Kosova’da bağımsızlık yarın 15’te

Kosovalı yetkililer, bağımsızlık ilanı konusunda sessizliklerini korurken, yerel ve uluslararası kaynaklar, bağımsızlık ilanının yarın yapılmasını bekliyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen hükümete yakın bir kaynak, “Herkes bağımsızlık ilanının yarın yapılacağı inancını taşıyor” derken, Express gazetesi “Yarın 15.00’te” manşetinin altına, “Bu Kosova tarihinin en önemli günü olacak. 10.00’da başlayacak, 23.00’te havai fişeklerle son bulacak. Mutlu Pazarlar” yazdı. 

AB’DEN KOSOVA YÖNETİMİNE DESTEK
 
Avrupa Birliği yarın tek yanlı bağımsızlığını ilan etmesi beklenen Kosova’ya polis ve yargı misyonu görevlendirdi.
 
AB büyükelçilerince hafta içinde onaylanan, EULEX adı verilen yaklaşık 2 bin kişilik polis ve yargı misyonu görevlendirilmesi kararı, bugüne dek hiçbir üye ülkenin itiraz hakkını kullanmaması üzerine kesinlik kazandı.

Bölgede iç savaşın ardından faaliyete geçirilen geçici BM yönetiminden 120 gün içinde görevi devralması öngörülen AB misyonu, Kosova polisi, yargısı ve gümrük görevlilerini eğitecek.

Kosova polis ve yargı misyonuna, Malta dışında, tüm AB üyelerinin yanında NATO’yla koordinasyon kapsamında Türkiye ve ABD’nin de katılması öngörülüyor.

Bu arada hafta başında toplanacak olan AB dışişleri bakanlarının, Kosova’nın bağımsızlığı not ederek istikrarın korunması ve diyaloğun sürdürülmesi çağrısında bulunmaları bekleniyor.

27 üyeli AB’de Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi büyük ülkeler dahil olmak üzere en az 20 ülkenin, Kosova’nın tek yanlı bağımsızlık ilanını hemen tanıyacağı belirtiliyor. Ancak Rusya ve Sırbistan bağımsızlık ilanına şiddetle karşı çıkıyor.

Sırbistan, bağımsızlık ilanı halinde diplomatik ve ekonomik yaptırımlara başvuracakları tehdidinde bulundu, ancak şiddet kullanmayacaklarını belirtti.

İkinci kez göreve seçilen Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç yemin töreninde yaptığı konuşmada, “Kosovamız için savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğim.” dedi.

KOSOVA’NIN DEMOKRATİK YAPISI

Kosova 2 milyonu geçkin nüfusunun yüzde 92’sini sünni Müslüman olan Arnavutlar oluşturuyor. Nüfusun yüzde 4’ü sırp, yüzde 2’si Boşnak ve Goran, yüzde 1’i Roma ve yüzde 1’i Türklerden oluşuyor.

Müslüman çoğunluğun yanısıra Roman Katolik ve Ortodox Hristiyanlar da ülkededeki dinler arasında…

Gelişmekte olan bir ekonomiye sahip olan ülkede milli gelir 1.565 euro olarak saptandı. İç savaş sonrası ekonomisi yoksul düşen Kosova’nın Hırvatistan, Bosnae ve Hersek, Arnavutluk ve Makedonya ile serbest ticaret anlaşması bulunuyor.

Kosova iç savaş sonrasında çoğalan kaçakcılık, rüşvet, karapara gibi sorunlarla da boğuşuyor.

Kosova’nın en çok dış ticaret yaptığı ülkeler arasında Sırbistan, Almanya ve Türkiye yer alıyor. Sırpların yoğunlukta olduğu bölgede Sırp Dinar’ı para birimi olarak kullanılsa da ülke genelinde euro resmi para birimi olarak kabul edilmiş durumda.

 

1166900cookie-checkKosova’da bağımsızlık yarın 15’te

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.