Kosova’nın statüsü masada

Sırbistan’da yayınlanan Danas gazetesi, bağımsızlık isteyen Kosovalı Arnavutlarla masaya oturan Sırpların duygularını şöyle aktardı:

“Uluslararası toplumun temsilcileri, görüşmelerin bağımsızlık ile sonuçlanmasının kuvvetle muhtemel olduğunu hissetiriyor. Sırbistan’da kimse bu durumdan hoşlanmıyor. Ancak siyasetçiler buna hazırlıklı olmalı. Bir mucize olur da, daha fazlasını elde edebilirsek, bunu kamuoyuna anlatmak belki daha kolay olur. Yine de Belgrad gerçekçi olup, en acılı sonuca, yani bağımsız Kosova fikrine kendini alıştırmalı.”

Almanya’dan Frankfurter Rundschau ise, bölge bağımsızlığa doğru gidiyor olsa da, Viyana görüşmelerinin Kosova’nın nihai statüsü üzerinde kalıcı ve herkesin üzerinde fikir birliğine vardığı bir sonuca ulaşamayacağını savundu.

Gazete ileride çıkabilecek sorunlar konusunda AB’yi şöyle uyardı:

“10 yıl içinde, eski Yugoslavya’nın parçası olan devletlerin tamamı Avrupa Birliği üyesi olacak. Yani, şu anda elde etmek için savaştıkları egemenliğin büyük bir kısmını Brüksel’e devretmeleri gerekecek. “Dolayısıyla Viyana’da tartışılan, AB’nin bir iç meselesinin geleceğidir. Birlik bu yeni sorunla başa çıkmanın yeni yollarını bulmalıdır.”

 

1123840cookie-checkKosova’nın statüsü masada

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.