Küresel ısınmaya karşı 1 saat karanlık

“60 Earth Hour” adı altında planlanan ışıkları bir sat süreyle kapatma eylemi 29 Mart akşamı saatt 20.00’de başlayacak. Yeryüzünün bellibaşlı büyük kentlerinde uygulanacak eylemle iklim değişikliğine ve enertji tüketimine vurgu yapılacak.

Aralarında Sydney ve  Melbourne’un da bulunduğu Asya, Avrupa, Kuzey Amerika’daki büyük kentler; bu kentlerde yaşayanların belirtilen saatte gönüllü olarak ışıkları ve elektrikle çalışan bütün aletleri bir saat boyunca kapatmasıyla karanlığa gömülecek. Uzun süredir tanıtımı yapılan “60 Earth Hour”a halkın katılımını sağlamak amacıyla Cumartesi günü Melbourne üzerinde “60 Earth Hour” logolu ampul ekli verilmiş bir balon uçuruldu.

“Earth Hour” eylemi ilk kez geçen yıl Sydney’de düzenlendi ve 2.2 milyon kişi ve 2 bin şirket ışıklarını kapatarak Küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı tavır aldı. Yapılan hesaplamalara göre geçen yılki eylemle Sydney’de elektrik kullanımı yüzde 10 düştü. Bilindiği gibi elektrik enerjisi kullanımı, bir diğer deyişle yanık bırakılan ışıklar, Küresel ısınmanın en büyük nedenlerinden birini oluşturuyor.

Geçen yıl WWF tarafından Sydney’de başlayan bu eylem diğer Avustralya kentleri ve Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’daki büyük kentlerin de katılımıyla Küresel bir eylem haline dönüşüyor. 29 Mart günü yerel saatle 20.00’de Chicago’daki ABD’nin en yüksek binası olan Sears Tower, Toronto’daki bütün hükümet binaları ve Kanada’nın en yüksek binası CN Tower bir saat süreyle karanlığa gömülecek binalardan birkaçını oluşturuyor. Eyleme katılacak diğer bazı kentler de Chicago, San Francisco, Montreal, Toronto ve Tel Aviv olacak.

Melbourne’da belirtilen sattte binlerce kişinin Federasyon Meydanı’nda toplanarak CBD’deki karartma eylemlerini izlemeleri bekleniyor. Melbourne’daki eyleme CBD’deki gökdelenlerin yanı sıra Arts Centre, Rialto, Luna Park, Melbourne Aquarium, Melbourne Town Hall ve Melbourne Zoo da katkı yapacak. Ballarat’ta Eureka Center’daki 7 bin 900 watt’lık ışıklandırma sistemi ve Ballarat’ta Eureka Stockade’ anısını tremsil eden Eureka bayrağının 1400 watt’lık ışıklandırması kapatılacak. Ballarat belediyesi bu iki kapatmayla atmosfere yayılacak ve küresel ısınmaya neden olan 10.5 kg karbon gazının havaya salınmasının önüne geçileceğini açıkladı.

WWF, bu yıl Küresel düzeyde gerçekleştirilecek ışık kapatma eylemine 30 milyon kişinin katılmasının beklendiğini açıkladı.

FOTOĞRAF: Melbourneluların 29 Mart ışıkları söndürme eylemine katılmasını teşvik etmek amacıyla geçen cumartesi günü Melbourne üzerinde ampül şeklinde bir balon uçuruldu.

1169270cookie-checkKüresel ısınmaya karşı 1 saat karanlık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.