‘Kosova Kıbrıs’ı neden korkutuyor?’

The Financial Times’da Quentin Peel imzalı bir analizde, Kosova’nın olası bağımsızlık ilanının Kıbrıs sorununa etkileri irdelendi.


”Kıbrıs, Kosova’nın bağımsızlığına doğru adımlarını düşmanca bir gözle izliyor” başlıklı yazıda, muhtemel bağımsızlık ilanının başta İngiltere, Fransa ve Almanya olmak üzere çoğu Avrupa ülkesi ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından hemen tanınacağına dikkat çeken Peel, şöyle devam etti:


“Bazı Avrupa Birliği ülkeleri, derin tereddüt içinde. Etnik bir azınlığın, içinde yer aldığı ülkenin onayını almadan bağımsızlık ilanının bir emsal oluşturmasından kaygılı. İspanya, böyle bir adımın Bask bölgesindeki ayrılıkçıları cesaretlendirmesinden endişeli. Slovakya ve Romanya da kuşkuyla bakıyor ve bağımsızlık ilanını mümkün olduğunca gecikmeli tanıyacaklardır.”


Ancak bütün bu ülkeler içinde sürece en düşmanca yaklaşanın Kıbrıs olduğuna dikkat çeken The Financial Times yazarı, Kıbrıs hükümetinin, uluslararası hukuka saygıyı gerekçe göstererek, tek taraflı bir bağımsızlık ilanını tanımayacağı açıklamalarına gönderme yaptı.


Bu açıklamaların sahibi olan Kıbrıs dışişleri bakanının, ”tavırlarının Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle ilgisi olmadığını” savunduğuna dikkat çeken Quentin Peel ve şöyle devam etti:


”Ama açıkça tehdit oluşturan bir emsal. Eğer Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere Kosova’yı tanırlarsa, peki Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’ni tanımamayı daha ne kadar sürdürebilirler? Bölünmüş bir ülkeyi bünyelerine kattığı için birçok Avrupa Birliği üyesi pişman halde.


Rumlar, AB üyeliklerini kullanarak Türklerin kabul ettiği ve Ada’nın birleştirilmesini öngören Annan planının reddettikten sonra Kuzey’in dünyaya açılmak için yaptığı bütün girişimleri ya engelledi ya da geciktirdi.”


Belki de Kosova’nın bağımsızlığının tarafları biraraya getirecek şok adım olabileceğine dikkat çeken Quentin Peel, bu sürecin 10 gün sonra Kıbrıs’ın güneyinde yapılacak başkanlık seçimleriyle aynı döneme denk geldiğini hatırlattı.


Financial Times yazarına göre, seçim sonrası, Birleşmiş Milletler için ya bir dönüm noktası olacak ve müzakereler yeniden başlayacak ya da ada sonsuza kadar bölünmüş kalacak. 


ERDOĞAN’DAN KOSOVA’YA DESTEK


Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kosova Geçici Özyönetim Kurumları Başkanı Fatmir Sejdiu’e Kosova’nın, uluslararası toplumun desteklediği ve komşularıyla iyi ilişkiler içinde bir duruma yakın gelecekte kavuşacağına inandığını söyledi. 


Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre Erdoğan ile Sejdiu arasında geçen görüşmede, Sejdiu Kosova’nın statüsü ile ilgili mevcut süreç hakkında bilgi vererek son gelişmeleri değerlendirdi.


Başbakan Erdoğan da görüşmede, Kosova’nın uluslararası toplumun desteklediği ve komşularıyla iyi ilişkiler içinde bir duruma yakın gelecekte kavuşacağına inandığını belirterek Türkiye’nin de bunu desteklediğini ifade etti. Görüşmede bu çerçevede iki lider görüş alışverişinde bulundu.

706140cookie-check‘Kosova Kıbrıs’ı neden korkutuyor?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.