Kritik görüşmenin ardından ortak açıklama!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ortak basın açıklaması yapıyor. Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson bir araya geldi. İki mevkidaş ortak basın toplantısı düzenledi.

Tillerson, odak noktasının, öncelikli konunun Menbiç olacağını belirtirken, Çavuşoğlu, Menbiç ile ilgili kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını vurguladı. Çavuşoğlu “‘YPG’nin her şeyden önce oradan çıkması gerekiyor. Bu ABD’nin bize verdiği bir sözdür” diye konuştu.  Açıklamada iki bakan da Mart ayında görüşmelerin ve çalışmaların başlanacağını söyledi.

Çavuşoğlu açıklamasında ‘ABD ile ilişkilerimizi normalleştirme konusunda mutabakata vardık’ diye konuştu. Çavuşolu, “Endişelerimizin giderilmesi bakımından, bölgesel endişelerimiz bakımından kritik bir görüşme olmuştur.  Umarım güveni yeniden inşaa ederiz. Bölgesel endişelerimizi gideririz” diye devam etti.

Bakan Çavuşoğlu, “ABD ile kritik bir aşamadayız, ilişkilerimizin normalleşmesi için atılması gereken adımlar var. FETÖ ile mücadele konusunda, ABD’nin YPG’ye desteği konusunda, beklentilerimizi net bir şekilde dile getirdik” dedi.

 

TILLERSON: TÜRKİYE’YE HEP AÇIK DAVRANDIK

Tillerson ise konuşmasında Türkiye’ye baştan beri açık davrandıkları konusunda vurgu yaptı.

Tillerson’un açıklamasından satır başları

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın konuşmasından satırbaşları:

“Sayın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bana ayırdığı uzun süre için teşekkür etmek istiyorum. ABD ve Türkiye arasındaki ilişki gerçekten derin bir ilişki. Türkiye ve ABD birçok yerde beraber çalıştı. Türkiye’nin terörizmle karşılaştığı sorunları aşabilmesi için çok önemli sorunları olduğunu biliyoruz. Türkiye üç kıtanın ortasında bulunan çok önemli bir ülke. Bağımsız ve birleşmiş bir Suriye’nin kurulması için birlikte çalışmamız gerekiyor. Suriye halkı için Cenevre sürecinin bir sonuç getirmesini ümit ediyoruz.”

“Türk halkı 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaparak hepimize örnek oldu. Suriye’de gerilimin artmaması için çalışıyoruz. Her zaman Suriye Demokratik Güçlerine sağladığımız desteğin kısıtlı olacağını söyledik. Tabii ki Türk demokrasisini de desteklemeye devam edeceğiz.”

“Türkiye’deki konsolosluklarımızdaki çalışanlarımızın tutukluluk durumuna yönelik endişelerimizi dile getirdik.”

2162110cookie-checkKritik görüşmenin ardından ortak açıklama!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.