Kritik zirvede 8. madde talebi

İstanbul’da toplanan terör zirvesinin kritik kararlarına AKŞAM ulaştı. Zirvede, PKK’nın mali kaynaklarına neşteri vurmak için TMK’nın ‘terör örgütüne her türlü fon sağlayanların örgüt üyeliğinden yargılanmasını’ öngören 8. maddesinin uygulanması istendi.

PKK’yı besleyen finansal desteğin kesilmesi için geçen hafta İstanbul’da bir araya gelen İstanbul, Hakkari, Mersin, İzmir ve Şırnak gibi terörle yoğun biçimde mücadele eden 15 ilin terör müdürleri, MASAK yetkilileri, Adalet ve Maliye Bakanlığı uzmanları 2 gün boyunca, örgüte kazanç getiren taktikleri mercek altına aldı. PKK’nın para kaynaklarının incelendiği toplantıda kesin çözümler için yol haritası çizildi.

YAŞ DA YANMASIN

Toplantılarda, terörle mücadelede mevcut kanunların yeterli olup olmadığı da tartışıldı. Adalet Bakanlığı yetkilileri mevcut yasalar üzerine önerilerini sunarken yürürlükte olan TMK’nın 8. maddesi ele alındı. Mevcut yasada ‘Her kim tümüyle veya kısmen terör suçlarının işlenmesinde kullanılacağını bilerek ve isteyerek fon sağlar veya toplarsa, örgüt üyesi olarak cezalandırılır…’ deniyor. Uzmanlar toplantıda, PKK’nın beslendiği finans kaynaklarını sağlayan kişilerin ‘yardım yataklıktan’ değil 8. maddeye göre örgüte üyelikle yargılanması gerekliliğini vurguladı.

MASAK DEVREYE GİRSİN

Toplantıda, bölgede PKK’ya finansal yardımda bulunan kişi ve şirketlerle, tehdit yüzünden yapanların birbirinden ayrılması ve bu işadamlarının korunması da planlandı. Bir diğer önemli madde de, terör bölgesinde yatırım yapan ve ihaleye giren tüm şirketlerin izlenmesi kararı oldu. Toplantıda ekonomik suçlarla mücadelenin en önemli birimi MASAK’ın, terörün finans kaynaklarına daha çok ağırlık vermesinin gereği üzerinde de duruldu. Önümüzdeki günlerde terör zirvesinin bir kez daha toplanması ve kararlarını netleştirmesi bekleniyor.

FRANSIZ SAVCIYLA İŞBİRLİĞİ

Toplantıda alınan en ilginç kararlardan biri de PKK’nın Avrupa’daki finans kaynaklarını çökertmek için Fransız savcılarla yapılacak işbirliği oldu. Toplantıdan birkaç gün önce Ermeni soykırımı iddialarının reddine ceza öngören yasanın kabulü de masaya yatırıldı. Terör konusunda, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla geçen yıl PKK’ya yakınlığıyla bilinen ‘Kürt Evi’ni ve PKK militanlarının evlerini hedef alan operasyon düzenleyen Fransız savcılarla ortak çalışma kararı alındı.

Devrim TOSUNOĞLU / Akşam

1329620cookie-checkKritik zirvede 8. madde talebi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.