 Şubat 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile söz konusu kıyının koruma statüsü tanımında değişikliğe gidilerek ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edildi.

BU NASIL SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA ALANI

Turizm bölgesi olan sahildeki araziler imar planlarında ise otel ve günübirlik tesis alanı olarak ayrıldı. Ancak korunan alan özelliği bulunan Selinus sahilinde inşa edilmesi planlanan ilk 5 yıldızlı otelin 2508 yatak kapasitesine sahip olması ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ statüsünün sorgulanmasına yol açtı.

KORUNAN ALANDA 841 ODA, 2508 YATAKLI OTEL PROJESİ

İlçe halkına proje hakkında bilgi verilmesi ve halkın görüşlerinin alınması amacıyla 8 Şubat Çarşamba günü Halkın Katılımı (ÇED) Toplantısı yapılacağı duyuruldu. Yapılması planlanan otel için hazırlanarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan Proje Tanıtım Dosyası’nda yer verilen bilgilere göre 4 katlı olarak inşa edilmesi planlanan otel 841 oda, 2508 yatak kapasitesine sahip olacak.

OTELİN YAPILACAĞI MAHALLENİN NÜFUSU 2933

Otelin inşa edileceği Cumhuriyet Mahallesi’nin mevcut nüfusunun 2933 olması (İlçe toplam nüfusu 52126) dikkat çekerken 51.260,08 m2’lik alana yayılacak olan proje kapsamında toplam 7 restoran, 2 pastane, 13 adet mağaza 1 ibadethane ile SPA merkezi, düğün salonu, konferans ve gösteri salonu, çocuk oyun parkı, açık ve kapalı yüzme havuzları gibi ünitelerin inşa edilmesi planlanan otel projesi kapsamında ayrıca spor salonları, eğlence merkezi, diskotek ve kapalı otopark yapılması planlanıyor.

1980’LERDEKİ ‘TURİZM BACASIZ SANAYİDİR’ ANLAYIŞIYLA OTEL

Projenin inşaatı aşamasında 250, işletme aşamasında ise 850 personelin çalışacağı kaydediliyor. İş insanı Adil Üstündağ’a ait Green Park otellerinin bir halkası olarak inşa edilecek olan ve ‘The Green Park Gazipaşa’ adıyla işletilmesi planlanan otelle ilgili proje dosyasında inşaat çalışmalarının 3 yıl süreceği kaydediliyor. Otelin yer seçimi ve yatırım gerekçesiyle ilgili bölümde ise şu görüşlere yer veriliyor: “Turizm bir ülkenin bacasız sanayisidir. Ayrıca Gazipaşa İlçesinde havalimanı bulunmakta olup havalimanının adı Gazipaşa Alanya Havalimanı olarak geçmektedir. Bu bölgede havalimanının bulunmasından dolayı yerli, yabancı turistlerin otele ulaşımı da kolay olacaktır ve bölgenin turizm potansiyeli artacaktır. Bölgede, her geçen gün artan yerli ve yabancı turist sayısı sonucu, konaklama talebinin artması nedeniyle, Yeşilyurt İnş. Ve Turizm San. Ve Tic. A.Ş. tarafından işletilmesi planlanan tesiste turizm konaklama talebinin karşılanması amaçlanmıştır.”

‘TURİSTİK TESİSLERİN ÇEVRESİNDE YAPILAŞMA GÜNDEN GÜNE ARTIYOR’

Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte bölgede ekonomik ve sosyal iyileşme yaşanacağı savunulan proje dosyasında, “Dünyada milyonlarca insan her yıl turistik amaçla Türkiye’ye seyahat etmektedir. Bu seyahatler sonucu ülkemiz döviz geliri elde etmektedir. Elde edilen döviz geliri, ülkemizin gelişimini, kalkınmasını ve dış ticaret açığının giderilmesini olumlu yönde etkilemektedir. Proje sahasının da yer aldığı Gazipaşa İlçesi, ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayan turizm yatırımlarında önemli bir yer tutmaktadır. Her yıl yerli ve yabancı turisti ağırlayan oteller, yüzlerce kişiye de istihdam sağlamaktadır. Turistik tesislerin çevresinde yapılaşma ve ticaret günden güne artmakta ve gelişmektedir” ifadelerine yer verildi.

‘KAPLUMBAĞA ÜREME DÖNEMLERİNDE ÖNLEM ALINACAK’

İşletme faaliyete geçtiği zaman kaplumbağa üreme dönemlerinde plajlarda gerekli önlemlerin alınacağı savunulan ÇED Başvuru Dosyasında, bu önlemlerin nasıl alınacağına ilişkin her hangi bir bilgiye yer verilmezken, projeyi hazırlayan ekipte maden mühendisi bulunmasına karşın biyolog bulunmaması dikkat çekiyor. Proje dosyasında, otel inşa edilmesi planlanan arazide bulunan muz serası ve muz ağaçlarının söküleceği bilgisine de yer veriliyor.

‘AMPULÜN GÖRÜNÜMÜNÜ BEN TAMAMLADIM’

Gazipaşa’daki otel projesi için son yıllarda yerel halktan arazi topladığı bilinen İş insanı Adil Üstündağ, Selinus sahilinde otel inşa edebilmek için kamu kurumları ve ilçe belediyesi nezdindeki çabalarını da sürdürüyordu. Üstündağ, Ağustos 2003’te yaptığı bir açıklamada, “Ben Türkiye’nin ilk yerli oto ampul üreticisiyim. Şirketimin adı Akışık. Ak Parti’nin kuruluşu Merter Green Park Oteli’nde gerçekleşti. Ampul ve AK fikri de buradan çıktı. Hatta ampulün görünümünü de gerçeğe uygun olarak ben tamamladım” sözleriyle gündeme gelmişti.

2666840cookie-checkKorunan alanda 2500 yataklı kasaba büyüklüğünde otel yapılacak!
Önceki haberİngiltere’de faiz artışlarına devam…
Sonraki haberCan kaybı artıyor: 3 bin 419
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.