Kırk yılda kırk gölü kuruttuk!

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, bitmez tükenmez bir kaynak olarak görülen sulak alanların yanlış kullanım ve bilimsellikten uzak su yönetimi sonucu yok edildiğini belirterek, son kırk yılda Türkiye’nin 40’a yakın gölünün kuruduğunu, onlarcasının da kuruma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

KIRK YILDA 1 MİLYON 600 BİN HEKTARLIK 40 GÖL KURUTTUK

Türkiye’nin kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, bilimsellikten uzak hatalı su yönetimi sonucunda son kırk yılda 1 milyon 600 bin hektar alana yakın 40 civarında gölün kuruduğunu, onlarcasının da kuruma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, “artık göllerin geri dönüşümü olanaksızdır” dedi.

DİNOZORLARLA AYNI SUYU İÇİYORUZ!

Fabrikalarda üretilmesi olanaksız bir doğal kaynak olan suyun yerkürede her zaman dikkatli kullanılması gerektiğine işaret eden Kesici, sulak alanların yaşamın anası olduğunu vurgulayarak, “dünyaya 200 milyon yıl hakim olan dinozorların içtiği suları içiyoruz. Ekosistem denilince akla ilk önce su kaynakları geliyor. Doğal ortamlarda bitki ve hayvanların tür ve sayısının çok olması o doğal kaynağın zenginliğinin göstergesidir. Bu da; tüm canlıların su, toprak ve hava gibi yaşamsal kaynaklarının kalitesinin göstergesidir. Bulundukları bölgenin su rejimini dengelemede işlev ve katkılar sağlayan sulak alanlar içtiğimiz, tarımda, endüstride kullandığımız suyun tek doğal, masrafsız fabrikalarıdır ve bulundukları yörenin iklimini de düzenlerler. Sulak alan yoksa, su ve gıda yok. Yaşam yok” diye konuştu.

İNSAN ELİYLE OLUŞAN FELAKET

“Suyun yatağını işgal edersen, dereleri çayları kurutur, yönlerini insan isteğine göre belirlersen, dere yatağına yerleşirsen; su yatağını bırakmaz” diyen Kesici, küresel ısınma diyerek su baskınlarının içinden çıkılamayacağını belirterek, “Çünkü bu yerler önceleri ova değil sulak alandı. Bu olanlar doğanın değil insanın oluşturduğu felakettir” görüşünü dile getirdi.

HATALI KULLANIMLA SUYUMUZUN YARISINI KAYBEDİYORUZ

Türkiye’deki su tüketimine yönelik rakamlar da veren Kesici, başta Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) olmak üzere su kaynakları yönetiminden sorumlu olan kamu kurum ve kuruluşlarının geliştirdikleri projeler sonucunda çeşitli amaçlara yönelik su tüketiminin 45 milyar metreküpe ulaştığını belirterek, “Bu suyun yüzde 75’i (35 milyar metreküp) sulama, yüzde 15’i (6 milyar metreküp) içme-kullanma suyu, yüzde 10’u (4 milyar metreküp) ise endüstriyel ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılmaktadır. İçme- kullanma suyundaki kayıp; 1. 8 milyar metreküp iken, tarımsal sulamada ise 22.5 milyar metreküptür” bilgisini verdi.

AKŞEHİR GÖLÜ KONYA

AVLAN GÖLÜ ANTALYA

KARATAŞ GÖLÜ BURDUR

KARATAŞ GÖLÜ KURUYAN GÖLLERİMİZDEN BİRİ

SEYFE GÖLŞÜ KIRŞEHİR

KARATAŞ GÖLÜ BİR ZAMANLAR BÖYLEYDİ

KARATAŞ GÖLÜ

BAFA GÖLÜ AYDIN, MUĞLA

EROL KESİCİ 30 YILDIR TÜRKİYE’NİN GÖLLERİNDE BİLİMSEL ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYOR

1559500cookie-checkKırk yılda kırk gölü kuruttuk!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.