KOSTA RİKA’DAN MEKTUP

Dr. Vural Yiğit – Kosta Rika Cumhuriyeti bir Orta Amerika ülkesi, İspanyolcada zengin sahil anlamına geliyor. 

Kuzeyinde Nikaragua, güneydoğusunda Panama ile komşu. Batısında Büyük Okyanus (Pasifik), doğusunda ise Karayip Denizi bulunuyor. Büyük Okyanus’taki Cocos Adası Ulusal Parkı dolayısı ile Güney Amerika ülkesi Ekvador’a da komşu sayılmaktadır.  

  1. yüzyılda İspanyol kolonisi olmadan önce bu topraklarda oldukça seyrek bir yerli nüfus bulunuyordu. 19. yüzyılda İspanya’dan bağımsızlığını kazandığında dış dünyaya kapalı ve fakir bir ülke olan Kosta Rika, aradan geçen yıllarda Latin Amerika’nın en istikrarlı ve gelişmiş ülkelerinden biri haline geldi. 

ORDUSU OLMAYAN ÜLKE

1949 yılında kabul edilen bir yasa ile ülkede ordu tamamen kaldırıldı ve eğitime önem verildi. Kendisiyle aynı gelir seviyesindeki ülkelere göre çok daha fazla insani kalkınma gerçekleştirdiği için 2010 yılında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından örnek ülke seçilmiştir. 

2011 yılında ise insani kalkınma ve eşitsizlikle mücadelenin yanı sıra, sürdürülebilir çevre politikaları konularında, UNDP’nin örnek gösterdiği bir ülke.

Kosta Rika, Mezoamerikan ve Güney Amerika yerli kültürlerinin buluştuğu bir yerdi. Ancak, 16. yüzyılda buraya göç eden İspanyol kültürü ve dili ile Katolik din etkileri günlük yaşama ve kültürel değişikliklere yol açtı.

1999’dan bu yana turizm, ülkenin üç ana ürününü kahve, muz ve ananastan daha fazla gelir sağlıyor. 

Kosta Rika ayni zamanda eğlenceli bir yer. Sık sık festivaller oluyor. 

Salsa, bachata, merengue, cumbia ve Kosta Rika swings gibi danslar gençlerden daha çok yaşlılar tarafından da giderek daha fazla beğeniliyor. Gitar ve marimba ulusal enstrüman haline gelmiş.

Kasım 2017’de, National Geographic dergisi Kosta Rika’yı dünyanın en mutlu ülkesi olarak adlandırdı ve ülke çeşitli mutluluk ölçütlerinde üst sıralarda yer alıyor. Kosta Rikalılar, gerginlikten uzak ve neşe dolu günlük hayatı yaşamanın keyfini çıkarıyorlar. 

Yerli halk kendine, “Ticos” diyor. Halk arasında en çok kullanılan ifadelerden biri, “Pura Vida”, yani kelimenin tam anlamıyla “Saf yaşam”. Bu iki sözcük ülkede yaşayanların, yaşam felsefesini yansıtıyor, çoğu zaman “Pura Vida” diyerek selamlaşıyorlar. “Nasılsın?” için yanıt ise yine “Pura Vida”.

Doğal güzelliklere gelince; topraklarının yüzde 25’i milli parklarla çevrili, dünyanın bio-çeşitlilik bakımından en zengin ülkelerinden biri. Monte Verde Ulusal Parkı gibi pek çok özel koruma alanları, çeşitli maymun türleri, zehirli kurbağalar, rakun, iguana, tembel hayvan sloth gibi ilginç hayvan türleriyle ülkenin görülmeye değer Milli Parkları arasında ilk sırada yer alıyor.

DOĞASI ZENGİN BİR ÜLKE

La Fortuna’da yer alan ve dünyada aktif durumda olan Arenal Yanardağı dışında yüzlerce sönmüş volkan var. Büyük Okyanus ve Karayip Denizi arasında konumlanan Kosta Rika, her iki kıyıda göz alıcı plajlara sahip, yüzmenin, güneşlenmenin ve su sporlarının tadını çıkarmak mümkün.

Museo de Jade, gibi müzelerde kültür sanat gezileri yapıp, ülkenin yerel tarihi ve sanatsal 7 bin parçalık bir obje koleksiyonlarını görebilirsiniz. Ülkede kahve üretimi yapan tüccarların yaşadığı tarihi bir mahalle olan Barrio Amón, 19. yüzyıldan kalma evleri ve büyüleyici mimarisiyle öne çıkıyor. 

2018 yılında Kosta Rika’ya yapmış olduğumuz gezide; Monte Verde Yağmur ormanları, Manuel Antonio Plajları ve Ulusal Parkını gezip görme ve vahşi yaşam turlarına katılma şansını bulduk.

2023 yılı başında ise Guanacasta Eyaletinde, Plaj turlarına katılıp Coco Beach, Plaja Hermosa, Plaja del Panama, Las Catalinas, Playa del Flamingo, Conchal, Playa Prieta, Tamarindo gibi pek çok plajı gezdik gördük. Özellikle Tamarindo Plajında gün batımını seyretmek bir ayrıcalık olsa gerek.

Palo Verde Ulusal Parkı, Lianos Del Cortes Çağlayanı, Helikonia Yağmur Ormanı, Asma Köprü Turu, Tenerio Volkanı gibi birçok tura katılıp doğal yaşamı, bitki çeşitliliğini, orman yaşamını, kelebek ve kuş gözlemi, balık avcılığı, dalış sporları gibi pek çok etkinliği bu küçücük ülkede bulabilirsiniz, yapabilirsiniz. 

Bir süredir Kosta Rica’da yaşayan bir Türk olarak, diyebilirim ki, ¨Yolunuz düşerse bekleriz!¨

Arenal Volkanı
Coco Beach,Guanacaste
Hacienda BLU restoran, PanamaBeach

 

 

 

 

2669410cookie-checkKOSTA RİKA’DAN MEKTUP

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.